Συρία: Πρώτη επιδρομή Αμερικάνων κατά του ISIS σε εδάφη που ελέγχει ο Ασαντ

Είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο διοικητή του Ισλαμικού Κράτους που κρυβόταν εκεί.
Anadolu Agency via Getty Images

Μια σπάνια επιδρομή με ελικόπτερα των ΗΠΑ σ΄ ένα χωριό που ελέγχεται από την κυβέρνηση του Ασαντ στην Συρία είχε ως αποτελέσμα τον θάνατο ενός διοικητή του Ισλαμικού Κράτους που κρυβόταν εκεί την Πέμπτη, δήλωσαν δύο πηγές ασφαλείας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πραγματοποιήσει και στο παρελθόν επιδρομές στη Συρία κατά μελών του Ισλαμικού Κράτους, αλλά αυτή της Πέμπτης ήταν η πρώτη γνωστή επιχείρηση σε μια ζώνη που κρατείται από δυνάμεις πιστές στον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.

Νωρίς την Πέμπτη, Οι ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ πραγματοποίησαν μια σπάνια επιχείρηση στο χωριό Μουλούκ Σαράι που ελέγχεται από την κυβέρνηση στη βορειοανατολική επαρχία Αλ-Χασάκα, μετέδωσε η συριακή κρατική τηλεόραση στο κανάλι της Telegram.

Ανέφερε ότι ένα άτομο σκοτώθηκε και άλλα συνελήφθησαν. Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για την ταυτότητά τους.

Ο εκπρόσωπος της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, Συνταγματάρχης Τζόζεφ Μπουτσίνο δήλωσε στο Reuters ότι οι αμερικανικές δυνάμεις «στόχευσαν» έναν στέλεχος του Ισλαμικού Κράτους σε μια επιδρομή τα ξημερώματα στη βορειοανατολική Συρία, αλλά δεν επιβεβαίωσαν εάν το άτομο είχε σκοτωθεί ή αιχμαλωτιστεί.

Δύο πηγές ασφαλείας δήλωσαν στο Reuters ότι ο άνδρας που σκοτώθηκε ήταν διοικητής του Ισλαμικού Κράτους που καταζητείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

″Η αερομεταφερόμενη επιχείρηση στόχευσε έναν βασικό ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους που βρισκόταν στις περιοχές που ελέγχονται από τη συριακή κυβέρνηση. Ήταν επιτυχής”, δήλωσε μια από τις πηγές ασφαλείας.

Η πηγή ανέφερε ότι ο άνδρας που σκοτώθηκε ήταν υπεύθυνος για τον συντονισμό των κλιμακίων του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή.

«ΟΙ ΝΤΟΠΙΟΙ ΝΟΜΙΖΑΝ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΒΟΣΚΟΣ»

«Αυτή η επιχείρηση στοχεύει να επεκτείνει το εύρος της στόχευσης των μελών αυτής της οργάνωσης σε διάφορα μέρη της Συρίας», πρόσθεσε η πηγή.

Η δεύτερη πηγή επιβεβαίωσε ότι ο άνδρας που σκοτώθηκε ήταν αξιωματούχος του Ισλαμικού Κράτους και είπε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις είχαν πάρει το πτώμα του μαζί τους καθώς υποχωρούσαν.

Μια τοπική πηγή είπε ότι ο άνδρας είχε μετακομίσει στο χωριό Mουλούκ Σαράι τα τελευταία χρόνια από την Tαϊφ, μια πόλη κοντά στα σύνορα με το Ιράκ που κάποτε ήταν προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους.

«Οι ντόπιοι νόμιζαν ότι ήταν βοσκός - κανείς δεν ξέρει την πραγματική του ταυτότητα», τόνισε η πηγή.

Η τοπική πηγή πρόσθεσε εξάλλου ότι οι αμερικανικές δυνάμεις εισέβαλαν επίσης σε ένα κτίριο που χρησιμοποιείται από την ασφάλεια της Συρίας και συνέλαβαν ”αρκετά άτομα” εκεί.

Άλλοι κάτοικοι της περιοχής επιβεβαίωσαν την επιδρομή στο Reuters.

Ένας είπε ότι τα αμερικάνικα ελικόπτερα προσγειώθηκαν στο χωριό μετά τα μεσάνυχτα και είπαν από το μεγάφωνο στους κατοίκους να παραμείνουν στο σπίτι και να μην ανάψουν τα φώτα τους. Ο κάτοικος είπε ότι η επιχείρηση διήρκεσε αρκετές ώρες και ότι δεν υπήρξε ανταλλαγή πυρών.

Ένας εκπρόσωπος του υπό την ηγεσία των ΗΠΑ συνασπισμού που σχηματίστηκε για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο.