ΔΙΕΘΝΕΣ
28/11/2017 12:17 EET | Updated 28/11/2017 12:24 EET

Τι αποδεικνύουν οι έρευνες για τους σκελετούς που εντοπίστηκαν στο σκάφος που ξεβράστηκε στις ακτές της Ιαπωνίας

Eric Lafforgue/Art in All of Us via Getty Images
ISHIGAKI, JAPAN - AUGUST 28: Japanese fisherman in tropical lagoon with clear blue water in Kabira bay, Yaeyama Islands, Ishigaki, Japan on August 28, 2017 in Ishigaki, Japan. (Photo by Eric Lafforgue/Art In All Of Us/Corbis via Getty Images)

Αντιμέτωποι με ένα μακάβριο θέαμα ήρθαν οι αρχές της Ιαπωνίας όταν αντίκρισαν ένα ξύλινο σκάφος που ξεβράστηκε σε παραλία της περιφέρειας Ακίτα τη Δευτέρα. Υπενθυμίζεται πως εντός του σκάφους εντοπίστηκαν οκτώ σοροί, κάποιες από τις οποίες ήταν μόνο σκελετοί. Τα άψυχα σώματα παρέμειναν στα νερά της θάλασσας για πολύ καιρό, αναφέρει η The Washington Post.

Oι ερευνητές που ανέλαβαν να διαλευκάνουν το μυστήριο με την προέλευση του πλοίου βρήκαν μέσα σε αυτό ένα άδειο πακέτο τσιγάρων δημοφιλές στη Βόρεια Κορέα και αχρησιμοποίητα σωσίβια με κορεάτικα γράμματα. Αυτά ήταν και τα μόνα σημάδια που θα μπορούσαν να τους οδηγήσουν σε ασφαλή συμπεράσματα.

Δεν έχει διευκρινιστεί μέχρι στιγμής πότε οι άνθρωποι πέθαναν και το διάστημα που ακριβώς παρέμειναν μέσα στο νερό. Τα ρεύματα των ωκεανών στα ανοιχτά των ακτών της Ιαπωνίας αλλάζουν συχνά και τα νερά γίνονται πιο ορμητικά ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες. Περισσότερες από 40 βάρκες γεμάτες νεκρούς έχουν ξεβραστεί στις ακτές φέτος. Ο αριθμός των βαρκών για το 2016 ήταν 66.

Υπενθυμίζεται πως το πλοίο βρέθηκε σε παραλία της περιφέρειας Ακίτα μετά από τηλεφώνημα που έκανε μια 68χρονη γυναίκα στις αρχές. «Έκπληκτη είδα το σκάφος σε τόσο κακή κατάσταση. Γρήγορα κατάλαβα πως δεν θα ήταν άδειο», είπε η ίδια.

Λίγο αργότερα επιβεβαιώθηκε όταν είδε πως οι αρχές χρησιμοποιούσαν φορεία για να μεταφέρουν τα άψυχα σώματα από το σκάφος. Στο μεταξύ πιθανολογείται πως οι άτυχοι που εντοπίστηκαν νεκροί ήταν Βορειοκορεάτες ψαράδες που προσπαθούσαν να ικανοποιήσουν την πείνα τους ψαρεύοντας. Να σημειωθεί μόνο πως περίπου 30.000 Βορειοκορεάτες ξέφυγαν από τον καταστροφικό λιμό τη δεκαετία του '90. Οι ίδιοι έχουν να διηγηθούν ιστορίες εκτοπισμού, πόνου και αφόρητης πείνας.

Πολλοί από αυτούς αποπειράθηκαν να φύγουν, οι περισσότεροι όμως δεν καταφέρνουν ποτέ να περάσουν τα σύνορα. Άλλοι πάλι συλλαμβάνονται και αντιμετωπίζουν σοβαρές τιμωρίες επειδή ήθελαν να δραπετεύσουν. Σύμφωνα άλλωστε με τον ποινικό κώδικα της Βόρειας Κορέας, αυτοί που κατηγορούνται για απόπειρα διαφυγής καλούνται να εκτίσουν ποινή δύο χρόνων σκληρής εργασίας ενώ αν πιαστούν στα σύνορα οι ποινές μπορεί να διαφέρουν και να είναι ακόμα πιο αυστηρές.

Αυτό το μήνα ακόμα ένα τραγικό περιστατικό δραπέτη είδε το φως της δημοσιότητας. Ένας Βορειοκορεάτης στρατιώτης πριν από μερικές εβδομάδες προσπάθησε να δραπετεύσει οδηγώντας ένα jeep. Δυστυχώς έπεσε σε ένα χαντάκι και όταν τον εντόπισαν οι πρώην σύντροφοί του άρχισαν να τον πυροβολούν με πιστόλια και τουφέκια. Κάποιοι στρατιώτες από τη Νότια Κορέα τον εντόπισαν και τον μετέφεραν στο νοσοκομείο. Οι γιατροί διέγνωσαν πως έπασχε από ηπατίτιδα Β, φυματίωση ενώ κάποια παρασιτικά σκουλήκια είχαν προσβάλει τα έντερα του. Το ιατρικό προσωπικό αμέσως μετά την ανακοίνωση της γνωμάτευσης τόνισε παράλληλα πως η κατάσταση αυτή του στρατιώτη αποδεικνύει την ανθρωπιστική κρίση που λαμβάνει χώρα στα κλειστά σύνορα της Βόρειας Κορέας.