Σύμβουλος ασφαλείας του Πρωθυπουργού: Η Ελλάδα είναι δυνατή, δεν είναι εύκολο να της κάνεις bullying

"Βλέπει" αποκλιμάκωση με την Τουρκία αν και η χώρα παραμένει σε επιφύλακή όσο είναι σε ισχύ η NAVTEX.
Eurokinissi

Την εκτίμηση πως η κατάσταση με την Τουρκία τείνει προς αποκλιμάκωση και πως θα αποφευχθεί τυχόν θερμό επεισόδιο έκανε ο σύμβουλος του πρωθυπουργού για θέματα εθνικής ασφάλειας, Αλέξανδρος Διακόπουλος σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «Σκάι», προσθέτοντας όμως πως η Ελλάδα δεν εφησυχάζει.

″Όσο είναι σε ισχύ η Navtex και όσο τα τουρκικά πλοία δεν έχουν επιστρέψει στις βάσεις τους σαφώς και είμαστε σε επιφυλακή”, σημείωσε χαρακτηριστικά. ”Δεν προβλέπω εγώ προσωπικά, ούτε κλιμάκωση ούτε κάτι χειρότερο [..] Τείνει προς αποκλιμάκωση η κατάσταση. Δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι πάει να κλιμακωθεί. Όσο θα βρίσκεται ο τουρκικός στόλος είτε σε ετοιμότητα, είτε στο Αιγαίο, εμείς θα είμαστε παρόντες», υπογράμμισε.

″Από το 2019 λέω ότι δεν πρόκειται να γίνει θερμό επεισόδιο. Η Ελλάδα είναι μια χώρα δυνατή, είναι μια χώρα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, είναι μια χώρα με δυνατές σχέσεις και συμμαχίες στο διεθνές επίπεδο, είναι μια χώρα που παρόλη τη δεκαετή κρίση διατηρεί μια ισχυρή αποτρεπτική δύναμη και προσωπικό με φρόνημα και ικανότητες στις ένοπλες δυνάμεις. Δεν είναι εύκολο να της κάνεις bullying και να πετύχεις”, τόνισε.

Επεσήμανε πως στην αποκλιμάκωση αυτή οδήγησε ένας συνδυασμός πολιτικών διεθνών πιέσεων και αντιδράσεων και της αποφασιστικότητας της Ελλάδος.

Αναφερόμενος στη στάση της Γερμανίας, ο κ. Διακόπουλος σημείωσε πως, αν και δεν ζήτησε η Ελλάδα την παρέμβαση της Καγκελαρίου ’Ανγκελα Μέρκελ, εκείνη έκανε την πιο δυναμική παρέμβαση, ενώ χαρακτήρισε ”σωτήρια” την πρόσφατη συνάντηση του εκπροσώπου της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν με της διπλωματικού συμβούλου του πρωθυπουργού Ελένης Σουρανή στο Βερολίνο «την οποία ορισμένοι θερμοκέφαλοι” κατέκριναν. Εξήγησε δε πως με τη συμμετοχή της σε αυτή τη συνάντηση η Αθήνα, αφαίρεσε κάθε πρόσχημα και έδειξε ότι η Ελλάδα δεν είναι υπεύθυνη για οποιαδήποτε ένταση.

Πρόσθεσε ακόμη πως η Ελλάδα έδειξε αποφασιστικότητα με την άμεση έκδοση δικής της Navtex και την έγκαιρη αντίδραση των ενόπλων δυνάμεων. ”Μέσα στο τέλος Ιουλίου εν εποχή αδειών βγήκαν όλα μας τα πλοία κι αυτό δείχνει ετοιμότητα ενόπλων δυνάμεων και συγκροτημένο κράτος, το οποίο αντιδρά”.

Ο κ. Διακόπουλος χαρακτήρισε ”λυπηρή” και ακατανόητη” την απόφαση του Τούρκου προέδρου να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί και σημείωσε πως ”εκθέτει την Τουρκία”.

Ερωτηθείς σχετικά με το αν υπάρχουν δυνατότητες διαλόγου ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, ο κ. Διακόπουλος τόνισε: «Μια ματιά στον χάρτη δείχνει ότι η Τουρκία είναι ένας γείτονας με τον οποίο πρέπει να βρούμε ένα Modus Vivendi, να συνυπάρξουμε. Σαφώς και κάποια στιγμή θα πρέπει να μιλήσουμε. Εμείς έχουμε θέσει και τους όρους και το πλαίσιο. Το πλαίσιο είναι το διεθνές δίκαιο, οι όροι είναι η καλή γειτονία και το έχουμε πει πολλές φορές ότι δεν συζητάμε υπό πίεση και εξαναγκασμό. Η Τουρκία θέλει να μας οδηγήσει και να μας ωθήσει σε ένα επεισόδιο τέτοιο το οποίο θα επαναλάμβανε αυτά που έγιναν το ’76, το ’87 και το ’96, ώστε να κάτσουμε μετά από μία σύγκρουση ή μια κατάσταση που θα εγκυμονούσε σύγκρουση ή θερμό επεισόδιο και να κάτσουμε μετά στο τραπέζι και να συζητήσουμε υπό δυσμενείς όρους και υπό πίεση».

Σχετικά με την αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία, ο σύμβουλος ασφαλείας του πρωθυπουργού ανέφερε πως το θέμα της συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας με το Παρίσι δεν συναρτάται από τους εξοπλισμούς τους οποίους χειρίζεται το ΥΠΕΘΑ.

″Έχουμε κοινά συμφέροντα, κοινή οπτική όχι μόνο για τα θέματα της Μεσογείου αλλά και τα θέματα της Ευρώπης με τη Γαλλία”, επεσήμανε. ”Η Γαλλία είναι μια πάρα πολύ φιλική σε εμάς χώρα και εξαιρετικά σημαντική στην περιοχή μας αλλά και στην Ευρώπη και νομίζω ότι εκεί υπάρχει ένα υπόβαθρο καλό ώστε μελλοντικά να προχωρήσουμε σε συμφωνία. Δε συναρτάται από τους εξοπλισμούς”.

Σημείωσε όμως ότι οι ένοπλες δυνάμεις μετά από δέκα χρόνια κρίσης χρειάζονται ανανέωση οπλοστασίου, συντήρηση του παλαιού, που γίνεται ήδη σε κάποιο βαθμό και ”κάποια στιγμή ίσως θα πρέπει να κοιτάξουμε και για την αγορά νέων πλοίων”. ”Όλα αυτά όμως θα ’ρθουν και σε συνάρτηση της οικονομικής κατάστασης», πρόσθεσε εξηγώντας ότι η συζήτηση αυτή γίνεται μετά από δεκαετή κρίση, κορονοϊό, την απόφαση του ΣτΕ για τους συνταξιούχους, τη δημοσιονομική στενότητα και τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις”.

″Όλα θα γίνουν, αλλά δεν μπορεί να γίνονται οι εξοπλισμοί εις βάρος της ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας αυτά τα δυο πρέπει να πηγαίνουν μαζί”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, αναφερόμενος στις σχέσεις της Ελλάδος με το Λευκό Οίκο, ο κ. Διακόπουλος είπε ότι βεβαίως και υπάρχει δυνατότητα άμεσης πρόσβασης στον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ, ”εφόσον απαιτηθεί και όταν απαιτηθεί”. Από κει και πέρα σημείωσε πως Ελλάδα και ΗΠΑ διανύουν τις καλύτερες ιστορικά σχέσεις σε όλα τα επίπεδα της αμερικανικής διοίκησης, ”με το Στεϊτ Ντιπάρτμεντ μέσω του κ. Πομπέο με τη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων αλλά και το Λευκό Οίκο”.

Δημοφιλή