Σίδνεϊ: Δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι καλούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους

Λόγω εκτεταμένων πλημμυρών που κάνουν την μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας να μοιάζει με λίμνη.
|
Φωτογραφία αρχείου από τις πλημμύρες στο Σίδνεϊ, τον Μάρτιο του 2022, με τελικό απολιγισμό 20 νεκρούς.
Φωτογραφία αρχείου από τις πλημμύρες στο Σίδνεϊ, τον Μάρτιο του 2022, με τελικό απολιγισμό 20 νεκρούς.
via Associated Press

Δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι καλούνται να εγκαταλείψουν άμεσα τα σπίτια τους και να εκκενώσουν την ευρύτερη περιοχή στο Σίδνεϊ, μετά από καταρρακτώδη βροχή και ξαφνικές πλημμύρες.

Μεγάλοι και μικρότεροι δρόμοι έχουν αποκοπεί. Σύμφωνα με το BBC έχουν εκδοθεί ήδη 18 εντολές εκκένωσης μόνο στο δυτικό τμήμα, ενώ οι αρχές προειδοποιούν πως θα υπάρξουν περισσότερες. «Πρόκειται για μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση έκτακτης ανάγκης», δήλωσε η Στέφανι Κουκ, υπουργός υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης για την πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας.

Η περιοχή επλήγη ξανά στο πρόσφατο παρελθόν από ξαφνικές πλημμύρες. Ήταν μόλις τον Μάρτιο, με τελικό απολογισμό 20 νεκρούς. «Τώρα αντιμετωπίζουμε κινδύνους σε πολλαπλά μέτωπα - ξαφνικές πλημμύρες, πλημμύρες ποταμών και διάβρωση των ακτών», είπε η Κουκ σε ενημέρωση των ΜΜΕ.

Η προειδοποίησή της ήρθε καθώς το Γραφείο Μετεωρολογίας ανακοίνωσε ότι βροχή έως και 350 χιλιοστών έπληξε ορισμένες περιοχές, αυξάνοντας τον κίνδυνο πλημμύρας κατά μήκος του ποταμού Νεπέαν. Το κύριο φράγμα του Σίδνεϊ είχε επίσης αρχίσει να υπερχειλίζει κατά τη διάρκεια της νύχτας - μια πρόσθετη ανησυχία για τις αρχές.

Η Κουκ είπε ότι πρόκειται για μια «ταχέως εξελισσόμενη κατάσταση» και προειδοποίησε ότι οι άνθρωποι θα πρέπει «να είναι προετοιμασμένοι να απομακρυνθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα». Μόνο το τελευταίο 24ωρο έγιναν από τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων 83 διασώσεις, ανέφερε.

«Δυστυχώς φαίνεται πως οι άνθρωποι δεν τηρούν απαραίτητα τις συμβουλές που εξακολουθούμε να δίνουμε πολλές φορές την ημέρα σε σχέση με το έκτακτο καιρικό συμβάν της πλημμύρας», είπε η Κουκ. «Ζητώ με σεβασμό από τους ανθρώπους να αποφεύγουν τα μη απαραίτητα ταξίδια αυτή τη στιγμή».

Οι ειδικοί λένε ότι η έκτακτη ανάγκη λόγω πλημμύρας έχει επιδεινωθεί από την κλιματική αλλαγή και το καιρικό φαινόμενο Λα Νίνια (στα ισπανικά η λέξη σημαίνει «η μικρή, το κοριτσάκι»). Μια Λα Νίνια (La Niña) αναπτύσσεται όταν ισχυροί άνεμοι φυσούν τα θερμά επιφανειακά νερά του Ειρηνικού μακριά από τη Νότια Αμερική και προς την Ινδονησία. Στη θέση τους βγαίνουν στην επιφάνεια πιο κρύα νερά.

Στην Αυστραλία, το φαινόμενο «Λα Νίνια» αυξάνει την πιθανότητα βροχής, κυκλώνων και χαμηλότερων θερμοκρασιών κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Με πληροφορίες από BBC.