Σωτήριες ρυθμίσεις για 360.000 «κόκκινους» δανειολήπτες

Eurokinissi

Σε γενναίες ρυθμίσεις «κόκκινων» και προβληματικών ως προς το χρόνο καθυστέρησης δανείων προχωρούν, πλέον, η μία μετά την άλλη οι τράπεζες, με αυστηρά όμως εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, αλλά και έλεγχο τυχόν παράτυπων πράξεων, όπως η «δόλια» μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων σε συγγενείς λίγο πριν σταματήσουν την αποπληρωμή δανείου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Real News, οι δανειολήπτες που έχουν μπει στο ραντάρ των τραπεζών προκειμένου να ρυθμίσουν το στεγαστικό τους δάνειο ανέρχονται, σύμφωνα με εκτιμήσεις, στους 360.000 και χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:

  • 100.000 έχουν στεγαστικό σε οριστική καθυστέρηση, δηλαδή πάνω από ένα χρόνο και βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση,

  • 200.000 αδυνατούν -3 μήνες και άνω- να αντεπεξέλθουν στους παλαιούς όρους του δανείου (δόση κλπ) διότι έχουν πληγεί εισοδηματικά και.

  • οι υπόλοιποι 60.000 έχουν ενταχθεί στο νόμο Κατσέλη.

«Κούρεμα» του δανείου προσφέρουν οι τράπεζες μόνο σε όσους δανειολήπτες (εκτιμάται ότι αποτελούν την πρώτη κατηγορία των 100.000 δανειοληπτών) στεγαστικού συγκεντρώνουν τις εξής προϋποθέσεις:

  • Δεν διαθέτουν κανένα ακίνητο περιουσιακό στοιχείο,

  • Αποδεικνύουν ότι τα εισοδήματά τους είναι χαμηλά και δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν το συνολικό ύψος του δανείου.

  • Δεν προβλέπεται βελτίωση της οικονομικής τους κατάσταση σε βάθος 5ετίας σε πρώτο στάδιο, ενδεχομένως και για περισσότερο (σ.σ. λόγω ηλικίας, προοπτικών κλάδου εργασίας κλπ).

Όσον αφορά την πρώτη κατηγορία δανειοληπτών, εάν το δάνειο είναι 150.000 ευρώ και η σημερινή εμπορική αξία του ακινήτου 90.000 ευρώ, τότε σπάει σε δύο μέρη. Ο δανειολήπτης καλείται να συνεχίσει να αποπληρώνει τα 90.000 ευρώ με καλύτερους όρους και τα υπόλοιπα 60.000 ευρώ «παγώνουν» -χωρίς εκτοκισμό- έως και 15 έτη. Εάν ο δανειολήπτης είναι συνεπής, κάθε τέλος του χρόνου παίρνει -ανάλογα πάντα με την οικονομική του κατάσταση- «κούρεμα» ενός ποσοστού από 4% έως και 8% στο «παγωμένο» ποσό.

Η βεντάλια των ρυθμίσεων που δίνουν οι τράπεζες είναι διαφορετική για περίπου 200.000 δανειολήπτες, οι οποίοι αδυνατούν να πληρώσουν τις δόσεις τους, ωστόσο διαθέτουν εισόδημα ή έχουν ακίνητη περιουσία. Στη συγκεκριμένη κατηγορία δεν προβλέπεται «κούρεμα» της οφειλής, τουλάχιστον όχι στην αρχική συμφωνία ρύθμισης. Οι μακροχρόνιες ρυθμίσεις για τη συγκεκριμένη ομάδα δανειοληπτών είναι οι εξής:

-Διαχωρισμός οφειλής ή επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου έως και 20 χρόνια

Αμέσως μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου από τη Βουλή με τα προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης, στα οποία περιλαμβάνονται οι ριζικές αλλαγές στις προστατευτικές διατάξεις του νόμου Κατσέλη, οι τράπεζες θα ανακοινώσουν γενναία ρύθμιση που θα αφορά όσους έχουν ενταχθεί στο νόμο. Η ρύθμιση προβλέπει «κούρεμα» έως και 60-70% ανάλογα με την οικονομική κατάσταση του δανειολήπτη.

Popular in the Community