ΔΙΕΘΝΕΣ
12/01/2021 15:03 EET | Updated 12/01/2021 16:41 EET

Στους -25°C έφθασε το θερμόμετρο στην Ισπανία - Εικόνες από τον «χιονιά του αιώνα»

Στην «βαθιά κατάψυξη» οι Ισπανοί τις τελευταίες ημέρες.

ASSOCIATED PRESS

Τον «χιονιά του αιώνα» ζει τις τελευταίες ημέρες η Ισπανία, με πολικές θερμοκρασίες που φτάνουν ακόμα και τους -25 βαθμούς Κελσίου.

Όπως μεταδίδει στην ανταπόκριση της η ΕΡΤ, το θερμόμετρο στην Μολίνα ντε Αραγόν στην επαρχία της Γουαδαλαχάρα έδειξε -25,2 βαθμούς Κελσίου χθες βράδυ. Στην πόλη Τερουέλ άγγιξε τους -21.

Έντεκα επαρχίες της Ισπανίας βρίσκονται σε κόκκινο συναγερμό. Πρόκειται για τις : Castilla-La Mancha —Albacete, Cuenca, Guadalajara y Toledo—, Comunidad de Madrid, Castilla y León —Ávila, Burgos, Segovia y Soria— y Aragón —Teruel y Zaragoza— καθώς οι θερμοκρασίες έφθασαν τους -16 βαθμούς Κελσίου. 

Ένα μεγάλο μέρος του κεντρικού και ανατολικού τμήματος της χώρας εξακολουθεί σήμερα να καλύπτεται από χιόνι μετά το πέρασμα μιας πρωτοφανούς χιονοθύελλας. Η Φιλομένα, όπως ονομάστηκε, προκάλεσε επίσης ισχυρές βροχοπτώσεις σε άλλα μέρη της Ισπανίας και τον θάνατο τριών ανθρώπων. Την ώρα που ένα μεγάλο τμήμα της χώρας πλήττεται από κύμα ψύχους, δύο άστεγοι βρέθηκαν νεκροί χθες βράδυ στη Βαρκελόνη, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, με ενδείξεις υποθερμίας.

Οι προβλέψεις της AEMET ( Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία) επιβεβαιώνονται καθημερινά και η πρόβλεψή της εδώ και ένα δεκαήμερο ότι η Ισπανία θα ζούσε τον «χιονιά του αιώνα» έρχεται και με τον παγετό και τα προβλήματα που δημιουργεί στα κεντρικά και βόρεια της χώρας.   

Η Μαδρίτη πέρασε από τον «μεγάλο χιονιά» στον «μεγάλο παγετό» μέσα σε διάστημα λίγων μόνο ωρών. Οι αρχές συνεχίζουν να συστήνουν στους κατοίκους της πρωτεύουσας να μην μετακινούνται με τα αυτοκίνητά τους ενώ η τοπική κυβέρνηση επιβάλει την τηλεργασία για την εβδομάδα αυτή. Πολλά προβλήματα δημιουργούνται με την διακοπή ηλεκτροδότησης ακόμα και σε προάστια της Μαδρίτης όπου η διακοπή ρεύματος έχει φθάσει τις 60 ώρες. Το ίδιο συμβαίνει και με τις τηλεφωνικές γραμμές. Τα δέντρα κινδυνεύουν να πέσουν από το βάρος του χιονιού, τα πάρκα παραμένουν επίσης κλειστά. Ο παγετός στη διάρκεια της νύχτας προκάλεσε διακοπές νερού σε πολλούς δρόμους της πρωτεύουσας. Επίσης παρότι η σιδηροδρομική γραμμή που ενώνει την Μαδρίτη με την Βαρκελώνη έχει αποκατασταθεί εντούτοις χρειάστηκε να διακόψει λόγω του παγετού. Τέλος, τα σουπερμάρκετ άρχισαν να έχουν ελλείψεις σε φρέσκα προϊόντα λόγω των δυσκολιών τροφοδοσίας από την Παρασκευή, όμως η MercaMadrid, η τεράστια αγορά χονδρικής της Μαδρίτης, αναμένεται να επαναλειτουργήσει σήμερα.

Φωτογραφίες από τη Μαδρίτη 

ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS
NurPhoto via Getty Images
NurPhoto via Getty Images
Anadolu Agency via Getty Images