ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση δεν πιέζει ΗΠΑ και ΕΕ για να υποστεί κυρώσεις η Τουρκία

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν αναλαμβάνει ενεργητική πρωτοβουλία.
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi

Η κυβέρνηση της Ελλάδας, σε αντίθεση με την κυβέρνηση της Κύπρου, δεν πιέζει ΗΠΑ και Ε.Ε. για να υποστεί η Τουρκία κυρώσεις για την συμπεριφορά της, και αυτό, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί ένα από τα αρνητικά που αποκαλύφθηκαν από την επίσκεψη Πομπέο στην Αθήνα. Βεβαίως η πρώτη εκτίμηση της Κουμουνδούρου, καθώς σήμερα θα γίνει αναλυτικότερη συζήτηση, είναι ότι πρόκειται για μία «θετική επίσκεψη στο βαθμό που συνέχισε την πορεία αναβάθμισης των διμερών σχέσεων που είχε ξεκινήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ».

Η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ είναι προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη η οποία «δεν αναλαμβάνει καμία ενεργητική πρωτοβουλία ακόμη και εκεί που το έδαφος είχε ήδη προετοιμαστεί από εμάς». Στο σημείο αυτό τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν την απουσία της λέξης «κυρώσεις» σε βάρος της Τουρκίας για την παραβατική της συμπεριφορά. Υπενθυμίζουν μάλιστα ότι στο Κογκρέσο έχει κατατεθεί σχετικό νομοσχέδιο.

Πηγές της Κουμουνδούρου επισημαίνουν ότι πρόκειται για συνειδητή πολιτική επιλογή της κυβέρνησης. Ο Κ. Μητσοτάκης δεν αναφέρθηκε στην επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας τόσο στην πρόσφατη επίσκεψή του στις ΗΠΑ όσο και στις δηλώσεις του στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Δεν ζητά επίσης κυρώσεις ούτε από την Ε.Ε. μολονότι αυτές έχουν ήδη αποφασιστεί στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Σε αυτή την «αδράνεια» προστίθεται και το γεγονός ότι στην συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν ο πρωθυπουργός δεν έθεσε ούτε τα ζητήματα του Αιγαίου.

Στον ΣΥΡΙΖΑ προειδοποιούν τον Κ. Μητσοτάκη πως «διαπράττει μέγα σφάλμα» αν πιστεύει ότι με κινήσεις κατευνασμού θα δημιουργήσει καλύτερες διαπροσωπικές σχέσεις με τον Ερντογάν και θα κερδίσει υποχωρήσεις εκ μέρους του για το προσφυγικό. Το αποτέλεσμα θα είναι ο Ερντογάν να καταστεί ρυθμιστής του προσφυγικού και να μην σέβεται το διεθνές δίκαιο και τη Συμφωνία με την Ε.Ε.

Επισημαίνεται ακόμη ότι στον ΣΥΡΙΖΑ διαπιστώνουν πως η στάση της Αθήνας είναι σε αντίθεση με την στάση της Λευκωσίας. Ενώ ο Κ. Μητσοτάκης δεν ζητά επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, ο πρόεδρος Αναστασιάδης και ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου πραγματοποίησαν σειρά τηλεφωνημάτων προς την ηγεσία της Ε.Ε. με θέμα την επιβολή κυρώσεων.

Δημοφιλή