ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
28/04/2020 07:17 EEST

Στα 7.000 ευρώ ο μέσος όρος του δανείου για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία

Αίτημα δανειοδότησης έχουν υποβάλει 139.000 επιχειρήσεις.

NurPhoto via Getty Images

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για να μάθουν όσες επιχειρήσεις υπέβαλαν αίτηση, ποιό θα είναι το ακριβές ποσό με το οποίο θα δανειοδοτηθούν μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής. Μαζί με το ποσό, θα ενημερωθούν και για το επιτόκιο, τον αριθμό των δόσεων, αλλά και τα κριτήρια με τα οποία προέκυψε το τελικό αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία στη ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, αίτημα δανειοδότησης έχουν υποβάλει 139.000 επιχειρήσεις, γεγονός που σημαίνει ότι κατά μέσο όρο το ποσό του δανείου θα είναι περίπου 7.000 ευρώ. Ωστόσο, σύμφωνα με εκτιμήσεις, δεν θα λάβουν «πράσινο φως» το σύνολο των επιχειρήσεων που έχουν υποβάλλει αίτηση, αλλά περίπου 90.000. Αντίστοιχα, όλες επιχειρήσεις που θα επιλεγούν για δανειοδότηση δεν θα λάβουν το ίδιο ποσό και η αποπληρωμή δεν θα γίνει με τον ίδιο τρόπο, καθώς αυτό θα καθοριστεί με βάση συγκεκριμένα κριτήρια.

Τα κριτήρια αναμένεται να δημοσιοποιηθούν με την υπουργική απόφαση η οποία αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες ημέρες. Σε αυτά θα λαμβάνεται υπόψη η πορεία του τζίρου για το μήνα Μάρτιο τα τρία τελευατία χρόνια. Στόχος είναι οι αρμόδιες υπηρεσίες να αποκτήσουν πλήρη εικόνα σχετικά με τον πραγματικό τζίρο που έκανε η επιχείρηση τον αντίστοιχο μήνα σε μια κανονική χρονιά και τη ζημιά που έχει υποστεί φέτος.

Βασικό κριτήριο για τον υπολογισμό του τελικού ποσού του δανείου θα είναι και η πορεία των κερδών της επιχείρησης τον μήνα Μάρτιο, προκειμένου να εντοπιστεί με ακρίβεια το μέγεθος της ζημιάς που έχει υποστεί.

Υπολογισμός δανείου

Οι αρμόδιες υπηρεσίες θα ελέγξουν εάν η επιχείρηση έχει κάνει χρήση και άλλων εργαλείων που δημιουργήθηκαν για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης, ενώ ρόλο θα παίξει και ο αριθμός των εργαζόμενων στην επιχείρηση. Για παράδειγμα η επιχείρηση θα ελεγχθεί εάν έκανε χρήση του μέτρου της αναστολής σύμβασης των εργαζομένων προκειμένου να καταβληθεί ο μισθός και οι εισφορές τους από το δημόσιο. Σε αυτές τις περιπτώσεις το ποσό του δανείου θα μειωθεί.

Στις περιπτώσεις που μια επιχείρηση λάβει το «πράσινο φως» για δανειοδότηση, τότε το ποσό του δανείου θα πιστωθεί αυτόματα στο λογαριασμό της επιχείρησης, εφόσον ο επιχειρηματίας αποδεχθεί το ποσό, το επιτόκιο και του όρους αποπληρωμής. Οι πληροφορίες αυτές  θα εμφανιστούν στην ειδική εφαρμογή της ΑΑΔΕ. Οι επιχειρηματίες θα πρέπει στη συνέχεια να ελέγξουν τους όρους του δανείου και αν συμφωνούν να αποδεχθούν τη σύμβαση προκειμένου να κατατεθούν τα χρήματα.

Προϋπόθεση είναι οι επιχειρηματίες να έχουν συμπληρώσει στη σχετική φόρμα το IBAN  του τραπεζικού λογαριασμού της επιχείρησης, προκειμένου περί τις αρχές Μαϊου να κατατεθούν τα χρήματα. Η αποπληρωμή του δανείου θα γίνει σε βάθος πενταετίας, με τον πρώτο χρόνο να θεωρείται περίοδος χάριτος, καθώς οι επιχειρήσεις δεν θα έχουν υποχρέωση να καταβάλουν καμία δόση για την αποπληρωμή του.