ΔΙΕΘΝΕΣ
09/07/2018 12:48 EEST

Συρία: Υπό πολιορκία από τον συριακό στρατό θύλακας των ανταρτών στη Ντεράα

Omar Sanadiki / Reuters

Ο συριακός στρατός και οι σύμμαχοί του πολιορκούν έναν θύλακα των ανταρτών στη νοτιοδυτική επαρχία Ντεράα και ετοιμάζονται να θέσουν υπό τον έλεγχό τους ολόκληρη την πόλη, από όπου ξεκίνησε η εξέγερση εναντίον του Σύριου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Ο Αμπού Σάιμα, εκπρόσωπος της συριακής αντιπολίτευσης στη Ντεράα, δήλωσε ότι αρκετές χιλιάδες άνθρωποι είναι πλέον περικυκλωμένοι αφού ο στρατός τους απώθησε στην κεντρική βάση δυτικά της πόλης χωρίς να σημειωθούν συγκρούσεις, πριν την επίσημη απομάκρυνση των ανταρτών που αντιτίθενται στη συμφωνία εκκένωσης που υπεγράφη υπό την αιγίδα της Ρωσίας.

«Ο στρατός και οι παραστρατιωτικές του οργανώσεις έχουν πλέον περικυκλώσει τη Ντεράα εντελώς», δήλωσε.

Την Παρασκευή υπήρξε συμφωνία μεταξύ Ρώσων αξιωματικών και εκπροσώπων των ανταρτών, βάσει της οποίας η Ντεράα όπως και άλλες πόλεις στη νότια ομώνυμη επαρχία που συνορεύει με την Ιορδανία θα περάσουν στον έλεγχο του συριακού στρατού, μία ακόμη νίκη για τη Δαμασκό.

Οι Σύροι αντάρτες που δεν είναι έτοιμοι να συνάψουν ειρήνη με τον στρατό θα μπορέσουν να απομακρυνθούν από τις ανταρτοκρατούμενες περιοχές στη νότια Συρία πριν την παράδοση των όπλων και το πέρασμα του ελέγχου της περιοχής στη Δαμασκό.

Οι αντάρτες τονίζουν ότι βάσει της συμφωνίας ο στρατός δεν μπορεί να εισβάλει στα προπύργιά του, ενώ επιτρέπεται η δημιουργία τοπικών δυνάμεων διοικούμενων από πρώην αντάρτες και υπό την επίβλεψη της ρωσικής στρατιωτικής αστυνομίας.

«Υπάρχει φόβος μπροστά στο άγνωστο μέλλον και δεν εμπιστευόμαστε τους Ρώσους ή το καθεστώς», τόνισε ο Σάιμα.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)