Σκέρτσος: Χτίζουμε τείχος ανοσίας ως το Πάσχα

Αισιόδοξη πρόβλεψη αλλά και προειδοποίηση από τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, με ανάρτηση στο Facebook.
:Η επιδημιολογική εικόνα της Ευρώπης όπως αποτυπώνεται στα χρώματα του χάρτη, στην ιστοσελίδα του ECDC (Eυρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων)
:Η επιδημιολογική εικόνα της Ευρώπης όπως αποτυπώνεται στα χρώματα του χάρτη, στην ιστοσελίδα του ECDC (Eυρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων)
ECDC

Tείχος ανοσίας μέσω του εμβολιασμού μέχρι το Πάσχα «βλέπει» ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Σε ανάρτησή του στο Facebook ο Άκης Σκέρτσος υπογραμμίζει ότι «βρισκόμαστε πλέον στην 3η θέση μεταξύ των 27 της ΕΕ σε ημερήσιους εμβολιασμούς», χαρακτηρίζοντας το επόμενο δίμηνο ως την τελευταία κρίσιμη περίοδο υπό το καθεστώς περιοριστικών μέτρων.

Ωστόσο, επισημαίνει και ποσοτικά δεδομένα που δικαιολογούν προβληματισμό και εγρήγορση, όπως:

- αύξηση της ταξης του 32% στα καταγεγραμμένα κρούσματα την τελευταία εβδομάδα (σε συνδυασμό με αύξηση 28% στα διενεργούμενα τεστ)

- αύξηση στα ενεργά κρούσματα κατά 30%

- μεταβολή του λόγου εισαγωγών προς εξιτήρια στο 1,65

- επακόλουθη αύξηση των διασωληνωμενων ασθενών στις ΜΕΘ κατά 15%

Στην ίδια ανάρτηση επικαλείται ως βασικό επιχείρημα την εικόνα στον ευρωπαϊκό χάρτη, όπου η Ελλάδα εμφανίζεται σε κίτρινο χρώμα με εξαίρεση το κόκκινο στην Αττική και λίγο πράσινο στην Ήπειρο, προσθέτοντας ότι η χώρα μας κατέχει την 3η θέση στους ημερήσιους εμβολιασμούς μεταξύ των 27 της ΕΕ.

Ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος
Ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος
Eurokinissi

Η ανάρτηση του Άκη Σκέρτσου στο Facebook

Το επόμενο δίμηνο έως τα μέσα της Άνοιξης είναι η τελευταία κρίσιμη περίοδος που απομένει να περάσουμε υπό το καθεστώς εναλλασσόμενων -αναλόγως του επιδημιολογικού φορτίου σε κάθε περιοχή- περιοριστικών μέτρων. Με την πρόοδο του εμβολιασμού των ηλικιωμένων και ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού -βρισκόμαστε πλέον στην 3η θέση μεταξύ των 27 της ΕΕ σε ημερήσιους εμβολιασμούς- χτίζουμε το πρώτο τείχος ανοσίας έως το Πάσχα, και είναι πλέον ορατό το τέλος αυτής της μεγάλης περιπέτειας που έχει αδρανοποιήσει τις ζωές όλων μας.
Έως τότε όμως είναι αναγκαίο να παρακολουθούμε και να ενημερωνόμαστε -ώστε να προφυλασσόμαστε- σε εβδομαδιαία βάση για τα δεδομένα της πανδημίας στο Παρατηρητήριο Covid19 (https://covid19.gov.gr/paratiritirio-covid-19/).
Την εβδομάδα που πέρασε σημειώθηκε μια αύξηση της ταξης του 32% στα καταγεγραμμένα κρούσματα αλλά και 28% στα διενεργούμενα τεστ. Αντίστοιχη είναι η αύξηση στα ενεργά κρούσματα κατά 30%, και βεβαίως προκαλεί ανησυχία η μεταβολή του λόγου εισαγωγών προς εξιτήρια στο 1,65 και η επακόλουθη αύξηση των διασωληνωμενων ασθενών στις ΜΕΘ κατά 15%. Η αύξηση αυτή εντοπίζεται κυρίως στην Αττική που έχει όμως το πλεονέκτημα να διαθέτει ένα ευρύ δίκτυο πολλών και καλών νοσοκομείων αναφοράς που διαθέτουν πλέον μεγάλη εμπειρία στη διαχείριση περιστατικών Covid. Τα νέα μέτρα ελήφθησαν εγκαίρως για να ανακόψουν αυτήν ακριβώς την αυξητική πορεία.
Παρολ’αυτά η Ελλάδα παραμένει, όπως δείχνει και ο εβδομαδιαίος χάρτης του ECDC, σε καλύτερη κατάσταση από την υπόλοιπη Ευρώπη. Και χάρη στην προσπάθεια όλων μας έχουμε καταφέρει να σώσουμε πολλές ζωές συμπολιτών μας και να είμαστε στην 23η θέση στην απώλεια ζωών από Covid19 στην ΕΕ των 27.
Κατανοώ απολύτως την κούραση όλων μας, είμαι κι εγώ το ίδιο κουρασμένος. Είμαι όμως κι αισιόδοξος διότι το τέλος αυτής της περιπέτειας πλησιάζει. Μη χάσουμε τώρα στο τέλος το δρόμο μας. Το χρωστάμε σε όσους έφυγαν από αυτόν τον φονικό ιό και σε εκείνους που είναι πιο ευάλωτοι από εμάς και πρέπει να μείνουν ζωντανοί.

Το επόμενο δίμηνο έως τα μέσα της Άνοιξης είναι η τελευταία κρίσιμη περίοδος που απομένει να περάσουμε υπό το καθεστώς...

Δημοσιεύτηκε από Akis Skertsos στις Παρασκευή, 12 Φεβρουαρίου 2021

Δημοφιλή