ΔΙΕΘΝΕΣ
21/02/2018 11:49 EET

Συρία: Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί στην ανατολική Γούτα

Bassam Khabieh / Reuters

Οι κάτοικοι της ανατολικής Γούτα έλεγαν ότι «περιμένουν τη σειρά τους για να πεθάνουν» το πρωί της Τετάρτης, αφού ο συριακός στρατός ξεκίνησε και πάλι να βομβαρδίζει εντατικά τον θύλακα των ανταρτών κοντά στη Δαμασκό, με αποτέλεσμα ακόμη πέντε άμαχοι να σκοτωθούν και περισσότεροι από 200 να τραυματιστούν, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η ανατολική Γούτα είναι στόχος ενός από τους χειρότερους βομβαρδισμούς των τελευταίων επτά ετών που διαρκεί ο πόλεμος στη Συρία και μέχρι τώρα τουλάχιστον 250 άμαχοι, εκ των οποίων 60 παιδιά, έχουν σκοτωθεί από την Κυριακή.

Η ένταση των βομβαρδισμών έμοιαζε να μειώνεται στη διάρκεια της νύχτας, όμως το πρωί φιλοκυβερνητικές δυνάμεις έριξαν ρουκέτες και βαρέλια με πετρέλαιο από ελικόπτερα εναντίον της χωριών και κωμοπόλεων της ανατολικής Γούτα.

«Περιμένουμε τη σειρά μας για να πεθάνουμε. Αυτό είναι το μόνο που μπορώ να πω», δήλωσε ο Μπιλάλ Αμπού Σάλαχ 22 ετών, η γυναίκα του οποίου είναι έγκυος στον πέμπτο μήνα με το πρώτο τους παιδί και ζουν στη μεγαλύτερη πόλη της ανατολικής Γούτα, τη Ντούμα.

«Σχεδόν όλοι οι άνθρωποι εδώ ζουν σε καταφύγια. Ζουν πέντε ή έξι οικογένειες σε κάθε σπίτι. Δεν υπάρχουν τρόφιμα, ούτε αγορά», πρόσθεσε.

Ο ΟΗΕ εξέφρασε την ανησυχία του για την επίθεση στην ανατολική Γούτα, όπου από τους βομβαρδισμούς έχουν πληγεί νοσοκομεία και άλλες υποδομές, ενώ προειδοποίησε ότι ενδέχεται να ισοδυναμούν με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση της Συρίας και η σύμμαχός της Ρωσία απαντούν ότι δεν στοχοθετούν αμάχους. Επίσης αρνούνται ότι χρησιμοποιούν βόμβες-βαρέλια, η χρήση των οποίων έχει καταδικαστεί από τον ΟΗΕ.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters)