ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
18/04/2019 07:34 EEST

Συνεχείς διαβουλεύσεις για τις 120 δόσεις

Και στην τελική ευθεία η διαδικασία της πρόωρης αποπληρωμής του ΔΝΤ.

sorbetto via Getty Images

Ανοιχτό παραμένει μεταξύ κυβέρνησης και Θεσμών το μέτωπο της ρύθμισης των  120 δόσεων για τις οφειλές στην εφορία. Οι δύο πλευρές βρίσκονται σε διαρκείς διαβουλεύσεις προκειμένου να βρουν κοινό τόπου, με την Ελληνική πλευρά να εμφανίζεται καθησυχαστική για την τελική έκβαση.

Οι Θεσμοί επιμένουν στη θέσπιση κριτηρίων ώστε να μην ωφεληθούν οι «στρατηγικοί κακοπληρωτές» του Δημοσίου, ενώ ταυτόχρονα θεωρούν ότι θα πρέπει η ρύθμιση να βοηθά τη θέσπιση κουλτούρας πληρωμών των υποχρεώσεων προς το Δημόσιο. Σε αυτό το πλαίσιο κινείται το οικονομικό επιτελείο ώστε να βρει κοινό τόπο με τους Θεσμούς και να προχωρήσει τη διαδικασία. 

Η θέληση της Ελληνικής πλευράς είναι να καλυφθούν οι διαφορές το συντομότερο δυνατό και η ρύθμιση να πάρει το δρόμο προς τη Βουλή τις επόμενες ημέρες. Δεδομένο θεωρείται ότι ο χρόνος πιέζει ιδιαίτερα καθώς η πλευρά των δανειστών μπαίνει σε κλίμα εορτών εν όψει του Καθολικού Πάσχα και την επόμενη εβδομάδα αρχίζει η Μεγάλη εβδομάδα των ορθοδόξων.

Σε καλύτερο δρόμο φαίνεται πως είναι η ρύθμιση η οποία αφορά τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι το νομοσχέδιο είναι έτοιμο και απομένει η πολιτική απόφαση εάν θα κατατεθεί στη Βουλή μόνο του ή η κυβέρνηση θα αποφασίσει να το καταθέσει μαζί με αυτό που θα αφορά τη ρύθμιση προς την εφορία. 

Η «έξοδος» του ΔΝΤ

Στο άλλο μεγάλο μέτωπο για την Οικονομία, στην τελική ευθεία μπαίνει η διαδικασία για την πρόωρη αποπληρωμή μέρους του δανείου του ΔΝΤ, μετά τις θετικές εξελίξεις που υπήρξαν και κατά τη διάρκεια της εαρινής συνόδου του Ταμείου στην Ουάσιγκτον. Η αποστολή της σχετικής αποστολής με το επίσημο αίτημα προς των Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας είναι πλέον διαδικαστικό θέμα, καθώς οι Ευρωπαϊκοί Θεσμοί έχουν δώσει το πράσινο φως.

Απομένει να φανούν και οι προθέσεις όλων των κρατών μελών της Ευρωζώνης, γεγονός που θα ξεκαθαρίσει κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του EuroWorking Group στις 2 Μαΐου Εκεί οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της συνεδρίασης του Eurogroup στις 14 Μαΐου, θα εξετάσουν το Ελληνικό αίτημα σχετικά με την πρόωρη αποπληρωμή των 3,7δισ ευρώ από το δάνειο του ΔΝΤ.

Παράλληλα, οι τεχνοκράτες των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης θα χαράξουν την «γραμμή» που θα ακολουθήσουν οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των Θεσμών, οι οποίοι αναμένεται να επισκεφθούν την Αθήνα στις αρχές του Μαΐου για την τρίτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση. 

Στην ατζέντα της επίσκεψης πέρα από το θέμα του Ταμείου, παραμένει η πορεία των μεταρρυθμίσεων, οι ιδιωτικοποιήσεις, η αγορά εργασίας, η υλοποίηση της συμφωνίας για την πρώτη κατοικία, η μείωση των κόκκινων δανείων και η πορεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού