Στο μάτι της εφορίας ο οίκος Gucci

Στο μάτι της εφορίας ο οίκος Gucci
winhorse via Getty Images

Ο ιταλικός οίκος μόδας Gucci, ναυαρχίδα του γαλλικού ομίλου Kering, επιβεβαίωσε ότι διενεργήθηκαν έρευνες την περασμένη εβδομάδα στα γραφεία του στην Ιταλία, όπου η δικαιοσύνη ελέγχει πληροφορίες που κάνουν λόγο για φοροδιαφυγή. Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα La Stampa, η εισαγγελία του Μιλάνου έχει υποψίες ότι ο οίκος μόδας επί χρόνια δήλωνε στην Ελβετία έσοδα από δραστηριότητες που ανέπτυσσε στην Ιταλία, με αποτέλεσμα το ιταλικό δημόσιο να ζημιωθεί 1,3 δις ευρώ από φοροδιαφυγή.

Οι ερευνητές διαθέτουν τη μαρτυρία ενός παλαιότερου, απολυμένου πλέον, στελέχους και πραγματοποίησαν έρευνες επί τουλάχιστον τρεις ημέρες στην υπερσύγχρονη νέα έδρα του Gucci στο Μιλάνο και σε άλλα γραφεία.

Ο οίκος ανακοίνωσε, «Μετά το δημοσίευμα σε σχέση με τον έλεγχο που διενήργησε η τοπική οικονομική αστυνομία στα γραφεία της Gucci στο Μιλάνο και στη Φλωρεντία, ο οίκος μόδας επιβεβαιώνει ότι συνεργάζεται ενεργά με τις αρχές και εκφράζει τη βεβαιότητα ότι οι δραστηριότητές του είναι νόμιμες και διαφανείς».

Η εταιρία Gucci δεν είναι ο πρώτος κολοσσός στον κλάδο των ειδών πολυτελείας που απασχολεί για φοροδιαφυγή την Ιταλία: το 2013 ο οίκος Prada αναγκάστηκε να πληρώσει 470 εκ. ευρώ στις ιταλικές φοροεισπρακτικές υπηρεσίες γιατί δήλωνε επί 10 χρόνια στο εξωτερικό έσοδα που είχε στην Ιταλία.

Παρομοίως, οι ιταλικές φοροεισπρακτικές υπηρεσίες έλαβαν τα τελευταία χρόνια 318 εκ. ευρώ από την Apple και 306 εκ. ευρώ από την Google, ενώ έρευνες είναι σε εξέλιξη για την Amazon και το Facebook.

Μετά την ανάθεση του Alessandro Michele στο ρόλο του Δημιουργικού Διευθυντή προ διετίας, το brand εκτινάχθηκε στις πιο ψηλές θέσεις δημοτικότητας, εξ ου και η προσοχή των οικονομικών αρχών είναι μεγάλη, καθώς έχει καταγραφεί αξιοσημείωτη μεγάλη αύξηση στα οικονομικά αποτελέσματα του οίκου: οργανική ανάπτυξη 49,4% το τρίτο τρίμηνο του 2017 - έπειτα από ένα 48,3% και ένα 39,9% τα προηγούμενα τρίμηνα - με πωλήσεις 1,5 δις ευρώ το τρίμηνο.

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή