Για σημαντικά κενά στην αντιπυραυλική άμυνα των ΗΠΑ προειδοποιεί ομάδα επιστημόνων

Για σημαντικά κενά στην αντιπυραυλική άμυνα των ΗΠΑ προειδοποιεί ομάδα επιστημόνων
shutterstock

Το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας των ΗΠΑ για προστασία από «χώρες- παρίες» όπως η Βόρεια Κορέα δεν έχει αποδεδειγμένα τη δυνατότητα να τις προστατέψει, και δεν βρίσκεται σε «αξιόπιστη πορεία» για να επιτύχει αυτόν τον σκοπό, ανέφερε ομάδα επιστημονικών συμβούλων την Πέμπτη.

Το επίγειο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας (midcourse- για αναχαίτιση εισερχόμενων πυραύλων στη μέση της πτήσης τους), με 30 πυραύλους αναχαίτισης στην Αλάσκα και την Καλιφόρνια, έχει δοκιμαστεί υπό πολύ προδιαγεγραμμένες συνθήκες μόνο εννιά φορές από την ανάπτυξή του το 2004, και απέτυχε να καταστρέψει τον στόχο στα 2/3 των περιπτώσεων, όπως αναφέρει η Union of Concerned Scientists σε report της.

«Μετά από περίπου 15 χρόνια προσπαθειών για τη δημιουργία του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας GMD, δεν έχει επιδείξει πραγματική δυνατότητα προστασίας των ΗΠΑ» λέει η Λόρα Γκρέγκο, φυσικός της UCS και μία εκ των συντελεστών της αναφοράς.

Τα προβλήματα στο πρόγραμμα, το οποίο έχει κοστίσει 40 δισ. δολάρια μέχρι τώρα και επεκτείνεται για να περιλαμβάνει 44 πυραύλους αναχαίτισης ως το 2017, οφείλονται σε μεγάλο βαθμό σε απόφαση της κυβέρνησης Μπους να εξαιρεθεί από κανονικές διαδικασίες ελέγχου, προκειμένου να τεθεί σε υπηρεσία το 2004, ανέφερε η Γκρέγκο σε συνέντευξή της.

«Αντί να τεθεί σε υπηρεσία κάτι που λειτουργούσε καλά ή λειτουργούσε επαρκώς, στην πραγματικότητα είχαμε αυτή την καταστροφή. Έγινε το αντίθετο» είπε.

Οι προσπάθειες της κυβέρνησης Ομπάμα για βελτίωση της επίβλεψης/ ελέγχων, με το σύστημα να παραμένει εκτός των κανονικών διαδικασιών, έχουν συμβάλει στο πρόβλημα, πρόσθεσε.

Σε ανακοίνωσή της, η Missile Defense Agency αναφέρει πως η ανάγκη ταχείας ανάπτυξης στον νόμο που οδήγησε στη δημιουργία του προγράμματος ήταν καθοριστικός παράγοντας για τη δημιουργία ενός αναχαιτιστικού πυραύλου με «προβλήματα αξιοπιστίας».

Σύμφωνα με την υπηρεσία, τα προβλήματα οδήγησαν σε αλλαγές στον σχεδιασμό του πυραύλου και σε ένα πρόγραμμα για την αύξηση της αξιοπιστίας, περιλαμβανομένων πιο «ώριμων» τεχνολογιών.

Δημοφιλή