ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
05/06/2020 14:06 EEST

Σεντένο: Ο κορονοϊός ίσως φρενάρει την Ελλάδα, όμως δεν θα την καθηλώσει

Αισιόδοξη ματιά από τον Πρόεδρο του Eurogroup για τις ελληνικές προοπτικές.

REUTERS
Φωτογραφία αρχείου: Στιγμιότυπο από διαδηλώσεις το καλοκαίρι του 2015, προ του δημοψηφίσματος. REUTERS/Yannis Behrakis TPX IMAGES OF THE DAY FOR BEST QUALITY IMAGE ALSO SEE: GF10000205455 - LR2EB6U1F54Q0

Η ελληνική οικονομία είναι αρκετά ισχυρή για να επιβιώσει από τη ζημιά που προκάλεσε η επιδημία κοραναϊού, αν και μπορεί να «φρενάρει», δήλωσε ο Πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο (Παρασκευή 5 Ιουνίου).

Η Ελλάδα μπήκε στην κρίση του κορονοϊού με μια σταθερή οικονομία και χωρίς μακροοικονομικές ανισορροπίες, μετά την ανάδυση από τις διαδικασίες διάσωσης πριν από δύο χρόνια και είναι σε θέση να «σταθεί ψηλά» στις κεφαλαιαγορές, δήλωσε ο Σεντένο σε συνέδριο του Economist.

«Το σοκ της πανδημίας μπορεί να συγκρατήσει την Ελλάδα, αλλά δεν θα την καταστρέψει», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Η Ελλάδα δεν είναι η ίδια χώρα που ζήτησε οικονομική βοήθεια πριν από μια δεκαετία.»

Η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε με ρυθμό 0,9% το πρώτο τρίμηνο, μετά το lockdown που επιβλήθηκε στα μέσα Μαρτίου για τον περιορισμό της εξάπλωσης του COVID-19 και η πανδημία επηρέασε την οικονομική δραστηριότητα.

Η Τράπεζα της Ελλάδος βλέπει ύφεση 6,0% για φέτος στο βασικό της σενάριο, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι η οικονομική δραστηριότητα θα μειωθεί κατά 9,7%.