ΚΟΙΝΩΝΙΑ
07/05/2020 18:06 EEST | Updated 07/05/2020 18:38 EEST

Στα 15 τα νέα κρούσματα του κορονοϊού- 148 οι νεκροί

Ένας νέος θάνατος.

Eurokinissi
.

Στα 15 ανέρχονται τα νέα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα μας, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας, ανεβάζοντας το σύνολο στα 2.678. 

Ένας ακόμη θάνατος σημειώθηκε το τελευταίο 24ωρο, με τους νεκρούς να φτάνουν τους 148. Συνολικά 33 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι και 85 έχουν εξέλθει από ΜΕΘ. 

«Να μείνουμε ενωμένοι και προσηλωμένοι σε μια υγιεινή συμπεριφορά με απλούς και όχι δύσκολους κανόνες. Να την υπενθυμίζουμε στους εαυτούς μας. Θα μας βοηθήσει στην περαιτέρω στάση απέναντι στην πανδημία.Θα οδηγήσει και στον γενικότερο περιορισμό των λοιμώξεων» είπε ο κ. Τσιόδρας. 

Σε συνέχεια της χθεσινής ανακοίνωσης περί κρουσμάτων σε υγειονομική δομή των Ενόπλεων Δυνάμεων, ανέφερε ότι μετά από συνεργασία ΓΕΕΘΑ-ΕΟΔΥ έγινε επιτόπια επίσκεψη στον εν λόγω χώρο. «Η πλήρης διερεύνηση διασποράς του ιού συνεχίζεται με συγκεκριμένο επιστημονικό σχέδιο και ολοκληρώνεται σταδιακά εκτεταμένος εργαστηριακός έλεγχος που θα εξασφαλίσει επιτυχή απόκριση με την λήψη των κατάλληλων από την επιτροπή ελέγχου λοιμώξεων του νοσοκομείου», σημείωσε. Κατόπιν, αναφέρθηκε σε χθεσινές ανακοινώσεις σχετικά με μεταλλάξεις του ιού, σημειώνοντας πως ο ιός συνεχίζει να μεταλλάσσεται και να προσαρμόζεται στον άνθρωπο, μα δεν είναι γνωστό πώς θα επηρεαστεί η πορεία του από αυτές τις μικροαλλαγές. Σε μια αναφορά από τις ΗΠΑ, ένα στέλεχος έδειξε για πρώτη φορά μεγάλη για τον ιό απώλεια υλικού σε σημαντική περιοχή του γονιδιώματος. Μια τέτοια μετάλλαξη, όπως είπε, θα μπορούσε να εξασθενήσει τον ιό και παρά το γεγονός ότι θα μπορούσε να διευκολύνει την μετάδοση από ανθρώπους που νοσούν λιγότερο σοβαρά, αυτοί δεν θα νοσούσαν τόσο σοβαρά. Αυτή η μελέτη αξιολογήθηκε ως πολύ σημαντική από τον ΠΟΥ γιατί παρά το γεγονός ότι αφορά μεμονωμένο περιστατικό, αντίστοιχες μεταλλάξεις οδήγησαν στην εξασθένηση και τελικά εξαφάνιση του ιού SARS το 2003. Θα πρέπει όμως να περιμένουμε περαιτέρω μελέτη των γονιδιωμάτων του ιού για να δούμε αν πραγματικά συμβαίνει κάτι τέτοιο, επεσήμανε ο κ. Τσιόδρας. 

Όπως τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο ιός είναι ακόμα εδώ για αυτό η άρση των μέτρων γίνεται σταδιακά, για να γίνουν διορθωτικές κινήσεις αν χρειαστεί και να μην χρειαστεί να κάνουμε βήματα προς τα πίσω. 

Για αυτούς που συγκεντρώνονται στις πλατείες ο κ. Χαρδαλιάς είπε πως θέτουν σε κίνδυνο τη δική τους ζωή και των δικών τους ανθρώπων. «Υπάρχει ο κίνδυνος να τα τινάξουμε όλα στον αέρα» πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας πως το ότι δεν ζήσαμε τραγικές εικόνες άλλων χωρών οφείλεται στο ότι κινηθήκαμε συντεταγμένα. «Ούτε αντίσταση κάνουν κάποιοι ούτε μαγκιά δείχνουν» συμπλήρωσε, προσθέτοντας πως όσοι επιλέγουν να αγνοούν την πραγματικότητα θέτουν σε κίνδυνο τη δική τους ζωή και αυτές των δικών τους ανθρώπων. «Κάθε ανεύθυνη κίνηση σήμερα θα φέρει αποτελέσματα τις επόμενες μέρες και κάποιοι αδιαφορούν» είπε χαρακτηριστικά. 

Μέχρι στιγμής έχουμε πετύχει τον στόχο μας, δεν πρέπει να κάνουμε όμως να κάνουμε το λάθος να πιστέψουμε ότι η μάχη έχει κριθεί, είπε ο κ. Χαρδαλιάς, τονίζοντας πως πρέπει να υπάρξει η ίδια αποφασιστικότητα προκειμένου, όπως είπε, «να μην ραγίσει η ασπίδα» που στήθηκε με πολλή προσπάθεια και θυσίες. 

Σχετικά με τις μετακινήσεις,ο κ. Χαρδαλιάς είπε πως στις 18 Μαΐου θα απελευθερωθούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό στην ηπειρωτική χώρα, σημειώνοντας πως προς το παρόν ισχύει η μετακίνηση μεταξύ νομών μόνο για λόγους τροφοδοσίας, υγείας ή επαγγελματικής απασχόλησης που αποδεικνύεται. Για τα νησιά, είπε, οι αποφάσεις θα ληφθούν προσεχώς.

(με πληροφορίες από ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Sponsored Post