ΔΙΕΘΝΕΣ
23/01/2018 13:04 EET | Updated 23/01/2018 14:56 EET

Συρία: Οι Τούρκοι επιχειρούν για τέταρτη μέρα στο Αφρίν και οι Κούρδοι κηρύσσουν γενική επιστράτευση

Khalil Ashawi / Reuters

Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν από τον βομβαρδισμό που εξαπέλυσε η Τουρκία εναντίον της πόλης Ρας αλ Άιν στη Συρία, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), τη στιγμή που η επιχείρηση που πραγματοποιεί η Τουρκία κατά της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) στη βόρεια Συρία εισέρχεται σήμερα στην τέταρτη ημέρα της. Την ίδια ώρα οι κουρδικές αρχές κηρύσσουν γενική επιστράτευση.

Η Άγκυρα ξεκίνησε το Σάββατο την επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας» σε συνεργασία με φιλοτούρκους Σύρους αντάρτες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA) στην περιοχή Αφρίν της βόρειας Συρίας. Σκοπός της είναι να εκδιωχθεί από την περιοχή η YPG, την οποία η Άγκυρα χαρακτηρίζει «τρομοκρατική» οργάνωση και τη θεωρεί παρακλάδι του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Οι ΗΠΑ από την άλλη, υποστηρίζουν την κουρδική πολιτοφυλακή στο πλαίσιο του αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Η Τουρκία κατηγορεί την πολιτοφυλακή των YPG ότι είναι η πτέρυγα στη Συρία του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν το οποίο η Άγκυρα και οι δυτικοί σύμμαχοί της θεωρούν τρομοκρατική οργάνωση.

Η Ρας αλ Άιν βρίσκεται σε μια περιοχή της Συρίας που ελέγχεται από τους Κούρδους και είναι περίπου 300 χιλιόμετρα ανατολικά της Αφρίν.

Η πόλη αυτή είναι μία από τις πολλές στη βορειοανατολική Συρία που δέχθηκαν επίθεση χθες από την Τουρκία, εξήγησε ο εκπρόσωπος της YPG Νούρι Μάχμουντ. Πάντως δεν ήταν σε θέση να πει αν οι νεκροί ήταν αντάρτες ή άμαχοι.

Οι Κούρδοι κηρύσσουν γενική επιστράτευση

Οι τοπικές κουρδικές αρχές κήρυξαν σήμερα «γενική επιστράτευση» για να υπερασπιστούν τον θύλακο της Αφρίν (βορειοδυτική Συρία) καλώντας τους πολίτες να «πάρουν τα όπλα» κατά την τέταρτη ημέρα της επίθεσης που έχει εξαπολυθεί από την Τουρκία.

«Κηρύσσουμε γενική επιστράτευση και καλούμε όλα τα παιδιά του λαού μας να υπερασπιστούν την Αφρίν», αναφέρουν σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι κουρδικές αρχές του καντονιού Τζαζιρέ, στη βορειοανατολική Συρία.

Το καντόνι αυτό είναι ένα από τα τρία που σχηματίζουν την «ομοσπονδιακή περιφέρεια», μια ημιαυτόνομη διοικητική περιοχή που δημιουργήθηκε το 2016 από τους Κούρδους της Συρίας στα εδάφη που ελέγχουν.

«Είναι μια πρόσκληση προς όλους τους Κούρδους της Συρίας να πάρουν τα όπλα», διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας υπεύθυνος Τύπου της YPG για την Αφρίν, ο Ρεζάν Εντό.

Όλα τα κέντρα των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, ενός συνασπισμού κούρδων και αράβων μαχητών της Συρίας στον οποίο κυριαρχεί η YPG, «είναι έτοιμα να υποδεχθούν όλους αυτούς που θέλουν να υπερασπιστούν την Αφρίν και να τους παράσχουν όπλα», υπογράμμισε.

Οι έφεδροι καλούνται να μεταβούν στα κέντρα τους, πρόσθεσε.

Σφοδρές συγκρούσεις

«Οι μάχες επικεντρώνονται σήμερα στα τουρκοσυριακά σύνορα, κυρίως στο βόρειο και νοτιοδυτικό τμήμα της περιοχής της Αφρίν», επεσήμανε ο επικεφαλής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ράμι Άμπντελ Ράχμαν.

«Οι συγκρούσεις είναι σφοδρές, όμως το μέτωπο είναι πολύ πιο περιορισμένο από χθες», διευκρίνισε.

«Τα τουρκικά αεροσκάφη εξαπολύουν και πάλι επιδρομές στις μεθοριακές περιοχές της βορειοδυτικής Αφρίν», πρόσθεσε ο Άμπντελ Ράχμαν.

Εξάλλου οι Σύροι αντάρτες εξαπέλυσαν νέα επίθεση στο βορειοανατολικό τμήμα της Αφρίν, καταφέρνοντας να εισέλθουν στο χωριό Κάσταλ Τζάντο. Σε αυτή την περιοχή βρίσκεται και ο λόφος Μπαρσάγια, τον οποίο κατέλαβε για μικρό χρονικό διάστημα ο τουρκικός στρατός με την υποστήριξη των Σύρων ανταρτών του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA).

Από το Σάββατο 26 Κούρδοι μαχητές έχουν σκοτωθεί, όπως και 25 φιλοτούρκοι Σύροι αντάρτες, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό του Παρατηρητηρίου.

Παράλληλα οι τουρκικές δυνάμεις εξαπέλυσαν επίθεση με όλμους στην περιφέρεια της πόλης Καμιτσλί, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο παιδιά, όπως ανακοίνωσε η ίδια πηγή. Η πόλη αυτή της βορειοανατολικής Συρίας βρίσκεται στη μεθόριο με την Τουρκία, σε μια άλλη περιοχή που ελέγχεται επίσης από τους Κούρδους.

Εξάλλου χιλιάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν τις εστίες τους για να γλιτώσουν από τις μάχες στo Αφρίν, ανακοίνωσε το Παρατηρητήριο.

Η μη κυβερνητική οργάνωση, επικαλούμενη μη κατονομαζόμενες πηγές, επεσήμανε ότι οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις εμποδίζουν τους εκτοπισμένους να διασχίσουν κυβερνητικά περάσματα για να φτάσουν σε περιοχές του Χαλεπιού που ελέγχονται από τους Κούρδους.

Το Κατάρ υποστηρίζει την τουρκική επιχείρηση στo Αφρίν

Από την πλευρά του το Κατάρ, ένας από τους πιο στενούς συμμάχους της Τουρκίας, εξέφρασε τη στήριξή της στην τουρκική επιχείρηση, επισημαίνοντας ότι η Άγκυρα προσπαθεί «να εγγυηθεί την εθνική της ασφάλεια».

«Το κράτος του Κατάρ επαναλαμβάνει τη στήριξή του στις προσπάθειες που καταβάλει η Δημοκρατία της Τουρκίας να εγγυηθεί την εθνική της ασφάλεια μετά τις παραβιάσεις και τις τρομοκρατικές επιθέσεις που εξαπολύθηκαν σε τουρκικά εδάφη», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ Λούλουα αλ Χάτερ.

Ουάσινγκτον και Παρίσι ζητούν «αυτοσυγκράτηση» από την Άγκυρα κατά την επίθεση της στη Συρία

Η Ουάσινγκτον και το Παρίσι ζητούν από την Άγκυρα να επιδείξει «αυτοσυγκράτηση» κατά την επίθεση που διεξάγει εναντίον των κούρδων μαχητών στον θύλακο του Αφρίν.

Όπως δήλωσε σήμερα στην Τζακάρτα ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις, οι ΗΠΑ επιθυμούν από την Τουρκία να επιδείξει «αυτοσυγκράτηση» σ′ αυτή την επιχείρησή της.

«Η βία στο Αφρίν αναστατώνει αυτό που ήταν μέχρι τώρα μια ζώνη σχετικά ήρεμη στη Συρία», δήλωσε ο Μάτις στους δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν στην περιοδεία που πραγματοποιεί στην Ασία. «Ζητούμε από την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση στις στρατιωτικές επιχειρήσεις της όπως και στις δηλώσεις της», πρόσθεσε.

Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας υπογράμμισε επίσης πως οι τουρκικές επιχειρήσεις στη Συρία αποσπούν την προσοχή από τις προσπάθειες να εξασφαλιστεί η ήττα της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Εξάλλου στο Παρίσι, ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν εξέφρασε σήμερα την ανησυχία του για την τουρκική στρατιωτική επίθεση στη βόρεια Συρία και προειδοποίησε την τουρκική κυβέρνηση να επιδείξει αυτοσυγκράτηση κατά τις επιχειρήσεις της εναντίον κουρδικών δυνάμεων στην περιοχή.

«Είχα την ευκαιρία να πω στον τούρκο συνάδελφό μου ... ότι αυτή η επίθεση μας ανησυχεί», δήλωσε ο Λεντριάν απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους.

«Αν και κατανοούμε τις ανησυχίες που έχει η Τουρκία για την ασφάλεια των συνόρων, δεν μπορούμε παρά να καλέσουμε την Τουρκία να επιδείξει το υψηλότερο επίπεδο αυτοσυγκράτησης στο θέμα αυτό».

Τσαβούσογλου: Η Άγκυρα δεν επιθυμεί να συγκρουστεί με τη Ρωσία, τη Συρία και τις ΗΠΑ 

Η Τουρκία προσπαθεί να αποφύγει οποιαδήποτε σύγκρουση με τις συριακές, τις ρωσικές και τις αμερικανικές δυνάμεις στη διάρκεια της επιχείρησής της στη βόρεια Συρία, όμως θα λάβει όσα βήματα είναι απαραίτητα για να φροντίσει για την ασφάλειά της, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Οι ΗΠΑ και η Ρωσία έχουν ζητήσει από την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση στη στρατιωτική της εκστρατεία με στόχο να εκδιώξει την κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), συμμάχου της Ουάσινγκτον, από την περιοχή Αφρίν. Η Συρία έχει καταγγείλει την εισβολή στα βόρεια σύνορά της.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει επίσης δεσμευθεί να εκδιώξει τους Κούρδους μαχητές της YPG, την οποία θεωρεί «τρομοκρατική» οργάνωση, και από την κυρίως αραβική πόλη Μάνμπιτζ.

Η Μάνμπιτζ, που βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα της Αφρίν, είναι μέρος μιας μεγαλύτερης περιοχής της βόρειας Συρίας που ελέγχεται από τις κουρδικές δυνάμεις.

«Οι τρομοκράτες στη Μάνμπιτζ πυροβολούν συνεχώς για να προκαλέσουν. Αν οι ΗΠΑ δεν το σταματήσουν, θα το σταματήσουμε εμείς», τόνισε ο Τσαβούσογλου.

«Στόχος μας δεν είναι να συγκρουστούμε με τους Ρώσους, το συριακό καθεστώς ή τις ΗΠΑ. Είναι να πολεμήσουμε την τρομοκρατική οργάνωση», επεσήμανε ο ίδιος.

«Πρέπει να λάβω όποια μέτρα χρειάζεται. Σε διαφορετική περίπτωση, το μέλλον μας ως χώρα θα είναι αύριο σε κίνδυνο. Δεν φοβόμαστε κανέναν, είμαστε αποφασισμένοι (…) Δεν θα ζήσουμε με φόβο και απειλές», εξήγησε ο Τούρκος υπουργός.

Ωστόσο Αμερικανοί αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι βασικός στόχος της Ουάσινγκτον είναι να μην επιτρέψει στην Τουρκία να εκδιώξει τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), τον συνασπισμό των Σύρων ανταρτών στον οποίο κυριαρχεί η YPG και στηρίζεται από τις ΗΠΑ, από τη Μάνμπιτζ.

Οι ΗΠΑ ελπίζουν να εκμεταλλευτούν τον έλεγχο που ασκεί η YPG στη βόρεια Συρία για να αποκτήσει τη διπλωματική ισχύ που επιθυμεί στις συζητήσεις που διεξάγονται στη Γενεύη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για την επίλυση της κρίσης της Συρίας.

Η Άγκυρα έχει εξοργιστεί από τη στήριξη που προσφέρουν οι ΗΠΑ στην YPG, την οποία θεωρεί απειλή για την εσωτερική της ασφάλεια. Αυτό είναι μόνο ένα από τα ζητήματα που έχουν προκαλέσει τριβή μεταξύ των δύο χωρών.

«Το μέλλον των σχέσεών μας εξαρτάται από τα επόμενα βήματα των ΗΠΑ», σχολίασε ο Τσαβούσογλου. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Τουρκία θα εξακολουθήσει να δρα όπου το θεωρεί απαραίτητο.

«Είτε είναι στη Μάνμπιτζ, την Αφρίν, ανατολικά του Ευφράτη ή ακόμη (αν πρόκειται για) απειλές από το βόρειο Ιράκ. Δεν έχει σημασία», δήλωσε ο Τσαβούσογλου. «Αν υπάρχουν τρομοκράτες στην άλλη πλευρά των συνόρων μας, τότε αυτό αποτελεί απειλή για εμάς», τόνισε.

Και οι κουρδικές δυνάμεις στο βόρειο Ιράκ στο στόχαστρο

Στο μεταξύ ο τουρκικός στρατός πραγματοποίησε χθες αεροπορικά πλήγματα κατά των κουρδικών δυνάμεων στο βόρειο Ιράκ, ανακοίνωσε σήμερα το γενικό επιτελείο του τουρκικού στρατού.

Τα πλήγματα στο Ιράκ είχαν στόχο μέλη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), τα οποία φέρεται ότι προετοίμαζαν μια επίθεση κατά των βάσεων των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας στην ιρακινοτουρκική μεθόριο, αναφέρει ο τουρκικός στρατός σε ανακοίνωσή του.

Από τα πλήγματα αυτά στην περιοχή Ζαμπ, στο βόρειο Ιράκ, καταστράφηκαν καταφύγια και αποθήκες όπλων του PKK, σύμφωνα με την ανακοίνωση του στρατού.

Το PKK διαθέτει βάσεις ανεφοδιασμού στις ορεινές ζώνες του βορείου Ιράκ, τις οποίες βομβαρδίζει συχνά η τουρκική πολεμική αεροπορία και στις οποίες πραγματοποιούν τακτικά επιδρομές οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)