ΔΙΕΘΝΕΣ
10/10/2019 09:24 EEST | Updated 10/10/2019 13:06 EEST

Βαθύτερα στη Συρία οι τουρκικές δυνάμεις, σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΘΑ

Ανακοινώσεις από το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

ASSOCIATED PRESS

Η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως οι δυνάμεις της εκπλήρωσαν τους στόχους τους τη δεύτερη ημέρα της εισβολής εναντίον των κουρδικών πολιτοφυλακών στη Συρία. Στο μεταξύ, οι κουρδικές αρχές ανέφεραν πως σε μια φυλακή που επλήγη από τους τουρκικούς βομβαρδισμούς κρατούνται «οι πιο επικίνδυνοι εγκληματίες, άνω των 60 εθνικοτήτων», καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για διαφυγή αιχμαλώτων μελών του ISIS εν μέσω του χάους. 

«Οι ηρωικοί μας κομάντος που συμμετέχουν στην επιχείρηση Πηγή Ειρήνης συνεχίζουν να προελαύνουν ανατολικά του Ευφράτη» αναφέρεται σε tweet του υπουργείου Άμυνας την Πέμπτη, με βίντεο όπου εμφανίζονται στρατιώτες να προχωρούν και να πυροβολούν στα σκοτάδια. 

Ο τουρκικός στρατός βομβάρδισε στόχους κοντά στο Ρας αλ Αΐν το πρωί της Πέμπτης και οι Κούρδοι μαχητές ανταπέδωσαν, αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο αυτόπτη μάρτυρα. Άλλος μάρτυρας στην τουρκική πόλη Ακτσάκαλε είπε ότι ρουκέτες εκτοξεύτηκαν εναντίον του Τελ Αμπιάντ. 

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έπληξαν συνολικά 181 στόχους με αεροπορικά πλήγματα και πυροβολικό από την έναρξη της επιχείρησης εναντίον των κουρδικών δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία, ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης το τουρκικό υπουργείο.

Τα τουρκικά στρατεύματα και οι Σύριοι αντάρτες σύμμαχοί τους σφυροκόπησαν την Τετάρτη τις κουρδικές πολιτοφυλακές πριν αρχίσουν τη χερσαία εισβολή.

Η επίθεση άρχισε μερικές ημέρες μετά τις ανακοινώσεις Τραμπ περί απόσυρσης αμερικανικών δυνάμεων, οι οποίες προκάλεσαν αντιδράσεις ακόμα και μέσα στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα, με στελέχη του να υποστηρίζουν πως εγκαταλείπει τους Κούρδους, πιστούς συμμάχους της Ουάσινγκτον.

«Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και ο Συριακός Εθνικός Στρατός εξαπέλυσαν τη χερσαία επιχείρηση ανατολικά του Ευφράτη στο πλαίσιο της επιχείρησης “Πηγή Ειρήνης”» ανέφερε μέσω Twitter το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, μετά από μια ημέρα βομβαρδισμών από αέρος.

Τουρκικά ΜΜΕ ανέφεραν πως στρατεύματα εισήλθαν στη Συρία από τέσσερα σημεία, δύο κοντά στη συριακή πόλη του Τελ Αμπιάντ και δύο κοντά στο Ρας αλ Αΐν, πιο ανατολικά.

Χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν το Ρας αλ Αΐν, κινούμενοι προς την επαρχία Χασάκα, που ελέγχεται από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), των οποίων ηγούνται οι Κούρδοι. Τα τουρκικά αεροπορικά πλήγματα σκότωσαν τουλάχιστον πέντε αμάχους και τρεις μαχητές των SDF, ενώ δεκάδες είναι οι τραυματίες, σύμφωνα με τις SDF. Επίσης, ο Μουσταφά Μπαλί, εκπρόσωπος των SDF, είπε πως οι μαχητές των κουρδικών δυνάμεων απέκρουσαν μια τουρκική επίθεση στο Τελ Αμπιάντ.

(με πληροφορίες από Reuters)

Sponsored Post