ΔΙΕΘΝΕΣ
05/03/2018 09:21 EET | Updated 05/03/2018 13:46 EET

Συρία: Τουλάχιστον 14 άμαχοι νεκροί σε νέες αεροπορικές επιδρομές στην ανατολική Γούτα

Bassam Khabieh / Reuters

Τουλάχιστον 14 άμαχοι σκοτώθηκαν από νέες αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποίησαν οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις στην Ανατολική Γούτα, τον θύλακα που ελέγχουν οι αντάρτες, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Τα αεροπορικά πλήγματα είχαν στόχο κατά τη διάρκεια της νύχτας πολλές περιοχές της Ανατολικής Γούτα και προκάλεσαν τον θάνατο κυρίως 10 ανθρώπων στην περιοχή Χαμουριγέ, όπου οι κυβερνητικές δυνάμεις έριξαν βαρέλια με εκρηκτικά, σύμφωνα με την μη κυβερνητική οργάνωση.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις ελέγχουν εφεξής το ένα τρίτο της ανατολικής Γούτα, στην οποία πραγματοποιούν μια χερσαία επιχείρηση, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Κατέλαβαν κι άλλες αγροτικές περιοχές και η προέλασή τους συνεχίζεται από τα ανατολικά», διευκρινίζει σε ανακοίνωσή του το Παρατηρητήριο, σημειώνοντας ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις απέχουν εφεξής δύο χιλιόμετρα από την Ντούμα, την μεγάλη πόλη της Γούτα.

«Οι κυβερνητικές δυνάμεις ελέγχουν εφεξής το 33%, δηλαδή το ένα τρίτο» του θύλακα αυτού των περίπου 100 τετραγωνικών χιλιομέτρων, δήλωσε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν. «Προελαύνουν γρήγορα καθώς οι επιχειρήσεις γίνονται κυρίως στις αγροτικές ζώνες», σημείωσε.

«Η επιχείρηση πρέπει να συνεχιστεί», δήλωσε ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ. Οι δυνάμεις του ελέγχουν πλέον το ανατολικό και το νοτιοανατολικό τμήμα του θύλακα.

Οι μάχες συνεχίζονται εξάλλου παρά την καθημερινή πεντάωρη εκεχειρία που τίθεται σε ισχύ κατά τη διάρκεια της ημέρας εδώ και σχεδόν μια εβδομάδα, κατόπιν πρωτοβουλίας της Ρωσίας, στην Ανατολική Γούτα, η οποία έχει μετατραπεί, όπως είπε ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, σε «κόλαση επί της γης».

Οχηματοπομπή που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια εισήλθε στην ανατολική Γούτα, ανακοίνωσε μια υπηρεσία του ΟΗΕ.  Η οχηματοπομπή που μεταφέρει ιατρική βοήθεια και τρόφιμα για περίπου 27.500 ανθρώπους σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha), είναι η πρώτη που εισέρχεται στην ανατολική Γούτα μετά την έναρξη, στις 18 Φεβρουαρίου, μιας στρατιωτικής επιχείρησης του καθεστώτος που έχει προκαλέσει περισσότερους από 700 θανάτους αμάχων, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η οχηματοπομπή του ΟΗΕ, της συριακής Ερυθράς Ημισελήνου και της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) «εισέρχεται στην Ντούμα, στην ανατολική Γούτα», ανέφερε στον λογαριασμό του στο Twitter το γραφείο του Ocha στη Συρία.

Αν και η οχηματοπομπή αυτή, που προορίζεται για την κυριότερη πόλη του προπυργίου των ανταρτών, μεταφέρει ιατρική βοήθεια «και τρόφιμα για 27.500 ανθρώπους που έχουν ανάγκη», το Ocha δηλώνει ότι «δεν έλαβε άδεια για να μεταφέρει ζωτικής σημασίας ιατρική βοήθεια».

«Κατά συνέπεια, τρία από τα 46 φορτηγά που στάλθηκαν σήμερα στην Ντούμα είναι σχεδόν άδεια», υπογράμμισε αξιωματούχος του Ocha στη Δαμασκό, η Λίντα Τομ.

Αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters, δήλωσε πως οι συριακές αρχές αφαίρεσαν τα περισσότερα ιατρικά υλικά από τα οχήματα, περιλαμβανομένων σετ χειρουργικών εργαλείων, ινσουλίνης, εξοπλισμού αιμοδιάλυσης και άλλων υλικών. Ο αξιωματούχος του ΠΟΥ δήλωσε στο πρακτορείο πως Σύροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι απέρριψαν το 70% των υλικών που είχαν ετοιμάσει για τη σημερινή οχηματοπομπή, περιλαμβανομένων όλων των εργαλείων για την περιποίηση τραυμάτων, χειρουργικών εργαλείων, εξοπλισμού αιμοδιάλυσης και ινσουλίνης.

 

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters)