Στις τελευταίες θέσεις η Ελλάδα ως προς τον εμβολιασμό των εφήβων στην Ευρώπη

Μιλά στην HuffPost η δρ. Αρτεμις Τσίτσικα,Αναπλ. Καθηγήτρια Παιδιατρικής-Εφηβικής Ιατρικής ΕΚΠΑ.
miodrag ignjatovic via Getty Images

Το 16.7% της ηλικιακής ομάδας 12 - 14 και το 29.3% της ηλικιακής ομάδας 14 - 17 έχουν εμβολιαστεί στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο Πανελλήνιο Παιδιατρικό Συνέδριο, μέχρι τις 15/10/2021. Για το γεγονός αυτό, που καθιστά την Ελλάδα μια από τις τελευταίες χώρες στην Ευρώπη ως προς τον εμβολιασμό των εφήβων, αλλά και τα, μέχρι σήμερα, επιστημονικά δεδομένα γύρω από αυτό το ζήτημα την εποχή μεγάλης έξαρσης κρουσμάτων στην χώρα μας, μιλά στην HuffPost η δρ. Αρτεμις Τσίτσικα, Αναπλ. Καθηγήτρια Παιδιατρικής-Εφηβικής Ιατρικής ΕΚΠΑ Επιστ. Υπεύθυνη Μονάδας Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.) Β΄ Παιδιατρική Κλινική ΕΚΠΑ, Νοσοκομείο Παίδων «Π και Α Κυριακού», Διευθύντρια ΠΜΣ «Στρ. Αναπτυξιακής και Εφηβικής Υγείας».

- Τι είναι αυτό που μαθαίνουμε, προϊόντος του χρόνου, σε σχέση με τον εμβολιασμό των εφήβων;

Όσο περνά ο καιρός γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο ότι ο εμβολιασμός των εφήβων για την πρόληψη της COVID-19 εκτός από την συμβολή στον έλεγχο της πανδημίας έχει ξεκάθαρο όφελος για τους ίδιους τους εφήβους που εμβολιάζονται. Παράλληλα συλλέγονται όλο και περισσότερα δεδομένα για το προφίλ ασφάλειας των εμβολίων mRNA COVID-19 που χρησιμοποιούνται για τον εμβολιασμό στις ηλικίες 12-17.

- Υπάρχει κάποια μελέτη που το αποδεικνύει αυτό;

Μελέτη από τα CDC των ΗΠΑ που δημοσιεύθηκε στις 19/10/2021, δείχνει με τον καλύτερο τρόπο το όφελος για τους ίδιους τους εφήβους από τον εμβολιασμό τους και τον κίνδυνο που διατρέχουν από τη νόσο, που αν και μικρός σε σύγκριση με τις μεγαλύτερες ηλικίες, είναι υπαρκτός και δεν μπορεί να αγνοηθεί όταν έχουμε τέτοια διάδοση του ιού στις νεότερες ηλικίες.

Η μελέτη αυτή διεξήχθη σε 19 παιδιατρικά νοσοκομεία στις ΗΠΑ την περίοδο 1 Ιουνίου 2021-30 Σεπτεμβρίου 2021, οπότε επικρατούσε η μετάλλαξη Δέλτα
και οι νοσηλείες εφήβων είχαν φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα από την έναρξη
της πανδημίας. Το διάστημα αυτό νοσηλεύθηκαν 179 έφηβοι με COVID-19, με το 30% να είναι άτομα χωρίς κάποιο υποκείμενο νόσημα, συμπεριλαμβανομένης και της παχυσαρκίας. Η αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού για την πρόληψη της νοσηλείας με COVID-19 σε αυτήν την μελέτη υπολογίστηκε στο 93% (95%ΔΑ: 83%-97%). Σχετικά με την έκβαση της νοσηλείας, από τα ανεμβολίαστα παιδιά, 77 χρειάστηκε να μπουν στην μονάδα εντατικής θεραπείας, 29 διασωληνώθηκαν και δυστυχώς 2 κατέληξαν. Στην ομάδα των εμβολιασμένων παιδιών δεν σημειώθηκαν εισαγωγές στην ΜΕΘ και θάνατοι, ενώ και η διάμεση διάρκεια νοσηλείας ήταν χαμηλότερη 3 ημέρες έναντι 5 στην ομάδα των ανεμβολίαστων .

- Πόσοι έφηβοι έχουν εμβολιαστεί σε Ευρώπη και ΗΠΑ και ποιες είναι οι συχνότερες αντιδράσεις που έχουν καταγραφεί;

Με περισσότερους από 20,000,000 εφήβους να έχουν εμβολιαστεί πλήρως σε Ευρώπη και ΗΠΑ, δηλαδή μετά από τη χορήγηση περισσότερων από 40 εκατομμύρια δόσεων, έχει επιβεβαιωθεί το προφίλ ασφάλειας, όπως είχε περιγραφεί στις κλινικές δοκιμές. Οι συχνότερες αντιδράσεις μετά τον εμβολιασμό είναι αντίστοιχες με τα υπόλοιπα εμβόλια της εφηβείας και με τις αντιδράσεις που παρατηρούνται και στις άλλες ηλικιακές ομάδες. Η συστηματική επιτήρηση της ασφάλεια των εμβολίων αυτών επέτρεψε να
ανιχνευθεί πάρα πολύ γρήγορα και μια σπάνια ανεπιθύμητη ενέργεια που δεν
θα ήταν εφικτό να εντοπιστεί στις κλινικές δοκιμές. Πρόκειται για κάποια περιστατικά μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας, που εμφανίζονται κυρίως σε αγόρια και νέους άνδρες μέσα στα πρώτα 24ωρα μετά την 2η δόση. Το CDC των ΗΠΑ έχει εκτιμήσει τη συχνότητα αυτών των περιστατικών σε 4-7 περιστατικά ανά 100,000 δεύτερες δόσεις.

- Σε το βαθμό θα πρέπει να μας ανησυχούν αυτά τα περιστατικά;

Το σημαντικό είναι ότι αυτά τα περιστατικά εκτός από πολύ σπάνια, είναι και ήπια, συχνά αυτοπεριοριζόμενα και με βάση τα δεδομένα που έχουν συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής τα άτομα αναρρώνουν μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα στο σπίτι ή με παραμονή στο νοσοκομείο για 2-3 ημέρες. Ο κίνδυνος ανάπτυξης μυοπερικαρδίτιδας μετά από τη λοίμωξη με τον ίδιο τον ιό είναι πολύ
μεγαλύτερος σε σύγκριση με τον κίνδυνο από το εμβόλιο: Σε πρόσφατη
προδημοσιευμένη μελέτη εκτιμήθηκε σε 45-60/100,000 αγόρια 12-17 ετών που νοσούν από COVID-19 δηλαδή περίπου 10 φορές υψηλότερος.

- Πόσα παιδιά της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας έχουν εμβολιαστεί στην Ελλάδα;

Στην χώρα μας, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο Πανελλήνιο
Παιδιατρικό Συνέδριο, μέχρι τις 15/10/2021 είχαν εμβολιαστεί πλήρως 55,512 παιδιά ηλικίας 12-14 ετών, που αντιστοιχεί στο 16.7% αυτής της ηλικιακής ομάδας και 96.577 παιδιά ηλικίας 15-17 (29.3%). Στις ηλικιακές ομάδες αυτές δηλώθηκαν 3 περιστατικά μυοκαρδίτιδας μετά τον εμβολιασμό, τα οποία ήταν ήπια και δεν χρειάστηκαν νοσηλεία.

- Τι ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης έχουν οι έφηβοι στην χώρα μας σε σύγκριση με άλλες χώρες;

Τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης στους εφήβους είναι αρκετά χαμηλά και
μας τοποθετούν στις τελευταίες θέσεις ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες, ενώ την περίοδο που διανύουμε βλέπουμε τα κρούσματα της COVID-19 να είναι ξανά σε ανοδική πορεία και τα κρούσματα στις ηλικίες 0-17 να αποτελούν πλέον το 30% των ημερήσιων κρουσμάτων. Ας προστατεύσουμε τους εφήβους από τους κινδύνους της νόσησης από την COVID-19 με τα ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια που έχουμε στην διάθεσή μας. Είναι στο χέρι μας!

Διαβάσετε περισσότερα εδω.