Στους 75 οι νεκροί από την επιδημία Έμπολα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό

Στους 75 οι νεκροί από την επιδημία Έμπολα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό
Olivia Acland / Reuters

Ο απολογισμός της επιδημίας αιμορραγικού πυρετού Έμπολα στο ανατολικό τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό αυξήθηκε στους 75 νεκρούς, ανακοίνωσε τη Δευτέρα το υπουργείο Υγείας της χώρας.

«Συνολικά, 111 κρούσματα του αιμορραγικού πυρετού έχουν αναφερθεί στην περιοχή», σημειώνεται στο πιο πρόσφατο ενημερωτικό δελτίο του υπουργείου για την επιδημιολογική κατάσταση, το οποίο καλύπτει την περίοδο έως και την Κυριακή 26η Αυγούστου.

Πριν από μία εβδομάδα, ο απολογισμός ανερχόταν σε 55 νεκρούς.

Το υπουργείο Υγείας της ΛΔ Κονγκό καταμετρά 47 θανάτους μεταξύ των 83 κρουσμάτων τα οποία επιβεβαιώθηκαν με εργαστηριακές εξετάσεις και άλλους 28 θανάτους που πιθανόν οφείλονταν στον ιό Έμπολα. Οι τελευταίοι στην πλειονότητά τους είχαν καταγραφεί πριν από την κήρυξη της νέας επιδημίας, την 1η Αυγούστου.

«Από την 8η Αυγούστου 2018, 4.130 άνθρωποι εμβολιάστηκαν», συνεχίζει το υπουργείο, το οποίο κάνει επίσης λόγο για 2.445 «επαφές» — ανθρώπους που ήλθαν με οποιονδήποτε τρόπο σε επαφή με τον ιό — υπό παρακολούθηση.

Γίνεται επίσης λόγος για 18 ανανήψαντες, 18 ασθενείς που νοσηλεύονται, καθώς και 10 ύποπτα κρούσματα.

Κανένα νέο κρούσμα δεν καταγράφηκε την 26η Αυγούστου, κατά το δελτίο.

Οργανώσεις πολιτών ζητούν να αναβληθεί η επιστροφή των παιδιών στα εκπαιδευτικά ιδρύματα για τη νέα σχολική χρονιά, η οποία προβλέπεται να γίνει την 3η Σεπτεμβρίου στην πόλη Μπένι, για προληπτικούς λόγους.

Η δέκατη επιδημία του Έμπολα στην επικράτεια της ΛΔ Κονγκό από το 1976 πλήττει την πόλη Μπένι και την επαρχία Βόρειο Κίβου, όπου δρουν ένοπλες οργανώσεις που απειλούν τους άμαχους. Στην Μπένι, έχουν αποδοθεί από τις αρχές ωμότητες σε μια οργάνωση από την Ουγκάντα, τη Συμμαχική Αμυντική Δύναμη (Allied Defense Force, ADF).

Η κύρια εστία της επιδημίας, η κωμόπολη Μανγκίνα, 30 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Μπένι, δεν απειλείται από τη δράση της ADF, που πάντως έχει βάλει στο στόχαστρο τον βόρειο άξονα Μπένι-Όιτσα.

Η τρέχουσα επιδημία κηρύχθηκε μία εβδομάδα μετά το τέλος εκείνης στην άλλη άκρη της χώρας, στην επαρχία του Ισημερινού (βορειοδυτικά), η οποία στοίχισε τη ζωή σε 33 ανθρώπους.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP)

Δημοφιλή