ΠΟΛΙΤΙΚΗ
08/12/2017 07:55 EET | Updated 08/12/2017 14:50 EET

Στη Θράκη ο Ερντογάν. Αναλυτικά το πρόγραμμά του

Anadolu Agency via Getty Images

 

Μια ημέρα μετά την άφιξη του Τούρκου προέδρου στην Αθήνα και την αμηχανία που δημιουργήθηκε μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας με αφορμή συγκεκριμένες δηλώσεις του για καίρια εθνικά ζητήματα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σήμερα Παρασκευή βρίσκεται στη Θράκη συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Εμινέ και τα μέλη της αποστολής της τουρκικής κυβέρνησης.

Τον κ. Ερντογάν υποδέχθηκαν έξω από το τζαμί οι ψευδομουφτήδες της Κομοτηνής και της Ξάνθης. Μικρά παιδιά του πρόσφεραν ανθοδέσμες, ενώ μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας που είχαν συγκεντρωθεί εκεί, φώναζαν ρυθμικά το όνομά του και τον χειροκροτούσαν. Αργότερα, ο κ. Ερντογάν επισκέφθηκε το μειονοτικό Γυμνάσιο και Λύκειο Κομοτηνής. 

Ο κ. Ερντογάν περπάτησε από το τζαμί ως το σχολείο, και στη διάρκεια της διαδρομής μέλη της μουσουλμανικής κοινότητας είχαν συγκεντρωθεί στις δυο πλευρές του δρόμου, προκειμένου να τον δουν από κοντά και να τον χειροκροτήσουν.

Ο Τούρκος Πρόεδρος χαιρέτισε πολλούς από αυτούς και είχε σύντομη συνομιλία μαζί τους ενώ δέχθηκε και δώρα.

Στην είσοδο του σχολείου τον υποδέχθηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, που έχει την ευθύνη να συνοδεύει τον Τούρκο Πρόεδρο καθόλη τη διάρκεια της επίσκεψης, παρόντες ήταν επίσης οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Μουσταφά Μουσταφά, Καρά Γιουσούφ Αϊχάν, Ζεϊμπέκ Χουσεϊν, και ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Αχμέτ Ιλχάν.

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της προσευχής, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, ο υφυπουργός Γιάννης Αμανατίδης και οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν επισκεφθεί το σχολείο, όπου χαιρέτισαν τους μαθητές, οι οποίοι τους υποδέχθηκαν με χειροκροτήματα.

Στο σχολείο ο κ. Ερντογάν συνομίλησε με μαθητές και καθηγητές στην αυλή, όπου, εκτός από μαθητές είχαν συγκεντρωθεί και μέλη της μουσουλμανικής κοινότητας, όπως και έξω από αυτό.

Τα μέτρα ασφαλείας είναι έντονα. Πρωταρχικός στόχος των αστυνομικών δυνάμεων είναι να μην μπορέσουν να πλησιάσουν τον Τούρκο πρόεδρο ομάδες διαδηλωτών, που εναντιώνονται στην επίσκεψή του στη Θράκη. Την ίδια ώρα, όμως, σχεδιασμός υπάρχει και για τους οπαδούς του Ερντογάν, που προγραμματίζουν να τον υποδεχθούν μετά βαΐων και κλάδων. Οι Αρχές θέλουν να αποκλείσουν την πιθανότητα να παρεισφρήσει στους οπαδούς του προέδρου, κάποιοι εκ των οποίων μπορεί να μεταβούν στην Κομοτηνή και από τις γύρω περιοχές, τυχόν επικίνδυνο άτομο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το βράδυ της Τετάρτης, λίγες ώρες πριν φτάσει στην Ελλάδα ο Ερντογάν, άγνωστοι στη Θράκη πέταξαν στην πόλη φυλλάδια στην τουρκική γλώσσα τα οποία έγραφαν: «Σκέψου ο Ερντογάν θα φύγει, εσύ αύριο θα μείνεις εδώ», ενώ υπάρχουν πληροφορίες πως κάποιοι σχεδίασαν με μαύρο σπρέι σταυρούς στα σπίτια μουσουλμάνων.

Οι αντιδράσεις για την επίσκεψη Ερντογάν όμως είχαν αρχίσει από τα προηγούμενα 24ωρα όταν 22 συλλογικότητες της Θράκης έστειλαν ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με την οποία τάχθηκαν κατά της επίσκεψης και κάλεσαν την τοπική κοινωνία σε διαδηλώσεις.  

 

Eurokinissi

 

Το πρόγραμμα του Τούρκου προέδρου στην Κομοτηνή

11:15

Άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της συζύγου του, καθώς και της συνοδεύουσας αντιπροσωπείας στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης «Δημόκριτος».

Υποδοχή από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών κ. Γεώργιο Κατρούγκαλο και τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Ιωάννη Αμανατίδη, εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης.

12:10

Αφιξη στην Κομοτηνή. Επίσκεψη στο «Kirmahalle Cammi» από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Τουρκίας κ.Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

13:30-15:00

Γεύμα στο ξενοδοχείο «Chris and Eve Mansion». 

Ο πρόεδρος της Τουρκίας θα έχει επίσης επαφές με εκπροσώπους μειονοτικών φορέων.

16:00

Αναχώρηση του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας κ.Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της συζύγου του, καθώς και της συνοδεύουσας αντιπροσωπείας, με ειδική πτήση.