ΔΙΕΘΝΕΣ
04/12/2018 12:13 EET

Σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης στην ομάδα ποδοσφαίρου γυναικών του Αφγανιστάν

ASSOCIATED PRESS

Η ομάδα ποδοσφαίρου γυναικών του Αφγανιστάν θεωρείται διεθνώς ως ένα από τα σύμβολα της εποχής μετά τους Ταλιμπάν, και των νέων ελευθεριών στις γυναίκες μετά το καταπιεστικό ισλαμικό καθεστώς. Ωστόσο, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, ένας από τους κορυφαίους αξιωματούχους του χώρου του αθλητισμού στη χώρα παραδέχτηκε πως ποδοσφαιρίστριες – οι οποίες έπρεπε να αψηφήσουν τους σκληροπυρηνικούς και τους εξτρεμιστές για να βγουν στο γήπεδο εξαρχής- έχουν κακοποιηθεί σεξουαλικά. Και, όπως τόνισε, το φαινόμενο δεν έχει να κάνει μόνο με το ποδόσφαιρο, μα και με άλλα αθλήματα.

Οι περισσότερες αθλήτριες φοβούνται να μιλήσουν δημόσια για περιπτώσεις κακοποίησης από προπονητές και αξιωματούχους του αθλητισμού, αλλά πολλές έχουν αποκαλύψει στο BBC τι έχουν υποστεί. Το πρώτο σκάνδαλο προέκυψε τις τελευταίες λίγες ημέρες. Την Παρασκευή η Fifa ανέφερε πως διερευνά ισχυρισμούς από γυναίκες στην εθνική ομάδα, και το γραφείο του γενικού εισαγγελέα ανακοίνωσε πως κάνει και αυτό τη δική του έρευνα. Τη Δευτέρα ο πρόεδρος Άσραφ Γκάνι αναφέρθηκε ευθέως στο θέμα, ενώ η Hummel, εταιρεία αθλητικών ειδών από τη Δανία, αποσύρθηκε από χορηγός της Αφγανικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, η οποία βρίσκεται στην «καρδιά» της υπόθεσης, καθώς ένας από τους κατηγορούμενους είναι ο πρόεδρός της, Σαγέντ Αλιρεζά Ακαζαντά (ο οποίος διέψευσε τους ισχυρισμούς).

 

MASSOUD HOSSAINI via Getty Images

 

Πρόκειται για την πρώτη επίσημη αναγνώριση των επίμονων καταγγελιών από πρώην μέλη της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου γυναικών για έξαρση κακοποίησης από τους προπονητές και άλλους σε θέσεις ισχύος.

Πολλοί από αυτούς τους ισχυρισμούς αυτούς έχουν προέλθει από την Καλίντα Ποπάλ, πρώην αρχηγό της ομάδας, η οποία έπαιζε ποδόσφαιρο κρυφά ως έφηβη, ενώ ήταν ακόμα στην εξουσία οι Ταλιμπάν. Για να μην συλληφθούν, αυτή και οι συμπαίκτριές της έπαιζαν σιωπηλά, έτσι ώστε να μην τις αντιλαμβάνονται οι φρουροί Ταλιμπάν στην άλλη πλευρά του τοίχου του σχολείου.

 

DANIEL LEAL-OLIVAS via Getty Images

 

Μιλώντας στο BBC από τη Δανία, όπου ζει από το 2011 (εγκατέλειψε τη χώρα της λόγω απειλών κατά της ζωής της) είπε πως έχει δει δει ευρεία σωματική και σεξουαλική κακοποίηση κοριτσιών και νεαρών γυναικών από προπονητές και αξιωματούχους της ομοσπονδίας. Κορίτσια της είχαν παραπονεθεί για σειρά περιστατικών, από σεξουαλική παρενόχληση, αγγίγματα και βιασμούς. Αντί οι δράστες να τιμωρούνται, όπως είπε, προάγονταν, καθώς κάποιοι από αυτούς είναι ισχυρά πρόσωπα στο Αφγανιστάν, που έχουν σχέσεις με την κυβέρνηση. Αξιωματούχοι της ομοσπονδίας έλεγαν στις παίκτριες ότι μπορούσαν να τις βάλουν στην ομάδα και να τους δώσουν χρήματα αν έκαναν σεξ μαζί τους, όπως είπε.