Σύνδρομο text neck: Τι είναι και 3 ασκήσεις που θα μας βοηθήσουν

Είναι πολύ συχνό στη σύγχρονη εποχή, και περιγράφει τον χρόνιο πόνο στον αυχένα που προέρχεται από την υπερβολική χρήση των χειροκίνητων ηλεκτρονικών συσκευών.
Woman wearing a neck brace, cervical orthopaedic bandage having neck injury
Olga Rolenko via Getty Images
Woman wearing a neck brace, cervical orthopaedic bandage having neck injury

Ο όρος αυχενικό σύνδρομο text neck πρωτοεμφανίστηκε από τους Neupane et al (2017), οι οποίοι αναφέρουν ότι πρόκειται για ένα σύνδρομο υπέρχρησης μετά από παρατεταμένη έκθεση σε τεχνολογικές συσκευές, όπως το κινητό, το tablet ή ένα laptop. Ας μάθουμε περισσότερα για το text neck όπως και ποιες ασκήσεις μπορούν να μας βοηθήσουν.

Οπως γράφει ο Γιώργος Σιδηρόπουλος, φυσικοθεραπευτής, με έδρα την Κατερίνη:

Τι είναι το text neck;

Οι χρήστες διατηρούν για παρατεταμένο χρονικό διάστημα το κεφάλι τους χαμηλότερα από την φυσιολογική θέση. Η συνήθεια αυτή φέρει διάφορες αλλαγές που αφορά τόσο το μυοσκελετικό σύστημα, όσο και το ιδιοδεκτικό μέρος της αυχενικής μοίρας.

Ως αποτέλεσμα του αυχενικού συνδρόμου text neck, της «σύγχρονης» αυτής συνήθειας, πολλές φορές οι χρήστες οδηγούνται σε πονοκεφάλους, πόνο ή μούδιασμα στα άνω άκρα τους και συχνά αλλαγές στον τρόπο της αναπνευστικής του λειτουργίας.

Στην μελέτη της αυχενικής μοίρας, δίνεται συχνά μεγάλη σημασία στην επισκόπηση της στάσης της κεφαλής. Η συνηθέστερη στάση κεφαλής, που έχει συσχετιστεί με αυχενικό πόνο και άλλες εκδηλώσεις είναι η πρόσθια προβολή της κεφαλής (Forward Head Posture).

Η έρευνα γύρω από το text neck και την συσχέτιση με τον αυχενικό πόνο ξεκίνησε την τελευταία δεκαετία, με τα αποτελέσματα στην πλειοψηφία να μην επιβεβαιώνουν την θεωρία αυτή.

Παρόλα αυτά, δεδομένου του τρόπου ζωής του σημερινού ανθρώπου, συστήνεται σε ασθενείς με αυχενικό πόνο να γίνεται ενημέρωση για την αρνητική επίδραση της παρατεταμένης θέσης σε ηλεκτρονικές συσκευές.

Φυσικοθεραπευτική αντιμετώπιση

Ο ρόλος και το έργο του/της φυσικοθεραπευτή/τριας σε έναν ασθενή με αυχενικό σύνδρομο text neck ξεκινά από την πρώτη στιγμή της επίσκεψής του στο φυσικοθεραπευτήριο.

Αρχικά, λαμβάνει ιστορικό, στο οποίο καταλήγει και ταξινομεί τα συμπτώματα και την διάγνωση του ιατρού σε:

· Σοβαρότητα συμπτωμάτων

· Ευερεθιστότητα συμπτωμάτων

· Φύση συμπτωμάτων

· Στάδιο συμπτωμάτων

Μετά την ολοκλήρωση του ιατρικού ιστορικού και αφού έχει ήδη κάνει κάποιες υποθέσεις για την κλινική εικόνα του εκάστοτε ασθενή, ο/η φυσικοθεραπευτής/τρια εκτελεί τις κατάλληλες ειδικές δοκιμασίες (φυσική εξέταση) για να επιβεβαιώσει ή να απορρίψει τις ιατρικές υποθέσεις.

Η θεραπευτική προσέγγιση στο text neck μπορεί να περιλαμβάνει:

· Μηχανήματα φυσικοθεραπείας, που στόχο έχουν την μείωση του πόνου και την υπεραιμία της πάσχουσας περιοχής

· Θεραπευτική μάλαξη

· Συμβουλευτική καθοδήγηση, με στόχο την αυτοθεραπεία στο σπίτι και τον χώρο εργασίας μέσω συμβουλών και ενημέρωσης για εργονομικές λύσεις στο πρόβλημα και τα συμπτώματα

· Ειδικές τεχνικές κινητοποίησης (Manual Therapy), μέσω ειδικών τεχνικών κινητοποίησης που στοχεύουν την ανακούφιση των συμπτωμάτων που προέρχονται από αρθρογενή αίτια κατά κύριο λόγο

· Θεραπευτική άσκηση, ειδικά σχεδιασμένη από επαγγελματία υγείας που συμφωνεί με τις ανάγκες του ασθενή και τα χαρακτηριστικά των συμπτωμάτων του

Προτεινόμενες ασκήσεις σε ασθενείς με αυχενικό σύνδρομο text neck ή FHP

.
fmh.gr
.

Κρανιοαυχενική κάμψη με τη χρήση Pressure Biofeedback, για οπτική ανατροφοδότηση.

Η παρούσα άσκηση βοηθά στην καλύτερη ενεργοποίηση των πρόσθιων αυχενικών εν τω βάθει καμπτήρων και στην μείωση της σπαστικότητας των επιφανειακών εκτεινόντων αυχενικών μυών.

.
fmh.gr
.

Πρόσθια – Οπίσθια προβολή κεφαλής

Η παρούσα άσκηση για το σύνδρομο text neck μπορεί να εκτελεστεί ακουμπώντας το πίσω μέρος του κεφαλιού στον τοίχο, ελεύθερα ή ακόμα και από καθιστή η τετραποδική θέση.

Ο ειδικός μυοσκελετικός φυσικοθεραπευτής κρίνει και τοποθετεί τον ασθενή ανάλογα με τις ικανότητες και την σοβαρότητα των συμπτωμάτων του ασθενή του

dtoiuhro
fmh.gr
dtoiuhro

Κωπηλατική με λάστιχο

Γινεται με στόχο την ενδυνάμωση των ωμοπλατιαίων μυών για καλύτερη μυική απόδοση και συνεργασία με τους αυχενικούς μύες.

Επίσης, οι ασκήσεις rowing συμβάλλουν θετικά στην βελτίωση της στάση (μείωση καμπούρας και πρόσθιας προβολής κεφαλής).

ΠΗΓΗ: fmh.gr