Σύνοδος Κορυφής: Ανοικτή σε μεγαλύτερη παράταση του Brexit η Μέι

Με την προϋπόθεση ότι θα είναι σε θέση να την συντομεύσει.
ASSOCIATED PRESS

Πρόθυμη να δεχθεί μια μεγαλύτερη παράταση του Brexit, από αυτή που έχει ζητήσει μέχρι τις 30 Ιουνίου, εμφανίστηκε η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ενώπιο των 27 ηγέτων της ΕΕ, στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.

Ωστόσο, έθεσε ως προϋπόθεση να έχει τη δυνατότητα να επισπεύσει τη διαδικασία εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ, εφόσον εγκριθεί από τη Βουλή των Κοινοτήτων η συμφωνία αποχώρησης, όπως δήλωσαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Οι ίδιες πηγές περιέγραψαν την παρουσία της Μέι στη Σύνοδο Κορυφής ως «πιο στιβαρή από το συνηθισμένο».

Η Μέι μίλησε στους 27 ηγέτες κρατών μελών για περίπου μία ώρα πριν αποχωρήσει από την αίθουσα για να τους αφήσει να αποφασίσουν για το διάστημα μιας παράτασης του Brexit και για τους όρους που ενδεχομένως θα συνοδεύουν μια δεύτερη αναβολή του.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τόνισαν ότι η ομιλία της Μέι εξακολουθούσε να είχε ελλείψεις επί συγκεκριμένων λεπτομερειών, αναφέροντας ότι «οι ηγέτες είχαν πολλές ερωτήσεις».

Αλλη πηγή ανέφερε πως η «Μέι ήταν καλύτερη από την προηγούμενη φορά αλλά με κάποιο τρόπο συνέχισε να υπεκφεύφει στις καίριες ερωτήσεις».

Σκληρή στάση από τον Μακρόν

Ο Εμανουέλ Μακρόν ήταν, όπως αναμενόταν άλλωστε, αυτός που τήρησε την πιο σκληρή στάση, καθώς δεν φάνηκε να πείθεται από τα λεγόμενα της Μέι.

Ο Γάλλος πρόεδρος ήταν ιδιαίτερα σκεπτικός μπροστά στο ενδεχόμενο μιας μεγάλης παράτασης και ζήτησε από τους υπόλοιπους Ευρωπαίπους ηγέτες να προκριθεί το σενάριο μιας πολύ πιο σύντομης παράτασης του Brexit.

Μια αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ χωρίς συμφωνία ίσως να είναι προτιμότερη από τη διατάραξη της λειτουργίας της Eνωσης από τους Βρετανούς αν παραμείνουν μέλος του μπλοκ ενάντια στη θέλησή τους, δήλωσε ένας εκπρόσωπος του Μακρόν.

«Δεν είναι τα πάντα προτιμότερα από μια μη-συμφωνία. Μια κατάσταση μη-συμφωνίας είναι μια πραγματική επιλογή», δήλωσε ο Γάλλος αξιωματούχος.

Παράλληλα τόνισε ότι κατά την άποψη της Γαλλίας, η τρέχουσα κατάσταση των διαπραγματεύσεων δεν περιλαμβάνει ικανοποιητικές εγγυήσεις ενάντια σε πιθανές παρεμποδίσεις της λειτουργίας του μπλοκ ώστε να δικαιολογηθεί μια μεγαλύτερη παράταση.

Νωρίτερα σήμερα, ο πρόεδρος Μακρόν προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής τόνισε ότι «τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο» σε ό,τι αφορά την μεγάλη παράταση για το Brexit.

Γέλια πάνω από το τάμπλετ

Νωρίτερα, η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ φάνηκε να σπάει τον πάγο δείχνοντας στους συναδέλφους της κάτι αστείο στο τάμπλετ της.

Η Τερέζα Μέι και ο Σαβιέ Μπετέλ του Λουξεμβούργου φάνηκαν να απολαμβάνουν το στιγμιότυπο, όπως και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλτν Τουσκ.

ASSOCIATED PRESS

Σύμφωνα με την πολιτική ανταποκρίτρια του BBC στις Βρυξέλλες, αυτό που προκάλεσε τα γέλια ήταν μια φωτογραφία που έδειχνε από την μια την Μέι και από την άλλη την Μέρκελ να μιλούν το πρωί της Τετάρτης στα κοινοβούλια των χωρών τους, φορώντας σακάκι με το ίδιο χρώμα.

Διασφαλίσεις ζητούν οι «27»

Στο μεταξύ, οι ηγέτες των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα έχουν περισσότερες συναντήσεις μεταξύ τους, χωρίς την παρουσία εκπροσώπων από τη Βρετανία και θα ζητήσουν από το Ηνωμένο Βασίλειο να μην υπονομεύσει το μπλοκ, «ιδίως όταν συμμετέχει σε διαδικασίες λήψης αποφάσεων» κατά τη διάρκεια της παράτασης στο Brexit, σύμφωνα με το αναθεωρημένο προσχέδιο συμπερασμάτων της έκτακτης συνόδου κορυφής.

Η σημερινή σύνοδος κορυφής έχει ως στόχο να συμφωνηθεί μια νέα παράταση στο Brexit. Το προσχέδιο απόφασης αναθεωρήθηκε απόψε το βράδυ, ώστε να περιλάβει περισσότερες διασφαλίσεις για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να διαταράξει η Βρετανία τις διαδικασίες για όσο διάστημα παραμείνει μέλος της ΕΕ.

«Τα 27 μέλη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (...) θα συνεχίσουν να συναντώνται ξεχωριστά (σ.σ. χωρίς τη Βρετανία) σε όλα τα επίπεδα για να συζητούν θέματα που σχετίζονται με την κατάσταση μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου» αναφέρεται στο κείμενο αυτό, το οποίο ενδέχεται πάντως να τροποποιηθεί περαιτέρω.

Πηγή: ΑΠΕ

Δημοφιλή