Στην λαιμητόμο οι Άνθρωποι με Ειδικές Ανάγκες

Στην λαιμητόμο οι Άνθρωποι με Ειδικές Ανάγκες
ampueroleonardo via Getty Images

Η ολομέτωπη επίθεση κατά των Ανθρώπων με Ειδικές Ανάγκες εξελίσσεται σε όλα τα επίπεδα. Η απάνθρωπη συμπεριφορά των μελών αρκετών επιτροπών των ΚΕ.Π.Α. αποτελεί την πρώτη σε αριθμό καταγγελία που μου αναφέρουν φίλες και φίλοι από όλη την Ελλάδα. Η ”Κολυμβήθρα του Σιλωάμ” όπως αποκαλώ τα ΚΕ.Π.Α. που ”γιατρεύουν” ως εκ θαύματος τους Ανθρώπους εξοπλίζονται διαρκώς με νέα όπλα. Όπως ο νέος ”Πίνακας Εκτίμησης Ποσοστού Αναπηρίας” που ενεργοποιήθηκε μαζί με τα βεγγαλικά της Πρωτοχρονιάς. Την ίδια ώρα ξεκίνησε η εφαρμογή του ″Πίνακα με τις παθήσεις επ′ αόριστον” που τριπλασίασε περίπου τις παθήσεις που συμπεριλαμβάνει, εισήγαγε όμως έναν καθ′ όλα ύποπτο όρο, ”επ′ αόριστον”.

Είναι σαφής η σημασία του και η σκοπιμότητα του. Το πιστοποιητικό αναπηρίας με αυτόν τον όρο δεν έχει ισχύ εφ′ όρου ζωής. Αντιθέτως η διάρκεια ισχύος του, ανάλογα με τα συμφέροντα και την διάθεση της εξουσίας, μπορεί να αλλάξει και να διακοπεί μιας και με την χρήση του όρου «επ’ αόριστον» χάνει την προστασία της εννόμου τάξης, την οποία διατηρεί ο όρος εφ′ όρου ζωής.

Σας υπενθυμίζουμε ο όρος «εφ’ όρου ζωής» αποτελεί το σημείο - κλειδί της διατήρησης της προστασίας του συντάγματος και της έννομης τάξης για εμάς. Σας καλούμε να ζητάτε επίμονα την νόμιμη αποδοχή του πιστοποιητικού αναπηρίας σας που φέρει τον όρο ″Εφ′ όρου ζωής” κατά τον τρόπο που σας έχουμε υποδείξει. Με αίτηση την οποία θα καταθέτετε όσες φορές και αν χρειαστεί, με τη μορφή που σας υποδεικνύουμε στο σχετικό πρότυπο.

Η μέγιστη σημασία της αξίας και διατήρησης του εφ′ όρου ζωής πιστοποιητικού αναπηρίας σας εμφανίζεται ολοένα αυξανόμενη. Διότι καθημερινά δέχεται νέες επιθέσεις ο Άνθρωπος με Ειδικές Ανάγκες και τα δικαιώματα του και μέσω των προαπαιτούμενων που θα ψηφιστούν:

• 75. Κοινωνική προστασία: Μεταρρύθμιση αναπηρικών επιδομάτων - νέα νομοθεσία για τον καθορισμό των προϋποθέσεων απόδοσης των αναπηρικών επιδομάτων.
• 105. Κοινωνική ασφάλιση: Εναρμόνιση των κανόνων για τα επιδόματα αναπηρίας και κοινωνικής μέριμνας σύμφωνα και με τη μεταρρύθμιση των παροχών αναπηρίας έως τον Ιούνιο του 2018.
• 106. Κοινωνική ασφάλιση: Τον Μάιο του 2018 θα αναθεωρηθούν οι κανόνες παροχών αναπηρίας και κοινωνικής πρόνοιας, συμπεριλαμβανομένου του νόμου 4387/2016.
• 107. Κοινωνική ασφάλιση: Αναθεώρηση των παροχών αναπηρίας, με το νέο πλαίσιο να εφαρμόζεται μέχρι τα τέλη Ιουνίου του 2018.

Στο ίδιο πλαίσιο αναμένεται η ταυτόχρονη αξιολόγηση των ικανοτήτων απασχόλησης μας ως μνημονιακή υποχρέωση, προαπαιτούμενο αριθμός 97. Συγκεκριμένα: «Δίκτυα κοινωνικής ασφάλειας: Μεταρρύθμιση των παροχών αναπηρίας. Το πιλοτικό πρόγραμμα του συστήματος αξιολόγησης της λειτουργικής αναπηρίας θα κυκλοφορήσει τον Ιανουάριο του 2018». Το συγκεκριμένο σημείο ήταν υποτίθεται «αδιαπραγμάτευτο» (μαζί με άλλα που έχουν βάναυσα καταπατηθεί) για την ηγεσία του αναπηρικού κινήματος, της οποίας καμιά αντίδραση δεν έχουμε δει. Δεν αντιλαμβάνεται την δραματική εξέλιξη; Ή μήπως σιωπηρά συμφωνεί με το επερχόμενο μοντέλο και την εκ του θαύματος μείωση των ποσοστών αναπηρίας;

Στο άρθρο με τίτλο ″Ενημερωτικό σημείωμα” είχαμε καταθέσει την σκέψη μας για τον νέο φορέα που θα αναλάβει την κοινωνική πρόνοια και αλληλεγγύη, τον ΟΓΑ, ο οποίος στην καινούρια μορφή του δεν θα είχε την δέσμευση που η αρχή της προστασίας του Ανθρώπου επέβαλλε στην υπηρεσία κοινωνικής πρόνοιας εδώ και πολλές δεκαετίες.

Το άρθρο 215 του πολυνομοσχεδίου εισάγει την έννοια της λειτουργικότητας, την οποία θα αναλάβει να ελέγχει ο ΟΓΑ σε άριστη συνεργασία με την ”Κολυμβήθρα του Σιλωάμ” τα ΚΕ.Π.Α. σε όλη την Ελλάδα. Θ′ αποφασίζουν δηλαδή για την ικανότητα ανάληψης δραστηριοτήτων του Ανθρώπου με Ειδικές Ανάγκες. Ξεκινά από τον Νομό Αττικής, σύντομα σε όλη την Ελλάδα, αρχίζει πιλοτικά για ένα εξάμηνο, δήθεν μόνο για όσους αιτηθούν για πρώτη φορά κάποια προνοιακή παροχή, σύντομα θα επιβληθεί για όλους.

Η ΕΣΑΜΕΑ διαμαρτυρήθηκε με έντονο τρόπο μόλις χθες. Δεν μας έχει καλέσει να βγούμε στους δρόμους εδώ και μήνες ή χρόνια.

Αναμένουμε πλέον και την επόμενη επίθεση.

Αναδημοσίευση από το takisalexandrakis.blogspot.gr

Δημοφιλή