Τα 5 πιο περίεργα πράγματα που έχουν βρεθεί σε τζάκι

Τα 5 πιο περίεργα πράγματα που έχουν βρεθεί σε τζάκι
Métier du bâtiment avec un ramoneur sur un toit d’immeuble qui ramone une cheminée. Debout sur le toit, il travail sous une chaleur accablante.
Pict Rider via Getty Images
Métier du bâtiment avec un ramoneur sur un toit d’immeuble qui ramone une cheminée. Debout sur le toit, il travail sous une chaleur accablante.

Πώς θα σας φαινόταν αν ανακαλύπτατε κρυμμένους θησαυρούς στο... τζάκι σας; Εάν αγοράσετε ή νοικιάσετε ένα σπίτι με τζάκι, ίσως θα θέλατε να ρίξετε μια ματιά πίσω από το κλαπέτο/τάμπερ, καθώς και στα άλλα πιθανώς κρυφά σημεία του. Αυτό, διότι μπορεί να βρείτε κάτι που θα σας εκπλήξει! Παρακάτω θα δείτε αντικείμενα που έχουν κατά καιρούς βρεθεί σε τζάκια είτε από τους καπνοδοχοκαθαριστές είτε από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες.

Χρυσές λίρες

Κάτι απρόσμενο περίμενε ένα ζευγάρι που πριν από πέντε χρόνια αγόρασε μια μεζονέτα με σκοπό να την ανακαινίσει. Κατά την διάρκεια της επιθεώρησης του ήδη υπάρχοντος τζακιού, ο ειδικός σηκώνοντας το κλαπέτο, άκουσε έναν πολύ γνώριμο ήχο -νομίσματα να πέφτουν! Το επόμενο δευτερόλεπτο, ένα βελούδινο μπλε πουγκί προσγειώθηκε στην εστία του τζακιού! Ο προηγούμενος ιδιοκτήτης του σπιτιού, που είχε φύγει από τη ζωή χρόνια πριν, είχε κρύψει στο τζάκι μερικές λίρες! Μάλιστα, όπως φάνηκε, η καμινάδα ήταν σχεδόν πεντακάθαρη, πράγμα που σημαίνει ότι το τζάκι πιθανώς να χρησιμοποιούνταν μόνο σαν κρυψώνα!

Νεογέννητο γατάκι

Πρόσφατα, μια οικογένεια μετακόμισε σε ένα σπίτι που για αρκετό καιρό ηταν άδειο. Το πρώτο βράδυ η τετράχρονη κόρη ξύπνησε τρομαγμένη τη μητέρα της διαμαρτυρόμενη ότι άκουγε ήχους από το σαλόνι. Οι γονείς σηκώθηκαν με το φόβο ότι κάποιος είχε διαρρήξει το σπίτι. Πηγαίνοντας στο σαλόνι, όμως, ανακάλυψαν ότι δεν ήταν διαρρήκτης αυτό που είχε ακούσει το μικρό κορίτσι, αλλά ένα πεινασμένο γκρι γατάκι! Το βρήκαν μέσα σε ένα κενό που είχε δημιουργηθεί από μερικά σπασμένα πυρότουβλα της εστίας του τζακιού. Το ζευγάρι δεν είχε ερευνήσει ακόμη την κατάσταση του τζακιού, καθώς ο επιθεωρητής θα ερχόταν μέσα στις επόμενες ημέρες, κι έτσι δεν είχε προσέξει τον μικρό επισκέπτη νωρίτερα. Υπέθεσαν ότι κάποια γάτα είχε γεννήσει στην εστία του μέχρι πρότινος άδειου σπιτιού και, φεύγοντας, είχε αφήσει ένα από τα μικρά της πίσω! Η οικογένεια έπλυνε και τάισε γάλα τον χνουδωτό ”διαρρήκτη”, ενώ το κορίτσι παρακαλούσε τους γονείς του να το κρατήσουν. Εκείνοι δέχτηκαν με την ιδέα ότι το γατάκι διέμενε στο σπίτι πριν από εκείνους και δε θα ήταν σωστό να το διώξουν. Το ονόμασαν Σταχτοπούτα.

Διαθήκη

Πριν αρχίσετε να τσακώνεστε για τα κληρονομικά, θα προτείναμε να κοιτάξετε πίσω από το τάμπερ του τζακιού σας! Δύο αδέρφια καθάριζαν το πατρικό τους σπίτι λίγους μήνες μετά το θάνατο των γονιών τους. Δεν είχαν αποφασίσει ακόμη τι θα έκαναν με το σπίτι μια και δεν υπήρχε διαθήκη που να τους πληροφορεί για την επιθυμία των γονιών τους. Ο καθένας τους είχε άλλες βλέψεις για τον χώρο κι έτσι απέφευγαν να συζητήσουν επ′ αυτού. Όταν έφτασαν στον καθαρισμό του τζακιού, χρησιμοποίησαν ένα σκουπάκι για να συλλέξουν τη στάχτη και, σηκώνοντας το κλαπέτο για να τραβήξουν προς τα κάτω όση σκόνη μπορούσαν, κάτι έπεσε στη σορό της στάχτης. Ήταν ένας φάκελος που είχε σχεδόν μαυρίσει από την καπνιά και περιείχε τη... διαθήκη! Οι γονείς, για άγνωστο λόγο, είχαν φυλάξει μέσα στο τζάκι τη διαθήκη, στην οποία, όπως φάνηκε, μοίραζαν τα υπάρχοντά τους ακριβώς δια του δύο προκειμένου να μην υπάρχει καμία διένεξη μεταξύ αδελφών.

Ημερολόγιο

Όταν ένας καθαριστής καμινάδων προσπάθησε να σηκώσει το κλαπέτο ένος τζακιού που είχε χρόνια να χρησιμοποιηθεί -και να καθαριστεί- κάτι έπεσε κάνοντας έναν δυνατό θόρυβο. Οι στάχτες της εστίας σκόρπισαν καθώς ένα κυλινδρικό κουτί προσγειώθηκε επάνω τους. Ο καπνοδοχοκαθαριστής πήρε το καλυμμένο με στάχτες μεταλλικό κουτί και, ανοίγοντάς το, έμεινε έκπληκτος. Περιείχε ένα τετράδιο δεμένο με σχοινί, το οποίο είχε χρησιμοποιηθεί από κάποιον σαν ημερολόγιο. Οι ιδιοκτήτες του σπιτιού δεν γνώριζαν το άτομο στο οποίο ανήκε αυτός ο θησαυρός. Το ημερολόγιο είχε μείνει κρυμμένο εκεί για αρκετό καιρό, καθώς το σπίτι είχε χρόνια να κατοικηθεί, ενώ οι νέοι ιδιοκτήτες δεν είχαν χρησιμοποιήσει το τζάκι τα πέντε έτη που διέμεναν εκεί. Διαβάζοντας αποσπάσματα από το ημερολόγιο ανακάλυψαν ότι ο άνδρας που το είχε γράψει 15 χρόνια πριν, έπασχε από μία σοβαρή νόσο για την οποία δε γνώριζε κανείς μέχρι τη στιγμή του θανάτου του.

Γάλα και μπισκότα

Μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε έναν καθαριστή καμινάδων όταν λίγες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα κλήθηκε να κάνει καθαρισμό και βάψιμο σε ένα τζάκι. Μέσα στην εστία είχαν μείνει μερικά κούτσουρα από την τελευταία χρήση του τζακιού που είχε πραγματοποιηθεί λίγες ημέρες πριν. Τα ξύλα είχαν δημιουργήσει ένα μικρό τείχος πίσω από το οποίο ο καθαριστής ανακάλυψε ένα ποτήρι με γάλα κι ένα πιάτο με μπισκότα! Αποδείχθηκε ότι το μικρό αγόρι της οικογένειας είχε αφήσει αυτό το κέρασμα για τον Άγιο Βασίλη που θα ερχόταν σε λίγες ημέρες για να του αφήσει το δώρο του! Ευτυχώς αυτό το... γεύμα βρίσκονταν εκεί λίγο περισσότερο από ένα 24ωρο, κι έτσι δεν είχαν αρχίσει ακόμη να αναδύονται παράξενες οσμές!

Όπως φαίνεται, ένα τζάκι μπορεί να κρύβει πολλά πράγματα που κανείς δεν περιμένει! Οι παραπάνω ιστορίες μπορεί να ακούγονται πολύ ευχάριστες κι ενδιαφέρουσες, ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι η ύπαρξη αντικειμένων στην εστία ή την καπνοδόχο του τζακιού σας μπορεί πολύ εύκολα να γίνει αιτία πυρκαγιάς στο σπίτι σας. Για τον λόγο αυτόν, δε θα πρέπει σε καμία περίπτωση να παραλείπεται ο καθαρισμός τζακιού και ο καθαρισμός καμινάδας ανά έτος, αλλά και η επιθεώρηση του ήδη υπάρχοντος τζακιού στο νέο σας σπίτι. Οφείλετε, βεβαίως, να είστε προσεκτικοί στην επιλογή του κατάλληλου ειδικού προκειμένου ο καθαρισμός να είναι ολοκληρωμένος. Εάν ο καθαριστής ξεχάσει να ελέγξει και να καθαρίσει πίσω από το τάμπερ/κλαπέτο της καμινάδας, τότε είναι πολύ πιθανό εκπλήξεις σαν τις προαναφερθείσες να οδηγήσουν σε φωτιά όχι μόνο της καπνοδόχου, αλλά και του εσωτερικού του σπιτιού σας.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα