ΔΙΕΘΝΕΣ
24/05/2021 14:16 EEST

Σιγκαπούρη: Τεστ αναπνοής ανιχνεύει τον κορονοϊό σε λιγότερο από ένα λεπτό

Εχει ποσοστό επιτυχίας μεγαλύτερο του 90%.

CHEN LIN via REUTERS

Οι αρχές της Σιγκαπούρης έδωσαν προσωρινή έγκριση σε ένα τεστ αναπνοής που εντοπίζει τον covid-19 μέσα σε λιγότερο από ένα λεπτό, σύμφωνα με την τοπική start up που ανέπτυξε το προϊόν.

Η Breathonix, μια εταιρεία του πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης, ανακοίνωσε ότι τώρα συνεργάζεται με το υπουργείο Υγείας για να ξεκινήσει η δοκιμαστική χρήση του προϊόντος σε ένα από τα συνοριακά σημεία με τη Μαλαισία.

Το τεστ αναπνοής θα πραγματοποιηθεί παράλληλα με το τωρινό υποχρεωτικό rapid test.

Τα τεστ θα πωλούνταν μεταξύ 3,76 - 15,03 δολάρια το καθένα, ανάλογα με τον αριθμό που θα αγοραστούν.

Στην πιλοτική κλινική έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Σιγκαπούρη η συσκευή αυτή ανίχνευσης του κορονοϊού μέσω της αναπνοής είχε ποσοστό επιτυχίας μεγαλύτερο του 90%.

CHEN LIN via REUTERS

Η συσκευή διαθέτει στόμια μίας χρήσης ώστε να αποφεύγεται η μόλυνση των χρηστών. Αφού το άτομο φυσήξει μέσα στη συσκευή, αυτή αναλύει τα χημικά συστατικά της αναπνοής για να καθορίσει αν κάποιος έχει μολυνθεί από την covid-19 ή όχι.

Όποιος βγαίνει θετικός, θα πρέπει να επιβεβαιώνει το αποτέλεσμα και με μοριακό τεστ, εξήγησε η Breathonix.

Η εταιρεία επεσήμανε ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με αρκετούς εγχώριους και διεθνείς οργανισμούς για τη χρήση του τεστ της και έκανε λόγο για μεγάλο εμπορικό ενδιαφέρον. Άλλες χώρες, όπως η Ινδονησία και η Ολλανδία, έχουν αναπτύξει αντίστοιχα τεστ που εντοπίζουν την covid-19 μέσω της αναπνοής.