ΠΟΛΙΤΙΚΗ
07/02/2018 10:23 EET | Updated 07/02/2018 10:26 EET

Στους ρυθμούς της σκανδαλολογίας με... άρωμα εκλογών. Η στάση της ΝΔ στην υπόθεση Novartis

Pacific Press via Getty Images

Οι δυο ξεχωριστές δικογραφίες που έφτασαν την ιδια ημέρα στη Βουλή (υποθεση Novartis και εμπλοκή Καμμένου στην αγοραπωλησία βλημάτων στη Σαουδικη Αραβια), προϊδεάζουν οτι το προσεχές διάστημα η πολιτικη ζωή του τόπου θα κινηθεί στους ρυθμούς της σκανδαλολογίας, με τη Βουλή να μετατρέπεται σε ενα απέραντο δικαστήριο.

Ωστόσο οι καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων και οι ισχυρισμοί τους για χρηματισμό δυο πρωην Πρωθυπουργών και οκτώ πρωην υπουργών απο την Novartis - όλοι τους πρόσωπα που βρίσκονται απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ - οδηγούν εκ των πραγμάτων ακομα και σε συνειρμούς για πολιτικές εξελίξεις με άρωμα εκλογών.

Στη ΝΔ δε, επιχειρούν να συνδέσουν τις δικαστικές αυτές εξελίξεις, με συγκεκριμένα γεγονότα και τη χρονική συγκυρία που η επίμαχη υποθεση έρχεται στην επιφάνεια, με τα γαλάζια στελέχη να μην θεωρούν και τοσο «αθώο» οτι ολα εξελίχθηκαν ακαριαία και με μεγάλη ταχύτητα την επόμενη κιόλας του συλλαλητηρίου της Αθήνας.

Ο Κυριάκος Μητσοτακης μαλιστα, με χθεσινή δημόσια παρεμβαση του έκανε λογο για τοξικότητα στην πολιτική ζωή της χώρας, για να συμπληρώσει: «Πρέπει να υπάρχει συναίνεση, εγώ πιστεύω ως πολιτικός στην συναίνεση, αλλά δε βλέπω διάθεση. Οταν η πολιτικη ζωή του τόπου βουλιάζει στην σκανδαλολογία  και στην λάσπη είναι δύσκολο να υπάρξει συναίνεση, για να μπορέσει να βοηθηθεί  για να βοηθηθεί η χώρα». 

Ηδη μαλιστα, απο τη ΝΔ - σε σχέση με την υπόθεση Novartis και την δικογραφία που κατατέθηκε στη βουλή - διατυπώνουν μια σειρά απο παρατηρήσεις με αποδέκτη πρωτίστως την κυβέρνηση.

1) Από μια πρώτη ανάγνωση της δικογραφίας -καθώς παραδόξως δεν επετράπη ακόμη στους βουλευτές που κατηγορούνται να λάβουν αντίγραφά της- δεν προκύπτει κανένα συγκεκριμένο αντικειμενικό εύρημα (λογαριασμοί ή έγγραφα) που να δικαιολογεί τις εσπευσμένες αξιολογικές κρίσεις της κυβέρνησης, η οποία έχει προδικάσει ακόμη και το αποτέλεσμα της εν εξελίξει διαδικασίας.

2) Όλες οι κατηγορίες στηρίζονται σε τρεις ανώνυμες μαρτυρικές καταθέσεις οι οποίες δόθηκαν τις τελευταίες τρεις εβδομάδες (υπάρχει μόνον μία μαρτυρία τον προηγούμενο Νοέμβριο). Η επισήμανση αυτή δεν γίνεται καθόλου τυχαία, καθώς εδώ και περίπου ένα χρόνο συγκεκριμένα δημοσιεύματα του, ελεγχόμενου από το Μαξίμου, Τύπου, είχαν προαναγγείλει το περιεχόμενο των εν λόγω καταθέσεων. Ας σημειωθεί δε, ότι η τελευταία κατάθεση δόθηκε μόλις την περασμένη Κυριακή 4 Φεβρουαρίου, ημέρα που είχε ήδη κυκλοφορήσει η εφημερίδα Ντοκουμέντο, η οποία περιέλαβε στο “ρεπορτάζ” της και τη συγκεκριμένη κατάθεση, πριν καν ο μάρτυρας μεταβεί στην Εισαγγελέα διαφθοράς.

3) Από κανένα απολύτως στοιχείo της δικογραφίας δεν προκύπτει ότι η εμπλοκή των δέκα πολιτικών προσώπων έχει γίνει από το FBI, όπως ψευδώς ισχυρίζονται από χθες κυβερνητικοί παράγοντες για να προσδώσουν αξιοπιστία στις καταγγελίες τους.

4) Όλες  ανεξαιρέτως οι μαρτυρίες στις οποίες στηρίζονται οι κατηγορίες είναι ανώνυμες, δόθηκαν στην Ελλάδα, και κανένας εκ των τριών ανωνύμων μαρτύρων δεν ισχυρίζεται καν ότι μετείχε σε διαδικασία χρηματισμού. Και οι τρεις υποστηρίζουν ότι “άκουσαν”, “τους είπαν”, “υποθέτουν”, “εικάζουν”.  

5) Ενώ η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως ελληνικού κράτους, ο πρόεδρος της Βουλής αρνήθηκε χθες να δοθούν αντίγραφα ακόμη και στους βουλευτές της αρμόδιας εξεταστικής επιτροπής, παρά το γεγονός ότι τα μέλη της ομόφωνα το ζήτησαν. Επιπλέον δε ο πρόεδρος της βουλής αρνήθηκε να δοθεί η δικογραφία στη δημοσιότητα, όπως αξίωσε η ΝΔ για να πληροφορηθούν όλοι οι πολίτες το περιεχόμενό της. Η απαράδεκτη αυτή πρακτική είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι στοχεύει αποκλειστικά στη δημιουργία εντυπώσεων, καθώς αποσπασματικές διαρροές στον Τύπο υπήρξαν (εμφανώς από την κυβέρνηση) ήδη από από χθες το πρωί, δηλαδή πριν καν διαβιβαστεί η δικογραφία στη βουλή.

6) Η ΝΔ, τέλος, όπως έχει ήδη τονίσει από χθες, επιθυμεί να διερευνηθεί το ταχύτερον δυνατόν το επονομαζόμενο σκάνδαλο της Novartis. Κι αυτό γιατί το μόνο σίγουρο σκάνδαλο που έχει αναδειχθεί μέχρι στιγμής από την δικογραφία, είναι η εξόφθαλμη εμπλοκή της κυβέρνησης στην εν εξελίξει έρευνα της Δικαιοσύνης και η κατάφωρη παραβίαση της διάκρισης των εξουσιών εκ μέρους της.