ΔΙΕΘΝΕΣ
19/02/2018 09:14 EET

Συρία: Bομβιστική επίθεση σε πόλη όπου κυριαρχεί το κουρδικό στοιχείο. Τουλάχιστον 4 νεκροί

Bassam Khabieh / Reuters
Αρχείου

Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν την Κυριακή όταν ανατινάχθηκε αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικές ύλες στην Καμισλί, έπειτα από αρκετούς μήνες ηρεμίας σε αυτή την πόλη, όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι Κούρδοι, στη βορειοανατολική Συρία, ανέφερε μια ΜΚΟ.

Το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA σε τηλεγράφημά του για τη βομβιστική επίθεση ανέφερε ότι σκοτώθηκαν πέντε πολίτες.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο διαθέτει ευρύ φάσμα πηγών στην εμπόλεμη χώρα, έκανε λόγο για τέσσερις νεκρούς και τρεις τραυματίες σε «έκρηξη αυτοκινήτου (- βόμβας) στη συνοικία αλ Γάρμπι» της Καμισλί. Η ΜΚΟ δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει εάν τα θύματα ήταν άμαχοι ή ένοπλοι.

Η Καμισλί ελέγχεται κατά το μεγαλύτερο μέρος της από κουρδικές οργανώσεις, πάντως οι δυνάμεις του καθεστώτος έχουν παρουσία στην πόλη, παρότι περιορισμένη.

Η πόλη έγινε στόχος αναρίθμητων βομβιστικών επιθέσεων τα επτά χρόνια του πολέμου στη Συρία, την ευθύνη για την πλειονότητα των οποίων ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), που πλέον έχει εκδιωχθεί από όλα τα συριακά αστικά κέντρα.

Είχαν περάσει μήνες αφότου είχε διαπραχθεί η πιο πρόσφατη βομβιστική επίθεση στην Καμισλί.

Οι Κούρδοι -μια μειονότητα που υπολογίζεται ότι αποτελεί το 15% του πληθυσμού της Συρίας κι υπέστη επί δεκαετίες σκληρή καταστολή από πλευράς του καθεστώτος της Δαμασκού- επωφελήθηκαν από τον πόλεμο για να εγκαθιδρύσουν de facto αυτονομία στα εδάφη που ελέγχουν, στη βόρεια και στη βορειοανατολική Συρία.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)