Σινεμά στη Στέγη: Αφιέρωμα στον Μάη του '68 με Γκοντάρ και Μίλος Φόρμαν

Στις 31 Μαΐου στην Κεντρική Σκηνή
Peppermint Frappe

Ένα μικρό αφιέρωμα στον Γαλλικό Μάη του ’68 που σημάδεψε μια ολόκληρη εποχή και άλλαξε τον κόσμο και το σινεμά για πάντα. Δύο ταινίες που δεν πρόλαβαν να προβληθούν στο επεισοδιακό Φεστιβάλ των Καννών και η νέα ταινία φόρος τιμής στον Ζαν-Λικ Γκοντάρ στις 31 Μαΐου στη Στέγη.

17:00 | Φωτιά… Πυροσβέστες (Horí, má panenko, 1967) του Miloš Forman
19:00 | Peppermint Frappé (1967) του Carlos Saura
21:00 | Γκοντάρ, Αγάπη μου (Le Redoutable, 2017) του Michel Hazanavicius

Με υπότιτλους στα αγγλικά και με υπότιτλους στα ελληνικά για κωφούς

Το σινεμά υπήρξε ένας από τους πρωταγωνιστές του Μάη του ’68. Για πολλούς, οι πρώτες αληθινές συγκρούσεις με την κυβέρνηση Ντε Γκολ συνέβησαν λίγους μήνες πριν, τον Μάρτιο, όταν οι Γάλλοι σκηνοθέτες, με την υποστήριξη του διεθνούς κινηματογραφικού κόσμου, κατέλαβαν την Ταινιοθήκη του Παρισιού διαμαρτυρόμενοι για την απομάκρυνση του διευθυντή της και ακούραστου φύλακα της φιλμικής κληρονομιάς της χώρας, Henri Langlois.

Redoubtable

Και σε μια στιγμή που θα μνημονεύεται στο διηνεκές, ο François Truffault, ο Jean-Luc Godard, ο Louis Malle, ο Roman Polanski και άλλοι σπουδαίοι δημιουργοί κατάφεραν να διακόψουν το Φεστιβάλ Καννών του 1968 κατηγορώντας το ως «καθεστώς».

Με αφορμή τα δύο αυτά γεγονότα που σημάδεψαν μια ολόκληρη εποχή, αλλάζοντας τον κόσμο και το σινεμά για πάντα, ξαναβλέπουμε στις 31 Μαΐου στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης δύο χαρακτηριστικές ταινίες που δεν πρόλαβαν να προβληθούν στο Φεστιβάλ Καννών του 1968, όταν αυτό διακόπηκε λόγω των επεισοδίων του Μάη: το εμβληματικό Φωτιά... Πυροσβέστες του Μίλος Φόρμαν (ο οποίος πέθανε πριν από λίγες μέρες) και το Peppermint Frappé του Κάρλος Σάουρα, το οποίο αναφέρει πάντα ο Pedro Almodóvar ως μια από τις ταινίες που τον επηρέασαν.

Firemens Ball

Μαζί, σε ένα «επαναστατικό» triple bill, βλέπουμε σε πρώτη προβολή στην Ελλάδα το Γκοντάρ, Αγάπη μου (Le Redoutable) του Μισέλ Χαζαναβίσιους, που αφηγείται τα γεγονότα εκείνης της εποχής, όπως συνέβησαν στην πραγματικότητα και, κυρίως, στο μυαλό του Ζαν-Λικ Γκοντάρ.

Επιμέλεια-Οργάνωση: Flix.gr & Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

Πληροφορίες: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Συγγρού 107, 31 Μαΐου 2018, Κεντρική Σκηνή.

Έναρξη γενικής προπώλησης: 16 Μαΐου 2018, 12:00. Κανονικό: 5 € | Combo και για τις 3 ταινίες: 10 €. Μειωμένο, Φίλος, Κάτοικος Γειτονιάς, Ανεργίας, ΑμεΑ, Συνοδός ΑμεΑ: 4 € | Combo και για τις 3 ταινίες: 8 €. Παρέα 5+ άτομα: 3 €.
Ομαδικές κρατήσεις στο groupsales@sgt.gr

Δημοφιλή