Συνδιαχείριση των κοιτασμάτων αερίου στην Κύπρο ζητά ο Ακιντζί

Η Γερμανία προσπάθησε να διαμεσολαβήσει, είπε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης.
ADEM ALTAN via Getty Images

Την πρότασή του για δημιουργία κοινής επιτροπής διαχείρισης υδρογονανθράκων μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων επανέλαβε σε συνέντευξή του στο τουρκικό πρόγραμμα της Deutsche Welle ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί. «Προς το παρόν οι Ελληνοκύπριοι αντιμετωπίζουν τα τουρκοκυπριακά εδάφη σαν να εμπίπτουν στα δικά τους κυριαρχικά δικαιώματα. Είναι λάθος ότι η πρότασή μας για από κοινού αξιοποίηση των κοιτασμάτων μεταξύ Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων δεν αντιμετωπίζεται ως αντικείμενο διαπραγματεύσεων. Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι η πρότασή μας αντιμετωπίζεται διεθνώς όλο και πιο θετικά. Παρά το γεγονός ότι ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες δεν την αποδέχονται, δεν μπορεί να αγνοηθεί. Όλο και συχνότερα λέγεται ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θα πρέπει να εξετάσει σοβαρά τις προτάσεις μας» είπε σχετικά.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης αποτιμά θετικά το γεγονός ότι ΟΗΕ και ΕΕ δεν απέρριψαν τις τουρκοκυπριακές θέσεις για κοινή αξιοποίηση των κοιτασμάτων και αναφέρεται στις προτάσεις διαμεσολάβησης τρίτων χωρών στη διένεξη στην ανατολική Μεσόγειο.

«Η Γερμανία προσφέρθηκε να διαμεσολαβήσει. Και η Ελβετία πραγματοποίησε βήματα προς αυτή τη κατεύθυνση. Τόσο ο γγ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες όσο και ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ απάντησαν στην επιστολή μου. Στην έγγραφη απάντηση η πρότασή μας δεν αντιμετωπίστηκε αρνητικά ούτε απορρίφθηκε. Ενδεχομένως Αντόνιο Γκουτιέρες και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να μην στήριξαν μέχρι τώρα ανοιχτά τις τουρκοκυπριακές θέσεις, έμμεσα ωστόσο υπονοούν ότι οι προτάσεις μας αντιμετωπίζονται θετικά. Εμείς πάντως θα συνεχίσουμε τον δρόμο μας» είπε.

Μεταξύ άλλων, ο Ακιντζί χαρακτήρισε «μέγα λάθος» της ΕΕ το να «εντάξει στους κόλπους της μια διαιρεμένη Κύπρο. Τη στιγμή που το 65% των Τουρκοκυπρίων ψήφισαν υπέρ του Σχεδίου Ανάν για την επανένωση του νησιού και το 75% των Ελληνοκυπρίων κατά, ήταν λάθος η ένταξη μιας διαιρεμένης Κύπρου στην ΕΕ. Σε παγκόσμιο επίπεδο δεν υπάρχει παρόμοια περίπτωση. Αυτό που θα μπορούσε να κάνει η νέα πρόεδρος της Κομισιόν είναι να ξεκινήσει διάλογο με την τουρκοκυπριακή κοινότητα και τους εκπροσώπους της. Διότι και εμείς θεωρούμε ότι προορισμός μας είναι η ΕΕ».

Δημοφιλή