ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
01/12/2018 09:34 EET

Συνάντηση Τσίπρα με Πούτιν στις 7 Δεκεμβρίου στη Μόσχα

Ρωσικές επενδύσεις και ελληνικές εξαγωγές στην ατζέντα των δύο ηγετών

ASSOCIATED PRESS

Οικονομική θα είναι η ατζέντα της επίσκεψης Τσίπρα στη Μόσχα και των συναντήσεών του, ενώ, αναμένεται να επαναβεβαιωθεί ο στρατηγικός ρόλος που έχει αποφασίσει να διαδραματίσει η Ελλάδα στα Βαλκάνια. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα επισκεφθεί την Ρωσία στις 7 Δεκεμβρίου και θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαδιμίρ Πούτιν, τον πρωθυπουργό Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, ενώ θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Στο επίκεντρο των συναντήσεων είναι αφενός η προοπτική ρωσικών επενδύσεων στην Ελλάδα και αφετέρου οι δυνατότητες αύξησης των ελληνικών εξαγωγών στη Ρωσία.

Ιδιαίτερη σημασία έχουν τα στρατηγικά θέματα, όπως είναι η ενέργεια σε μία περίοδο που η Ελλάδα καθίσταται ενεργειακός κόμβος, οι σχέσεις Ε.Ε. - Ρωσίας και η σημασία τους για την περιοχή και την παγκόσμια ασφάλεια, οι προοπτικές στη Συρία και τη Λιβύη.

Και παράλληλα θα συζητηθεί ο περιφερειακός ρόλος της Ελλάδος ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια, άρα και η προοπτική επίλυσης του Μακεδονικού με βάση την συμφωνία των Πρεσπών και η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ – εξέλιξη με την οποία διαφωνεί η Μόσχα και προσπαθεί παντοιοτρόπως να εμποδίσει.

Ακόμη στην ατζέντα είναι το Κυπριακό, για το οποίο η Ρωσία επί δεκαετίες διαδραματίζει θετικό ρόλο για δίκαιη και βιώσιμη λύση του προβλήματος- κάτι που αναγνωρίζει και η Αθήνα.

Υπενθυμίζεται ότι η επίσκεψη Τσίπρα πραγματοποιείται 190 έτη από την καθιέρωση διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας – Ρωσίας και υπογραμμίζει τις στενές σχέσεις δύο χωρών. Στόχος είναι να επισημοποιηθεί η περαιτέρω ανάπτυξη και εμβάθυνση της ελληνορωσικής συνεργασίας σε ζητήματα οικονομίας, διαλόγου επί περιφερειακών ζητημάτων, ενέργειας, πολιτισμού και άλλων θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπογραφούν σειρά διμερών συμφωνιών και μνημονίων συνεργασίας στους τομείς εμπορικής ναυτιλίας, καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος, αθλητισμού, τυποποίησης κ.α. Επίσης θα συμφωνηθεί η κήρυξη του 2019 ως έτους γλώσσας και λογοτεχνίας για την Ρωσία και την Ελλάδα.

Μαζί με τον πρωθυπουργό στη Μόσχα θα είναι ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλος, ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών I. Μπράχος και υπηρεσιακοί παράγοντες. Σημειώνεται ότι ο Γ. Κατρούγκαλος θα είναι στη Μόσχα από τις 5 Δεκεμβρίου, ως επικεφαλής της αντιπροσωπείας που θα μετάσχει στην Μικτή Διυπουργική Επιτροπή Ελλάδος-Ρωσίας. Πρόκειται για την 11η συνεδρίαση της Επιτροπής, η οποία είχε αναβληθεί στο παρελθόν στη σκιά της επιδείνωσης των διμερών σχέσεων τον παρελθόντα Αύγουστο.

Sponsored Post