ΔΙΕΘΝΕΣ
13/12/2018 14:52 EET | Updated 13/12/2018 14:55 EET

Συρία: 15.000 μαχητές θα συμμετέχουν σε νέα τουρκική επιχείρηση, λένε οι υποστηριζόμενοι από την Τουρκία αντάρτες

ASSOCIATED PRESS

Μέχρι και 15.000 αντάρτες είναι έτοιμοι να υποστηρίξουν μια νέα τουρκική στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των, υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ, κουρδικών δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία, αλλά μέχρι τώρα δεν έχει τεθεί ημερομηνία για την επιχείρηση αυτή, δήλωσε την Πέμπτη εκπρόσωπος της κύριας υποστηριζόμενης από την Τουρκία αντάρτικης οργάνωσης.

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είπε την Τετάρτη πως η Τουρκία θα αρχίσει την επιχείρηση αυτή μέσα σε λίγες ημέρες, στοχεύοντας περιοχή στα σύνορα ανατολικά του Ευφράτη, που ελέγχεται από τις δυνάμεις των κουρδικών πολιτοφυλακών YPG.

Η ανακοίνωση αυτή προκάλεσε έντονη αντίδραση από το Πεντάγωνο, που ξεκαθάρισε ότι οποιαδήποτε μονομερής δράση στη βορειοανατολική Συρία θα ήταν απαράδεκτη.

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις YPG στη μάχη κατά του ISIS από το 2015. Κατόπιν τουρκικών βομβαρδισμών της ελεγχόμενης από τους Κούρδους περιοχής δύο μήνες πριν, αμερικανικές δυνάμεις έστησαν τρία στρατιωτικά παρατηρητήρια κοντά στα σύνορα.

Η Τουρκία υποστηρίζει πως οι YPG αποτελούν τρομοκρατική οργάνωση και παρακλάδι του παράνομου ΡΚΚ, που κάνει αντάρτικο στη νοτιοανατολική Τουρκία εδώ και πάνω από τριάντα χρόνια.

Η Τουρκία έχει ήδη εκδιώξει τους μαχητές των YPG από τα δυτικά του Ευφράτη, σε μια σειρά επιχειρήσεων μέσα στα τελευταία δύο χρόνια, αλλά δεν έχει περάσει ανατολικά του ποταμού- εν μέρει για να αποφύγει απευθείας σύγκρουση με τις ΗΠΑ.

Εκπρόσωπος του «Εθνικού Στρατού»- της υποστηριζόμενης από την Τουρκία δύναμης ανταρτών που έχει στόχο να ενώσει όλες τις ομάδες ανταρτών στη βορειοδυτική Συρία, είπε την Πέμπτη πως δεν έχει τεθεί ημερομηνία για την επιχείρηση, η οποία θα εκκινήσει τόσο από τουρκικό, όσο και από συριακό έδαφος.

Sponsored Box