Σπάνιο «Χριστουγεννιάτικο αστέρι» θα φωτίσει τον νυχτερινό ουρανό για πρώτη φορά από το 1623

Στις 21 Δεκεμβρίου Δίας και Κρόνος θα φανούν περισσότερο από ποτέ πιο κοντά στη Γη.
themotioncloud via Getty Images

Στις 21 Δεκεμβρίου, αυτό που θα δούμε στον νυχτερινό ουρανό αναμένεται να είναι πραγματικά εντυπωσιακό.

Οι πλανήτες του Δία και του Κρόνου θα εμφανιστούν να είναι τόσο κοντά στην Γη που θα μοιάζουν με ένα γιγαντιαίο λαμπερό αστέρι, παρόλο που θα απέχουν μεταξύ τους 450 εκατομμύρια μίλια (724 εκάτ. χιλιόμετρα).

Η λεγόμενη «Μεγάλη Σύζευξη» έγινε τελευταία φορά το 1623, αλλά δεν μπορούσε να είναι ορατή από την Γη, ενώ η αμέσως προηγούμενη φορά ήταν στις 4 Μαρτίου 1226.

Το φαινόμενο αυτό έχει χαρακτηριστεί από τους επιστήμονες ως το «Χριστουγεννιάτικο Αστέρι» ή το «Αστέρι της Βηθλεέμ» καθώς πέφτει πολύ κοντά χρονολογικά με την ημέρα των Χριστουγέννων.

«Οι ευθυγραμμίσεις μεταξύ αυτών των δύο πλανητών είναι μάλλον σπάνιες και συμβαίνουν μία φορά κάθε 20 χρόνια περίπου, αλλά αυτή η σύζευξη είναι εξαιρετικά σπάνια λόγω του πόσο κοντά θα εμφανιστούν οι πλανήτες ο ένας στον άλλο», δήλωσε ο Πάτρικ Χάρτιγκαν, καθηγητής φυσικής και αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο του Ράις των Ηνωμένω Πολιτειών.

«Το βράδυ της 21ης Δεκεμβρίου θα μοιάζουν σαν ένας διπλός πλανήτης που θα διαχωρίζεται μόνο από το 1/5 της διαμέτρου της πανσελήνου».

Την καλύτερη «εικόνα» θα έχουν όσοι βρίσκονται πλησιέστερα στον Ισημερινό.

«Όσο πιο βόρεια είναι κανείς τόσο λιγότερο χρόνο θα έχει στη διάθεση του για να δει το μοναδικό αυτό φαινόμενο».

Ο Ναχούμ Αράβ, καθηγητής φυσικής στο Πανεπιστήμιο Βιρτζίνια Τεκ χαρακτήρισε το σπάνιο αυτό φαινόμενο ως «ξεχωριστό λόγω του πόσο φωτεινοί θα είναι οι πλανήτες και πόσο κοντά θα φτάσουν ο ένας στον άλλο» και συμπλήρωσε πως «θα είναι εύκολα ορατοί με γυμνό μάτι».

Η επόμενη φορά που θα συμβεί η «συνάντηση» Δία και Κρόνου είναι στις 15 Μαρτίου, 2080.

Όσο για την μεθεπόμενη συνάντηση τους μάλλον θα πρέπει να δείξουμε υπομονή μέχρι το 2400.