ΠΟΛΙΤΙΚΗ
09/10/2018 14:25 EEST

Στα τέλη Οκτωβρίου η έναρξη των γεωτρήσεών της στην ανατολική Μεσόγειο, ανακοίνωσε η Τουρκία

Umit Bektas / Reuters

Στα τέλη του Οκτωβρίου θα αρχίσει την πρώτη του γεώτρηση στην ανατολική Μεσόγειο το τουρκικό γεωτρύπανο «Φατίχ» (Πορθητής), δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, όπως μεταδίδουν κυπριακά ΜΜΕ, επικαλούμενα το τουρκικό πρακτορείο Anadolu.

Ο Ντονμέζ προέβη στη δήλωση αυτή στο πλαίσιο ομιλίας του στην 9η Σύνοδο Ενέργειας Τουρκίας, προσθέτοντας πως έχει αρχίσει και η διαδικασία αγοράς δεύτερου γεωτρυπάνου και υποστηρίζοντας πως «θα διαφυλάξουμε τα δικαιώματά μας που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο ιδιαίτερα στην Μεσόγειο». Ακόμη, είπε πως το ερευνητικό πλοίο «Μπαρμπαρός Χαϊρετίν Πασά» θα συνεχίσει τις έρευνες στη Μεσόγειο. Ωστόσο, δεν διευκρινίστηκε ποια είναι η περιοχή όπου θα γίνουν οι γεωτρήσεις.

Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα η Τουρκία απηύθυνε προειδοποιήσεις κατά των ερευνών στο οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ. Γενικότερα, η Άγκυρα ζητά συνεργασία μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων στο θέμα της ΑΟΖ, με συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στη λήψη αποφάσεων και στα κέρδη από την κυπριακή ΑΟΖ, μέσω δικοινοτικής επιτροπής.

Πάντως η ExxonMobil φαίνεται να προχωρά κανονικά με τις έρευνές της στην κυπριακή ΑΟΖ, με τη γεώτρηση στο οικόπεδο 10 να αναμένεται να αρχίσει στο τέταρτο τρίμηνο του 2019. Ως προς το οικόπεδο 7, ο Νιλ Τσάπμαν, αντιπρόεδρος της εταιρείας, ερωτηθείς σχετικά, είπε πως η ExxonMobil εξετάζει όλες τις προοπτικές που παρουσιάζονται παγκοσμίως και κρίνει καταλλήλως, προσθέτοντας πως «είμαστε εμπορική οντότητα και η δουλειά μας είναι να παράγουμε και να αναπτύσσουμε φυσικούς πόρους εκ μέρους κυβερνήσεων. Οποιαδήποτε θέματα των κυβερνήσεων εναπόκεινται στις ίδιες τις κυβερνήσεις να συζητήσουν και να επιλύσουν».

Υπενθυμίζεται πως στις αρχές του 2018 τουρκικά πλοία είχαν παρεμποδίσει το γεωτρύπανο SAIPEM12000 της ιταλικής ΕΝΙ να κάνει έρευνες στο τεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ.

(με επιπλέον πληροφορίες από Philenews, Καθημερινή της Κύπρου, ΚΥΠΕ)

Sponsoed post