ΔΙΕΘΝΕΣ
15/10/2018 20:09 EEST

Συνεργάτης της Διεθνούς Αμνηστίας απήχθη και βασανίστηκε στην Ρωσία. Η καταγγελία, οι απειλές και η μυστηριώδεις αναρτήσεις

«Μου ζήτησαν τα ονόματα των επαφών μου στην Ινγκουσετία, με απείλησαν ότι αν δεν τους τα δώσω θα σκοτώσουν την γυναίκα μου και τα παιδιά μου»

The Telegraph

Ο επίσημος ιστότοπος της Διεθνούς Αμνηστίας ανέφερε ότι στην Ινγκουσετία απήγαγαν τον συνεργάτη της MKO, Όλεγκ Καζλόφσκι, ο οποίος πήγε στην πρωτεύουσα της Ινγκουσετίας, Μαγκάς στις 5 Οκτωβρίου για να παρακολουθήσει τις διαμαρτυρίες που ξεκίνησαν με αφορμή την νέα συμφωνία για τα σύνορα μεταξύ Τσετενίας και Ινγκουσετίας.

Η Διεθνής Αμνηστία, όπως και ο ίδιος ο Καζλόφσκι, ισχυρίζεται ότι το βράδυ της επόμενης ημέρας, ένας άγνωστος ο οποίος παρουσιάσθηκε ως διοργανωτής των διαδηλώσεων, λέγοντας στον Καζλόφσκι ότι μπορεί να του οργανώσει συνάντηση με τους συγκεντρωθέντες, τον οδήγησε στο αυτοκίνητο του όπου τον περίμενε ένας ακόμη άγνωστος μασκοφόρος, εν συνεχεία τον οδήγησαν στα περίχωρα της πόλης, όπου τον «έγδυσαν, άρχισαν να τον χτυπούν, και να τον απειλούν ότι θα τον εκτελέσουν».

Ο ίδιος ο Καζλόφσκι αφηγήθηκε την περιπέτεια του με αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στα οποία αναφέρει ότι οι άνθρωποι που τον απήγαγαν εν συνεχεία εμφανίσθηκαν ως εκπρόσωποι του Τμήματος της αστυνομίας κατά του εξτρεμισμού χωρίς να επιδείξουν κανένα έγγραφο που να πιστοποιεί την ιδιότητα τους. Στις αναρτήσεις του και στις δηλώσεις του αναφέρει λεπτομερώς τα όσα υπέστη.

«Μου ζήτησαν τα ονόματα των επαφών μου στην Ινγκουσετία, με απείλησαν ότι αν δεν τους τα δώσω θα σκοτώσουν την γυναίκα μου και τα παιδιά μου», λέει ο Καζλόφκσι και προσθέτει ότι τον απείλησαν, λέγοντας του ότι μπορούν να βρεθεί μπλεγμένος σε διακίνηση ναρκωτικών ή εμπόριο όπλων. Όταν τον υποχρέωσαν να βγάλει τα ρούχα του τον φωτογράφισαν και τον απείλησαν ότι θα δημοσιεύσουν τις φωτογραφίες αυτές αν δεν συνεργασθεί με το τμήμα της αστυνομίας κατά του εξτρεμισμού. Ο ίδιος αρνήθηκε να τους δώσει οποιαδήποτε ονόματα, υποσχόμενος ότι δεν θα μιλήσει. Μετά από αυτή την υπόσχεση τον οδήγησαν σε αεροδρόμιο στην Οσετία όπου αναχώρησε για την Μόσχα, ενώ εκείνοι τον προειδοποίησαν να μην επιστρέψει ποτέ στην Ινγκουσετία ούτε γράψει τίποτα για το συμβάν.

Ο Καζλόφσκι, επέστρεψε στην Μόσχα και κατήγγειλε το συμβάν της απαγωγής του στην Ανακριτική Επιτροπή και συναντήθηκε με τον επικεφαλής του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μιχαήλ Φεντότοφ, καθώς και με τον συνήγορο της Ινγκουσετίας Τζαμπουλάτ Αζντοέγιεβ. Παράλληλα εξέφρασε την πεποίθηση ότι «αν οι ρωσικές αρχές θελήσουν να βρουν αυτούς που τον απήγαγαν θα τους βρούν».

Στις 26 Σεπτεμβρίου ο πρόεδρος της Τσετσενίας και της Ινγκουσετίας Ραμζάν Καντίροφ και Γιουνούς -Μπεκ Εφκούροφ υπέγραψαν συμφωνία για την ενίσχυση των διοικητικών συνόρων μεταξύ των δύο περιοχών και την ανταλλαγή ισοδύναμων εκτάσεων.

Στις 4 Οκτωβρίου η συμφωνία επικυρώθηκε από τους προέδρους των δημοκρατιών αφότου η συμφωνία εγκρίθηκε από τα κοινοβούλια τους. Εάν στην Τσετεσνία η συμφωνία επικυρώθηκε ομόφωνα, στην Ινγκουσετία , σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία τον ψήφισαν οι 17 από τους 25 βουλευτές.

(Με πληροφορίες από Reuters, Novaya Gazeta)