Σουηδία: Η κυβέρνηση αποδοκιμάζει την ενέργεια βουλευτών να φωτογραφηθούν με σημαία του PKK

Μετά τη συμφωνία με την Τουρκία για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Βουλευτές του αριστερού κόμματος της Σουηδίας με σημαίες των YPG και ΡΚΚ
Βουλευτές του αριστερού κόμματος της Σουηδίας με σημαίες των YPG και ΡΚΚ
TWITTER

Η Σουηδή πρωθυπουργός, Μαγκνταλένα Αντερσον, αποδοκίμασε την ενέργεια βουλευτών αριστερού κόμματος που φωτογραφήθηκαν με τη σημαία του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), τη στιγμή που η Στοκχόλμη προσπαθεί να πείσει την Τουρκία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

«Το PKK συγκαταλέγεται στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων, όχι μόνο στη Σουηδία αλλά και στην ΕΕ, και το να ποζάρεις με αυτές τις σημαίες είναι εντελώς ανάρμοστο», δήλωσε η Μαγκνταλένα Άντερσον σε συνέντευξη στο σουηδικό πρακτορείο ειδήσεων TT.

Σουηδία και Φινλανδία υπέγραψαν την περασμένη Τρίτη συμφωνία με την Άγκυρα για την άρση του τουρκικού βέτο στην ένταξη των δύο χωρών στη Συμμαχία.

Το κείμενο της συμφωνίας επιβεβαιώνει ότι η Στοκχόλμη και το Ελσίνκι θεωρούν το PKK τρομοκρατική οργάνωση και ότι οι δύο σκανδιναβικές χώρες δεσμεύονται να μην υποστηρίζουν διάφορες ομάδες που η Άγκυρα θεωρεί εχθρικές, συμπεριλαμβανομένου του κουρδικού ένοπλου κινήματος YPG στη Συρία.

Η Σουηδία και η Φινλανδία αναλαμβάνουν επίσης να μελετήσουν «άμεσα και διεξοδικά» τουρκικά αιτήματα έκδοσης ατόμων.

Το Κόμμα της Αριστεράς στο Almedalen
Το Κόμμα της Αριστεράς στο Almedalen
Lorena Delgado Varas/Facebook

Η ενέργεια πολλών βουλευτών του αριστερού κόμματος πραγματοποιήθηκε χθες, Τρίτη, κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας θερινών σχολείων για σουηδικά πολιτικά κόμματα στο νησί Γκότλαντ, όπου φαίνονται να ποζάρουν με σημαίες του PKK, αλλά και του YPG και του κουρδικού γυναικείου ενόπλου κινήματος YPJ.

Η βουλευτής Λορίνα Ντελγκάδο Βάρας, μία μεταξύ αυτών που φωτογραφήθηκαν με τις σημαίες, καταδίκασε την υποκρισία της Στοκχόλμης απέναντι στις κουρδικές ομάδες στη Συρία που πολέμησαν την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

«Τώρα γυρίζουν το βλέμμα, για να έρθουν πιο κοντά στον δικτάτορα Ερντογάν. Όλα αυτά για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ», έγραψε στο Twitter.

Εχθρικό απέναντι στην ένταξη στο ΝΑΤΟ, το Αριστερό Κόμμα (πρώην κομμουνιστικό) στηρίζει στην Βουλή την κυβέρνηση της Άντερσον, χωρίς να είναι μέλος της κυβέρνησης.

Ενώ η Τουρκία έχει δώσει το πράσινο φως στην πρώτη φάση της αίτησης ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας, το τουρκικό κοινοβούλιο πρέπει να επικυρώσει αυτήν την ένταξη.

Η Άγκυρα έχει προειδοποιήσει ότι αυτή η επικύρωση θα εξαρτηθεί από τη συμμόρφωση στις δεσμεύσεις που ανέλαβαν η Στοκχόλμη και το Ελσίνκι.

Ο πρόεδρος Ερντογάν είπε την περασμένη εβδομάδα ότι η Σουηδία είχε «υποσχεθεί» να εκδώσει 73 «τρομοκράτες» που ζουν στο έδαφός της και καταζητούνται από την Άγκυρα, ακόμη κι αν δεν υπάρχει τέτοια δέσμευση στη συμφωνία που υπογράφηκε στο περιθώριο της συνόδου κορυφής στο ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.

Μάλιστα, νωρίτερα σήμερα η Τουρκία έστειλε νέα αιτήματα προς τη Σουηδία και τη Φινλανδία να εκδώσουν άτομα που η Άγκυρα θεωρεί τρομοκράτες, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP