ΠΟΛΙΤΙΚΗ
25/04/2018 12:02 EEST

Σταθάκης: Δεν θα ανοίξουν νέα λιγνιτωρυχεία. Το σύνολο του προσωπικού θα μεταφερθεί σε νέες μονάδες της ΔΕΗ

Eurokinissi

Δεν θα ανοίξουν νέα λιγνιτωρυχεία για περιβαλλοντικούς λόγους, δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, στον ΣΚΑΪ, προσθέτοντας πως το σύνολο του προσωπικού που είναι σήμερα σε λιγνιτωρυχεία, -σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις της ΔΕΗ- θα μεταφερθεί σε νέες μονάδες.

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για την πώληση λιγνιτικών μονάδων και την απορρόφηση των εργαζομένων από τη ΔΕΗ, είπε πως «η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ στο παρελθόν αφορούσε την τριπλή πώληση που επιχειρούσε η τότε κυβέρνηση και περιελάμβανε τη μικρή ΔΕΗ δηλαδή το 30% όλου του δυναμικού της και όλα τα υδροηλεκτρικά, την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ το δίκτυο της υψηλής τάσης και το 17% της ΔΕΗ, κάτι που όταν έγινε κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ ακύρωσε».

 

 

«Απέναντι σε αυτό το σχέδιο προτείναμε την εισαγωγή του συστήματος ΝΟΜΕ δηλαδή διευρύναμε ένα μέρος της παραγωγής. Η κυβέρνηση άρα ήταν συνεπής δεν υπήρχε καμία πώληση. Στα τέλη του 2016 όμως το Ευρωπαϊκό δικαστήριο καταδίκασε τη χώρα για μονοπώλιο στους λιγνίτες και με απόφασή του είπε ότι το 40% λιγνιτωρυχείων που θα ανοίγονται θα δίνονται σε ιδιώτες». 

«Η Ε.Ε. έχει βάλει ήδη δυο στόχους δεσμευτικούς ότι το 2030 πρέπει να καταναλώνουμε 30% λιγότερη ενέργεια απ’ ότι σήμερα και το 30% θα πρέπει να είναι από ΑΠΕ. Αυτοί οι στόχοι προσδιορίζουν και τον ενεργειακό σχεδιασμό, ο οποίος θα έρθει τρεις φορές στο Κοινοβούλιο» τόνισε.

 

 

Αναφερόμενος στους εργαζόμενους ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι στον νόμο υπάρχουν δύο ρυθμίσεις, η πρώτη είναι η εθελούσια έξοδος που αναφέρεται κυρίως στους μεγάλης ηλικίας εργαζόμενους και η δεύτερη μεταφορά και απορρόφηση προσωπικού που δεν είναι παραγωγικό σε άλλες θέσεις στη ΔΕΗ. Αυτή η ρύθμιση αφορά διοικητικό και οικονομικό προσωπικό. Επιπλέον η μεταφορά αυτή θα γίνει «με τις ίδιες εργασιακές σχέσεις» ενώ απαγορεύεται όπως προβλέπεται στο νόμο κάθε απόλυση για τα επόμενα έξι χρόνια.Sponsored Post