ΔΙΕΘΝΕΣ
10/07/2018 07:54 EEST | Updated 10/07/2018 14:43 EEST

Σε εξέλιξη η επιχείρηση για τη διάσωση των τελευταίων παιδιών στην Ταϊλάνδη

Athit Perawongmetha / Reuters

Η τρίτη φάση της επιχείρησης διάσωσης στον λαβύρινθο του μισοπλημμυρισμένου σπηλαίου στη βόρεια Ταϊλάνδη, με σκοπό να βγουν τα τέσσερα εναπομείναντα αγόρια και ο προπονητής της ομάδας ποδοσφαίρου τους, άρχισε νωρίς σήμερα το πρωί, γνωστοποίησε ο επικεφαλής της αποστολής διάσωσης.

Πληροφορίες που δεν έχουν ωστόσο επιβεβαιωθεί αναφέρουν πως όλα τα παιδιά και ο προπονητής έχουν διασωθεί και βρίσκονται εκτός σπηλιάς.

Σύμφωνα με το Reuters, τα άτομα που έχουν σίγουρα απεγκλωβιστεί ανέρχονται πλέον στα 11. Απομένει ένα αγόρι και ο προπονητής της ομάδας. Oι αρχές επιβεβαίωσαν πως το ενδέκατο αγόρι ονομάζεται Chanin Wiboonrungrueng και είναι το μικρότερο σε ηλικία από τα παιδιά που βρέθηκαν μέσα στη σπηλιά.

Μάρτυρας είδε δύο να μεταφέρονται από το σπήλαιο Θαμ Λουάνγκ σε φορεία. Ήταν οι πρώτοι δύο που οι διασώστες έβγαλαν έξω σήμερα Τρίτη, τρίτη ημέρα της επιχείρησης διάσωσης. Οκτώ είχαν διασωθεί τις πρώτες δύο ημέρες, τέσσερα την Κυριακή και τέσσερα τη Δευτέρα. 

Ο Ναρονγκσάκ Οσοτανακόρν διευκρίνισε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων ότι η νέα φάση της επιχείρησης, που η αποστολή ελπίζει πως θα είναι και η τελευταία, άρχισε περί τις 10:08 τοπική ώρα (στις 06:08 ώρα Ελλάδας).

«Και οι πέντε θα βγουν ταυτόχρονα σήμερα», πρόσθεσε, εν μέσω επευφημιών και κραυγών χαράς από τους δημοσιογράφους και μέλη της αποστολής διάσωσης.

Η επιχείρηση είχε πλέον ακόμα πιο επείγουσα φύση, καθώς μετεωρολόγοι προέβλεπαν βροχοπτώσεις στην περιοχή όπου βρίσκονται παγιδευμένα τα εναπομείναντα παιδιά κι ο προπονητής της ομάδας τους.

«Ελπίζουμε ότι σήμερα θα τελειώσουμε γρηγορότερα από ό,τι τις προηγούμενες φορές ή ότι θα τα καταφέρουμε στον ίδιο χρόνο», ανέφερε ο επικεφαλής της αποστολής.

Τα παιδιά μετά τον απεγκλωβισμό τους μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο προκειμένου να υποβληθούν στις απαραίτητες εξετάσεις. Τους χορηγήθηκε ορός και αντιβιοτικά ενώ έκαναν εμβόλιο για τέτανο και λύσσα, διευκρίνισε μιλώντας σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στην Ταϊλάνδη. «Οι θερμοκρασίες τους ήταν χαμηλές, δύο είχαν κάποια ανωμαλία στα πνευμόνια τους και ένας είχε μια πληγή στον δεξί αστράγαλό του», συμπλήρωσε. Τα παιδιά, όπως εξήγησαν οι γιατροί, φορούν και γυαλιά ηλίου ως προληπτικό μέτρο δεδομένου ότι βρίσκονταν κάτω από τη γη για αρκετές ημέρες.

Η επιχείρηση που ξεκίνησε την Κυριακή ισοδυναμεί για τις αρχές με έναν αγώνα ενάντια στον χρόνο, καθώς ισχυρές βροχοπτώσεις αναμένονται αυτήν την εβδομάδα, που θα μπορούσαν να πλημμυρίσουν εκ νέου τις σήραγγες με ταχείς ρυθμούς.

Η ομάδα των ξένων δυτών και των ανδρών των ειδικών δυνάμεων του πολεμικού ναυτικού της Ταϊλάνδης κατεύθυνε τέσσερα αγόρια την Κυριακή και άλλα τέσσερα τη Δευτέρα μέσω των στενών, πλημμυρισμένων καναλιών από το εσωτερικό του σπηλαίου Ταμ Λουάνγκ, όπου βρίσκονταν εγκλωβισμένα εδώ και δύο εβδομάδες, στην επιφάνεια της γης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι επισήμως τα ονόματα των διασωθέντων παιδιών δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα «από σεβασμό για τις οικογένειες εκείνων που παραμένουν στο σπήλαιο», σύμφωνα με το Reuters. Την ίδια στιγμή, τα παιδιά είναι στην απομόνωση για να αποφευχθεί κίνδυνος μόλυνσης.

Το πρωί της Τρίτης τα παιδιά που έχουν βρίσκονται στο νοσοκομείο ζήτησαν και έφαγαν ψωμί και σοκολάτα ενώ σε όλα τα δωμάτια υπάρχει τηλεόραση, παρόλο που δεν επιτρέπεται ακόμα στα παιδιά να δουν για να μην επηρεαστεί η διανοητική τους κατάσταση.

Ο επικεφαλής των επιχειρήσεων διάσωσης Ναρονγκσάκ Οσοτανακόρν δήλωσε πως η επιχείρηση της Δευτέρας διεξήχθη ομαλότερα σε σύγκριση με την Κυριακή και διήρκησε δύο ώρες λιγότερο καθώς οι διασώστες είχαν εξασκηθεί στις απαιτούμενες ενέργειες.

Ωστόσο, ο ίδιος συμπλήρωσε ότι οι ομάδες διάσωσης ενδέχεται να χρειαστούν περισσότερες από 20 ώρες, για να σχεδιάσουν εκ νέου την επιχείρηση και να ανεφοδιάσουν τις μπουκάλες με το οξυγόνο.

Κατόπιν, όλα εξαρτώνται από τον καιρό και το ενδεχόμενο νέων ισχυρών βροχοπτώσεων.

 • Soe Zeya Tun / Reuters
 • Soe Zeya Tun / Reuters
 • Soe Zeya Tun / Reuters
 • Athit Perawongmetha / Reuters
 • Athit Perawongmetha / Reuters
 • Athit Perawongmetha / Reuters
 • Tyrone Siu / Reuters
 • Tyrone Siu / Reuters
 • Athit Perawongmetha / Reuters
 • Tyrone Siu / Reuters
 • Lauren DeCicca via Getty Images
 • LILLIAN SUWANRUMPHA via Getty Images
 • YE AUNG THU via Getty Images
 • YE AUNG THU via Getty Images

(Mε πληροφορίες από Reuters, Guardian)