Στην κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - EGIS η Εγνατία Οδός

Η σύμβαση παραχώρησης είναι για 35 χρόνια, με τίμημα πάνω από 2,7 δισ. ευρώ για το Ελληνικό Δημόσιο.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΕΝΑΡΞΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΔΙΟΔΙΩΝ ΤΗΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ (ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ)
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΕΝΑΡΞΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΔΙΟΔΙΩΝ ΤΗΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ (ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ)
MotionTeam

Το ΤΑΙΠΕΔ, που ήταν υπεύθυνο για την παραχώρηση της εκμετάλλευσης της Εγνατίας Οδού, άνοιξε σήμερα τη βελτιωμένη προσφορά της κοινοπραξίας ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – EGIS, η οποία προβλέπει εφάπαξ καταβολή ποσού 1,496 δισ. ευρώ, που μαζί με τα οφέλη από τα ποσοστά είσπραξης διοδίων και τα ΣΕΑ, αναμένεται να φθάσουν περίπου στα 2,76 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, η κοινοπραξία οφείλει να επενδύσει στα επόμενα 5 χρόνια, ποσό 420 εκατ. ευρώ για βελτιωτικά έργα.

Η σύμβαση αφορά την Εγνατία Οδό, μήκους 658 χλμ., καθώς και τρεις κάθετους άξονες.

Πλέον απομένει η έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο και η κύρωση στη Βουλή.

«Πρόκειται για τη συμφωνία με το μεγαλύτερο τίμημα που έχει γίνει ποτέ για περιουσιακό στοιχείο του ΤΑΙΠΕΔ και μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις ιδιωτικών κεφαλαίων που έχουν γίνει στη χώρα μας την τελευταία δεκαετία, η οποία εδώ και χρόνια είχε εμπλακεί σε καθυστερήσεις, ελλείψεις και προβλήματα. Αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης για τον τρόπο που μπορούν και πρέπει να δράσουν Δημόσιο και ιδιωτικοί φορείς, προκειμένου και επενδύσεις να γίνουν και ανάπτυξη να επιτευχθεί. Ευελπιστώ ότι η ανάδοχος κοινοπραξία θα εργαστεί με συνέπεια και ταχύτητα για να προσφέρει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου σε εκατομμύρια κατοίκους της Μακεδονίας, αλλά και ταξιδιώτες Έλληνες και ξένους», ανέφερε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής.