ΠΟΛΙΤΙΚΗ
14/05/2018 18:34 EEST

ΣΥΡΙΖΑ: Η ΝΔ συμμετέχει σε πρωτοβουλίες του ΕΛΚ που αναγνωρίζουν την πΓΔΜ με το όνομα «Μακεδονία»

SOOC/FILE

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα αναφέρει την ΠΓΔΜ ως «Μακεδονία» την ώρα που η ΝΔ μπλοκάρει την επίλυση του ονοματολογικού, τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για «υποκρισία στα όρια της προκλητικότητας» της ΝΔ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποκαλύπτει ότι φυλλάδιο εκδήλωσης που υποστηρίζει το ΕΛΚ χρησιμοποιεί τον όρο «Μακεδονία» για την ΠΓΔΜ χωρίς να υπάρχει αντίδραση από την ΝΔ.
«Την ίδια στιγμή που η ΝΔ και ο επικεφαλής της, Κυριάκος Μητσοτάκης, απορρίπτουν οποιαδήποτε λύση του θέματος, υποχωρώντας από την εθνική θέση που είχε διαμορφωθεί το 2008, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, στο οποίο η ΝΔ είναι μέλος, υποστηρίζει με πλήρη επισημότητα εκδηλώσεις που αναφέρουν τη γείτονα χώρα με το όνομα “Μακεδονία”», τονίζει το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και καταγγέλλει ότι στο φυλλάδιο της καμπάνιας με τίτλο “Brussels tastes the Balkans”, που θα διεξαχθεί στις 22 Μαΐου στις Βρυξέλλες με την υποστήριξη του ΕΛΚ και τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στην οποία συμμετέχουν 9 εστιατόρια από 9 χώρες των Βαλκανίων, η ΠΓΔΜ αναφέρεται με το όνομα “Μακεδονία”.
«Την ίδια στιγμή, λοιπόν, που η ΝΔ διατυμπανίζει σε όλους τους τόνους πως δεν επιθυμεί την επίλυση του επίμαχου ζητήματος και δεν είναι διατεθειμένη να αποδεχτεί οποιαδήποτε χρήση του όρου “Μακεδονία” από τη γείτονα χώρα, μετέχει, μέσω του ΕΛΚ, σε πρωτοβουλίες που αναγνωρίζουν την πΓΔΜ με το όνομα “Μακεδονία”. Πρόκειται για ένα πρωτοφανές πολιτικό και διπλωματικό ατόπημα, το οποίο αναδεικνύει πλήρως τη διγλωσσία και τον καιροσκοπισμό της ΝΔ. Ο Κυρ. Μητσοτάκης, το ΕΛΚ και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς είναι υποχρεωμένοι να δώσουν άμεσα τις απαραίτητες εξηγήσεις και να προβούν στις αντίστοιχες διορθωτικές κινήσεις», υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει ότι «η υποκρισία της ΝΔ σε ένα κρίσιμο θέμα που αφορά την εξωτερική πολιτική της χώρας, δηλαδή την επίλυση του ονοματολογικού της πΓΔΜ, αγγίζει το όριο της προκλητικότητας».

Sponsored Post