ΔΙΕΘΝΕΣ
12/01/2018 14:35 EET

Σπάνιο, δηλητηριώδες θαλάσσιο φίδι ξεβράστηκε στις ακτές της νότιας Καλιφόρνια

Punnarong via Getty Images

Ανησυχία έχει προκαλέσει στη νότια Καλιφόρνια ο εντοπισμός ενός δηλητηριώδους θαλάσσιου φιδιού στις ακτές της πολιτείας καθώς εκφράζονται φόβοι ότι ακόμα περισσότερα θα μπορούσαν να καταλήξουν στα νερά της περιοχής.

Το ερπετό Pelamis platura εντοπίστηκε στην παραλία από περαστικό και μεταφέρθηκε στην παραλία Newport και αμέσως μεταφέρθηκε σε ειδικό κέντρο θαλάσσιων θηλαστικών όπου το υπέβαλαν σε ευθανασία. Έχει κίτρινη κοιλιά και το δηλητήριο του θεωρείται ιδιαίτερα ισχυρό. Κανονικά εντοπίζεται στις ακτές της Αφρικής, της Ασίας, της Αυστραλίας, της Κεντρικής Αμερικής και του Μεξικού, συμπεριλαμβανομένης της χερσονήσου Baja της Καλιφόρνια.

Encyclopaedia Britannica via Getty Images

Ειδικός από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της κομητείας του Λος Άντζελες μιλώντας στους Los Angeles Times απέδωσε την εμφάνιση του θαλάσσιου ερπετού στην κλιματική αλλαγή εκφράζοντας παράλληλα τον φόβο του. «Οι ωκεανοί θερμαίνονται και τα είδη που θα αντιδράσουν σε αυτή την αλλαγή θα είναι αυτά που είναι πιο ευκίνητα. Έτσι το μεγάλο ερώτημα είναι τώρα το εξής: Είναι η νέα κανονικότητα να κολυμπούν τα θαλάσσια φίδια προς την ακτή της νότιας Καλιφόρνια», είπε συγκεκριμένα ο Greg Pauly.

Σύμφωνα με τον ίδιο τα θαλάσσια φίδια ξεβράζονται στις παραλίες αυτό συμβαίνει είτε επειδή είναι άρρωστα είτε επειδή είναι πολύ κουρασμένα για να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Στην περιοχή της νότιας Καλιφόρνια έχουν γίνει συνολικά πέντε αναφορές από το 1972 για το συγκεκριμένο δηλητηριώδες φίδι, η τελευταία αναφορά ωστόσο ήταν η τρίτη μέσα σε τρία χρόνια. Όσον αφορά στις υπόλοιπες, οι ειδικοί συνδέουν την παρουσία του φιδιού με το φαινόμενο Ελ Νίνιο.

(Με πληροφορίες από Los Angeles Times)