Σκωτία: Πιθανά πρώτα κρούσματα εντός της κοινότητας - Δεν βρίσκουν σύνδεση με ταξίδια σε Αφρική

Μεταξύ των έξι συνολικά που εντοπίστηκαν. "Η Όμικρον είναι πιθανό να κυκλοφορεί εντός της κοινότητας”, λέει αξιωματούχος.
Peter Summers via Getty Images

Ανησυχία προκαλεί η είδηση πως μεταξύ των έξι κρουσμάτων της νέας παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού που εντοπίστηκαν στην Σκωτία κάποια δεν φαίνεται να συνδέονται με ταξίδια στη νότια Αφρική, γεγονός που σημαίνει πως μπορεί να καταγράφονται τα πρώτα κρούσματα εντός της κοινότητας στην Ευρώπη.

Στην Αγγλία έχουν ήδη εντοπιστεί τρία κρούσματα της Όμικρον το Σαββατοκύριακο, η οποία όπως αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, είναι πιθανόν να εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο συνιστώντας έναν ”πολύ υψηλό” παγκόσμιο κίνδυνο αύξησης των κρουσμάτων.

Τα τέσσερα έθνη που απαρτίζουν το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν όλα επιβάλει ταξιδιωτικούς περιορισμούς προς τη νότια Αφρική, όπου η παραλλαγή εντοπίστηκε για πρώτη φορά την περασμένη εβδομάδα σε μια προσπάθεια να ανασχέσουν την εξάπλωσή της.

″Σε κάποιες από τις περιπτώσεις, δεν υπάρχει ιστορικό ταξιδίων ή σύνδεση με την νότια Αφρική”, δήλωσε στο ραδιόφωνο του BBC ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Σκωτίας Τζον Σουίνι.

″Επομένως αυτό σημαίνει ότι είναι πιθανό...η Όμικρον...να κυκλοφορεί εντός της κοινότητας”, πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον επέβαλε την υποχρεωτική χρήση μάσκας στα καταστήματα και στα μέσα μαζικής μεταφοράς στην Αγγλία έπειτα από την εμφάνιση της Όμικρον.

Ζήτησε επίσης από την Κοινή Επιτροπή Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης να επανεξετάσει επειγόντως το θέμα της ενισχυτικής δόσης για άτομα κάτω των 40 ετών και τη μείωση του χρονικού διαστήματος μεταξύ της δεύτερης και της αναμνηστικής δόσης.

Υπουργοί και επιστήμονες λένε ότι ακόμη και αν τα εμβόλια αποδειχτούν λιγότερο αποτελεσματικά απέναντι στην Όμικρον θα προσφέρουν και πάλι μεγαλύτερη προστασία και θα μειώνουν τους θανάτους και τις νοσηλείες.

Ο Άντονι Χάρντεν, αντιπρόεδρος της Επιτροπής, δήλωσε ότι δεδομένου πως θα χρειαστεί κάποιος χρόνος για να παρασκευαστεί ένα εμβόλιο που θα καλύπτει τη συγκεκριμένη παραλλαγή, συνιστάται η αύξηση των εμβολιασμών του πληθυσμού.

″Αναπόφευκτα όλοι θα λάβουν ενισχυτική δόση αλλά αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να βεβαιωθούμε ότι θα γίνει με μια λογική σειρά”, είπε στην τηλεόραση του BBC.