Στο 63,23% το ποσοστό συμμετοχής στις 18.00 ώρα Ελλάδας, χαμηλότερο από τις εκλογές του 2017

Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες αποχές στην ιστορία των γαλλικών εκλογών.
|
NurPhoto via Getty Images

Στο 28% αναμένεται να φθάσει η αποχή στο τέλος της ψηφοφορίας στην Γαλλία σύμφωνα με εκτίμηση γαλλικού τηλεοπτικού σταθμού.

Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες αποχές στην ιστορία των γαλλικών εκλογών.

Η συμμετοχή των Γάλλων στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών εμφανίζεται μειωμένη, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα, στις 18.00 ώρα Ελλάδας το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών. Με βάση τα στοιχεία αυτά η συμμετοχή ήταν στο 63,23%, σχετικά μειωμένη σε σύγκριση με τις προεδρικές εκλογές του 2017 και του 2012.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών στις 17:00 το απόγευμα, η συμμετοχή υπολογίζεται στο 63,23% στην ηπειρωτική Γαλλία, σχεδόν δύο μονάδες λιγότερο από τον πρώτο γύρο την ίδια ώρα (65%). Το ποσοστό είναι επίσης χαμηλότερο από τον δεύτερο γύρο του 2017, όπου η συμμετοχή ήταν 65,30% την ίδια στιγμή.

Η αυξημένη αποχή μπορεί να ερμηνευτεί ως απροθυμία των ψηφοφόρων που στον πρώτο γύρο ψήφισαν υποψήφιους που αποκλείστηκαν, να ακολουθήσουν τις προτροπές τους και να ψηφίσουν στον δεύτερο γύρο. Οι περισσότεροι από τους αποκλεισμένους υποψήφιους λίγο - πολύ τάχθηκαν υπέρ του Μακρόν, οι ακροδεξιοί υπέρ της Λεπέν, ενώ από την αριστερά ο Μελανσόν δήλωσε «καμία ψήφο στην Λεπέν» χωρίς ωστόσο να προτείνει τον Μακρόν.

Μία άλλη εξήγηση που επίσης μπορεί να υπάρξει για την αύξηση της αποχής είναι ότι αυτή η εβδομάδα στη Γαλλία ήταν εβδομάδα σχολικών διακοπών και πολλοί Γάλλοι έχουν αναχωρήσει από τους τόπους κατοικίας τους.

Στις Δυτικές Ινδίες και τη Γουιάνα, όπου διεξήχθη η ψηφοφορία το Σάββατο, η προσέλευση στις 17:00 μ.μ. αυξήθηκε από τον πρώτο γύρο: 42,36% στη Μαρτινίκα, 38,85% στη Γουαδελούπη και 37,55% στη Γουιάνα. Στις 12 μ.μ. στη Ρεϋνιόν, η συμμετοχή ήταν 22,82% και 17,02% στη Μαγιότ.

Οι πρώτες εκτιμήσεις από τα ινστιτούτα Ifop για το TF1-LCI και το Ipsos Sopra Steria εκτιμούν την αποχή στο 28%. Αυτό το ποσοστό είναι το δεύτερο υψηλότερο για έναν δεύτερο γύρο, μετά το ρεκόρ του 1969 του 31,1%. Εκλεπτυσμένα στοιχεία θα αποκαλυφθούν γύρω στις 20:00 μ.μ.

Αυτός ο χάρτης συμμετοχής ανά τμήμα θα ενημερωθεί μόλις κοινοποιηθούν τα στοιχεία από κάθε νομό. Όσο πιο σκούρο είναι το χρώμα, τόσο μεγαλύτερη είναι η συμμετοχή.

Ο δεύτερος γύρος αυτών των προεδρικών εκλογών, ο οποίος διεξάγεται μεταξύ του Εμανουέλ Μακρόν και της Μαρίν Λεπέν, άφησε μέρος του εκλογικού σώματος δύσπιστο.

Τέλος πολλές γαλλόφωνες εφημερίδες εκτός Γαλλίας άρχισαν δίνουν στη δημοσιότητα εκτιμήσεις αποτελεσμάτων εκλογών που έγιναν χθες σε χώρες της Αφρικής ή της Λατινικής Αμερικής.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα αυτά στις υπερπόντιες γαλλικές περιοχές εμφανίζεται να προηγείται σημαντικά η Λεπέν ενώ τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Λατινική Αμερική εμφανίζεται να προηγείται σημαντικά ο Μακρόν.