Στο αγαπημένο του Δίον κηδεύτηκε ο Δημήτρης Παντερμαλής

Εκεί όπου διηύθυνε από το 1973 τις αρχαιολογικές ανασκαφές του ΑΠΘ.
Δημήτρης Παντερμαλής
Δημήτρης Παντερμαλής
Eurokinissi

Στο Δίον, τον τόπο που αγάπησε και ανέδειξε, κηδεύτηκε το μεσημέρι της Πέμπτης, ο καθηγητής Αρχαιολογίας και επί σειρά ετών πρόεδρος του Δ.Σ του Μουσείου της Ακρόπολης Δημήτρης Παντερμαλής, που έφυγε από τη ζωή την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου, σε ηλικία 82 ετών.

Η σορός του έφτασε στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής στις 2 το μεσημέρι και η εξόδιος ακολουθία ξεκίνησε μία ώρα αργότερα, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού, και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη, του γενικού διευθυντή του Μουσείου της Ακρόπολης- καθηγητή Αρχαιολογίας, Νίκου Σταμπολίδη και πλήθος κόσμου.

Το Δίον, θρησκευτικό κέντρο των αρχαίων Μακεδόνων, στην περιοχή του Μακεδονικού Ολύμπου (Πιερία) ήταν για το Δημήτρη Παντερμαλή το ησυχαστήριό του. Καθοριστική υπήρξε η συμβολή του στην ανάδειξη αυτού του σπουδαίου αρχαιολογικού τόπου. Εκεί διηύθυνε από το 1973 τις αρχαιολογικές ανασκαφές του Πανεπιστημίου, μετατρέποντας την ανασκαφή σε ένα αρχαιολογικό και φυσικό πάρκο, το πρώτο αρχαιολογικό πάρκο που έγινε στην Ελλάδα.

«Υπήρξε πρωτοπόρος στην επιστήμη της Αρχαιολογίας, διευθύνοντας τις ανασκαφές, εδώ στο Δίον, όπου ανέπτυξε ένα καινοτόμο αρχαιολογικό και φυσικό πάρκο. Ήταν τότε, που ανέπτυξε τις απόψεις του, πώς ένας αρχαιολογικός χώρος μπορεί να γίνει κατανοητός από τον μη μυημένο επισκέπτη. Πώς θα ανοίξουν οι χώροι στο κοινό, ως τόποι εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας και στην καλύτερη περίπτωση άκουγε από πολλούς και συναδέλφους του, ”μα τι λέει τώρα ο άνθρωπος”.

Ο Παντερμαλής έφερε νέες, σύγχρονες ιδέες στη διαχείριση των αρχαιολογικών χώρων, των μουσείων και των μνημείων», ανέφερε μεταξύ άλλων στον επικήδειό της η υπουργός Πολιτισμού, τονίζοντας ότι το μεγάλο του έργο, το όραμα της ζωής του υπήρξε το Μουσείο της Ακρόπολης. «Το υπηρέτησε από την πρώτη στιγμή με όλες του τις δυνάμεις. Το Μουσείο της Ακρόπολης έγινε χάρη στην επιμονή του», είπε η κ. Μενδώνη.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Πήγαινε στην αρχική σελίδα