Στρατιωτική «εισβολή» της Κίνας στο Διάστημα «βλέπει» η NASA

Δηλώσεις του επικεφαλής της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας.
via Associated Press

Η Κίνα ενισχύει τις διαστημικές της δυνατότητες και χρησιμοποιεί το πολιτικό της πρόγραμμα για να καλύψει τους στρατιωτικούς της στόχους, είπε την Τετάρτη ο επικεφαλής της NASA, προειδοποιώντας πως η Ουάσινγκτον πρέπει να παραμείνει σε επαγρύπνηση.

«Η Κίνα έχει πραγματοποιήσει μεγάλα βήματα, ειδικά τα τελευταία 10 χρόνια, μα είναι πολύ, πολύ μυστικοπαθείς» είπε ο διοικητής της, Μπιλ Νέλσον, σε Αμερικανούς κοινοβουλευτικούς. «Πιστεύουμε ότι μεγάλο μέρος του αποκαλούμενου πολιτικού διαστημικού προγράμματος είναι στρατιωτικό. Και νομίζω ότι, πρακτικά, είμαστε σε μια κούρσα» πρόσθεσε ο Νέλσον, σύμφωνα με δημοσίευμα του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ελπίζει το Πεκίνο να λογικευτεί και να «κατανοήσει πως το πολιτικό διάστημα είναι για ειρηνική χρήση» μα συμπλήρωσε πως «δεν έχουμε δει να το δείχνει αυτό η Κίνα».

Τα σχόλια του Νέλσον έλαβαν χώρα ενώ μιλούσε ενώπιον επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων για τον προϋπολογισμό της NASA για το δημοσιονομικό έτος 2025. Όπως τόνισε, οι ΗΠΑ θα έπρεπε να φτάσουν στη Σελήνη πάλι πριν την Κίνα, καθώς και οι δύο χώρες στοχεύουν σε σεληνιακές αποστολές, μα εξέφρασε τον προβληματισμό πως αν η Κίνα φτάσει πρώτη, θα μπορούσε να πει «εντάξει, αυτή είναι δική μας επικράτεια, μείνετε έξω».

Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να στείλουν αστροναύτες πίσω στη Σελήνη το 2026, με την αποστολή Άρτεμις 3. Η Κίνα λέει πως ελπίζει να το κάνει ως το 2030.

Ο Νέλσον είπε πως είναι βέβαιος ότι οι ΗΠΑ δεν θα χάσουν την διεθνή υπεροχή τους στην εξερεύνηση του Διαστήματος, μα πρόσθεσε ότι «πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, η Κίνα έχει ρίξει πραγματικά πολλά χρήματα σε αυτό και έχουν πολύ περιθώριο στον προϋπολογισμό τους...νομίζω πως θα ήταν καλύτερα να μην επαναπαυθούμε».

Δημοφιλή