ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
30/11/2017 07:40 EET

Σενάρια στο τραπέζι για τον τρόπο υπολογισμού του νέου ΕΝΦΙΑ

Τελευταία φορά φέτος ο ΕΝΦΙΑ με βάση τις παλιές αντικειμενικές

Σε νέα σενάρια και υπολογισμούς για τον ΕΝΦΙΑ έχει επιδοθεί και πάλι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, πριν καλά-καλά ολοκληρωθεί η πληρωμή των φετινών δόσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, κυβέρνηση και δανειστές έχουν λάβει απόφαση ο ΕΝΦΙΑ που πληρώθηκε φέτος να είναι ο τελευταίος φόρος που υπολογίστηκε με βάση τις παλιές αντικειμενικές.

Οι δύο πλευρές έχουν αρχίσει να ετοιμάζουν διάφορα σενάρια, με μόνο δεδομένο για τον τρόπο υπολογισμού του νέου ΕΝΦΙΑ ότι θα πρέπει να βεβαιώνει έσοδα 3,5 δισ. ευρώ και να φέρνει στο δημόσιο ταμείου τουλάχιστον 2,65δισ ευρώ.

Οι Θεσμοί έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα εγκρίνουν καμία μεγάλη αλλαγή στον ΕΝΦΙΑ καθώς είναι ο μόνος φόρος που δεν «ξεχνούν» οι ιδιοκτήτες να πληρώσουν. Για αυτό το λόγο δεν βιάζονται πριν καταλήξουν στις οριστικές αλλαγές τους φόρου.

Ένας ακόμα λόγος είναι ότι η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών αναβλήθηκε για ακόμα μια φορά, γεγονός που δεν επιτρέπει να υπάρξουν οριστικές αλλαγές και στον ΕΝΦΙΑ. Και αυτό γιατί οι νέες αντικειμενικές θα επηρεάσουν το φόρο, ο οποίος υπολογίζεται με βάση αυτές τις αξίες.

Το γεγονός ωστόσο ότι κυβέρνηση και Θεσμοί έχουν συμφωνήσει ότι ο ΕΝΦΙΑ του επόμενου έτους πρέπει να υπολογιστεί με βάση τις νέες αξίες, καθυστερεί τις τελικές αποφάσεις.

SOOC/

 

Ο νέος υπολογισμός


Τα προβλήματα που εμφανίστηκαν στον υπολογισμό των νέων αντικειμενικών αξιών, οι οποίες θα πρέπει να ευθυγραμμιστούν με τις εμπορικές, προκαλούν καθυστέρηση στην υλοποίηση της μνημονιακής υποχρέωσης η οποία θα έπρεπε έως το τέλος του 2017 να έχει ολοκληρωθεί. Οι δυσκολίες όμως οι οποίες προέκυψαν σε συνδυασμό με την έλλειψη χρόνου ώστε να συσταθούν ειδικές επιτροπές σε όλη τη χώρα, οδήγησαν τους δανειστές να δώσουν άτυπη παράταση.

Πλέον το πιο πιθανό είναι οι νέες αντικειμενικές να είναι έτοιμες την άνοιξη του 2018. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρξει αλλαγή στο νόμο που προβλέπει ότι ο ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται με βάση τις αντικειμενικές τιμές οι οποίες ισχύουν την 1η Ιανουαρίου κάθε χρόνου.

Παρόλα αυτά οι αλλαγές δεν αναμένεται να είναι τόσο μεγάλες ώστε να φέρουν τα πάνω-κάτω στον ΕΝΦΙΑ. Οι παρεμβάσεις αναμένεται να γίνουν σε περιοχές που οι νέες αντικειμενικές έφεραν ακραίες τιμές.