ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
27/01/2019 09:19 EET

Συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου για την αύξηση στον κατώτατο μισθό

Η αύξηση του κατώτατου μισθού και η κατάργηση του υποκατώτατου θα γίνουν εντός του Ιανουαρίου

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός έχει ήδη στα χέρια του τις σχετικές εισηγήσεις της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου. Τη Δευτέρα θα λάβει την πολιτική απόφαση για το ύψος της αύξησης, με τις περισσότερες πληροφορίες να κάνουν λόγο για αύξηση της τάξης του 8%, δηλαδή να φτάσει στα 633 ευρώ από τα 586 ευρώ που είναι σήμερα. Η αύξηση δεν θα περιλαμβάνει ηλικιακή διάκριση, οπότε σχεδόν αυτόματα καταργείται και ο ρατσιστικού χαρακτήρα υποκατώτατος μισθός.


Η αύξηση του κατώτατου και η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού μπορεί να γίνει με απλή υπουργική απόφαση της υπουργού Εργασίας, όμως στην κυβέρνηση έχουν αποφασίσει να την αναδείξουν ως ένα «κομβικό σημείο αντιστροφής του εργασιακού μεσαίωνα που θεσπίσθηκε την περίοδο 2010 – 2014». Έτσι εντός της εβδομάδος αναμένεται να συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο όπου θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις.


Σε κάθε περίπτωση η αύξηση του κατώτατου μισθού και η κατάργηση του υποκατώτατου θα γίνουν εντός του Ιανουαρίου, ώστε από την 1η Φεβρουαρίου περίπου 400.000 εργαζόμενοι να δουν αύξηση στον μισθό τους. Επισημαίνεται ότι η αύξηση του κατώτατου θα οδηγήσει στην ενίσχυση 24 επιδομάτων και ειδικών παροχών που χορηγεί ο ΟΑΕΔ σε τουλάχιστον 300.000 δικαιούχους, όπως το επίδομα ανεργίας, οι παροχές μητρότητας, το ειδικό εποχικό επίδομα και η αποζημίωση ασκουμένων σπουδαστών. Επίσης η αύξηση του κατώτατου θα διευκολύνει και τους εργαζόμενους μερικής απασχόλησης που πληρώνονται με βάση ποσοστό του κατώτατου μισθού.