ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
14/01/2019 07:22 EET

Τα ανοιχτά μέτωπα εν όψει της επιστροφής των επικεφαλής των θεσμών

Η επίσκεψη Μοσκοβισί και οι πολιτικές εξελίξεις

Eurokinissi

Τελική ευθεία πριν την επιστροφή των επικεφαλής των Θεσμών στην Αθήνα και το οικονομικό επιτελείο «τρέχει» να κλείσει τις εκκρεμότητες, εν μέσω καταιγιστικών εξελίξεων στην εσωτερική πολιτική σκηνή. Ο έλεγχος από την πλευρά των δανειστών θα είναι ιδιαίτερα προσεκτικός, καθώς τα μέτωπα που υπάρχουν θεωρούνται κομβικά για την μεταμνημονιακή πορεία της Οικονομίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα ραντεβού των Θεσμών με την Ελληνική πλευρά θα ξεκινήσουν αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 21 Ιανουαρίου και θα έχουν διάρκεια λίγων ημερών. Πριν από αυτό μέσα στην εβδομάδα που διανύουμε αναμένεται να έρθουν τα τεχνικά κλιμάκια προκειμένου να συγκεντρώσουν όλα τα απαιτούμενα στοιχεία ώστε να ενημερωθούν οι επικεφαλής πριν τα ραντεβού με τους αρμόδιους υπουργούς.

Τα ραντεβού βέβαια που έχουν ήδη κλειστεί δεν αφορούν μόνο κυβερνητικά στελέχη, αλλά και τραπεζικούς παράγοντες και ανθρώπους της αγοράς. Στόχος των Θεσμών είναι να συγκεντρώσουν πλήρη εικόνα για την πορεία της Οικονομίας μετά την ολοκλήρωση του Μνημονίου, αλλά και τις προβλέψεις των ανθρώπων της αγοράς για το επόμενο διάστημα. 

Η επίσκεψη Μοσκοβισί

Η επίσκεψη του Ευρωπαίου επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί αποτελεί προάγγελο των προθέσεων που θα έχουν οι Ευρωπαίοι σχετικά με τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Αν και ο Γάλλος πολιτικός είναι γνωστός για την ευνοϊκή στάση που έχει απέναντι στην Ελλάδα, αποτελεί πάντα μια ιδιαίτερα καλή πληροφόρηση για τους κυβερνητικούς παράγοντες σχετικά με τη στάση που θα κρατήσουν οι Θεσμοί στις επαφές της επόμενης εβδομάδας.

Παράγοντας πολιτικές  εξελίξεις

Οι Ευρωπαίοι παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας και ενημερώνονται διαρκώς για τις κινήσεις των κομμάτων. Προς το παρόν το κλίμα που εκπέμπουν πηγές τις Κομισιόν είναι ότι δεν υπάρχει ανησυχία. Σύμφωνα με πληροφορίες αξιωματούχοι της Κομισιόν έχουν λάβει πλήρη ενημέρωση, ενώ ταυτόχρονα το κυβερνητικοί αξιωματούχοι τους έχουν διαβεβαιώσει ότι οι αλλαγές στην κυβερνητική πλειοψηφία δεν θα επηρεάσει την υλοποίηση των συμφωνηθέντων στο μέτωπο της Οικονομίας.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών εμφανίζονται βέβαιοι ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα σχετικά με τα ραντεβού της ερχόμενης εβδομάδας και οι συζητήσεις θα διεξαχθούν κανονικά. 

Άλλωστε όπως αναφέρουν τα θέματα που βρίσκονται στο τραπέζι προς συζήτηση είναι πολύ σημαντικά για την πορεία της Οικονομίας και ως εκ τούτου δεν μπορούν να υπάρξουν καθυστερήσεις. 

Τα ανοιχτά μέτωπα

Τόσοι οι κυβερνητικοί παράγοντες στην Αθήνα, όσο και οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών στις πρώτες θέσεις της ατζέντας των επαφών βάζουν την πορεία υλοποίησης του σχεδίου για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων που έχουν οι τράπεζες στα χαρτοφυλάκια τους και ακολουθεί η αλλαγή στο πλαίσιο που αφορά το νόμο Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς. 

Ακολουθούν οι μεταρρυθμίσεις που αφορούν το Δημόσιο, η υλοποίησης του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, η αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, η δημιουργία των κέντρων πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης και η αγορά ενέργειας.